Necháme si podřezávat krky na ulicích? Politici odpovídali, kdo může za ubodání studenta ve Žďáru a jak zabránit tragédiím

15.10.2014 17:05 | Zprávy

ANKETA Českem otřásl tragický případ ze Žďáru nad Sázavou, kde vraždila schizofrenička, jež již dříve v Havířově ohrožovala děti a učitelku pobodala. Co o tom soudí politici a jak chtějí řešit, aby se takové věci nestávaly?

Necháme si podřezávat krky na ulicích? Politici odpovídali, kdo může za ubodání studenta ve Žďáru a jak zabránit tragédiím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Různé bodné a řezné zbraně vyrobené ve vězení

Šestadvacetiletá žena z Ostravska v úterý ráno zaútočila na studenty Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou. Jeden ze žáků školy po útoku nožem zemřel. Další dvě studentky a zasahující policista utrpěli zranění. Ženu zadrželi policisté ze zásahové jednotky.

Ve Žďáru nad Sázavou útočila a zabíjela Barbora Orlová, která předloni v květnu v havířovské základní škole pobodala vychovatelku a takřka dvě hodiny držela školačku jako rukojmího. Soud ženu poslal do psychiatrické léčebny, ale od března letošního roku byla na svobodě.

Okresní soud v Opavě totiž rozhodl o změně ústavní léčby na ambulantní, žena se tedy dostala na svobodu a byla povinna docházet k psychiatrovi. „Rozhodnutí padlo na základě znaleckých posudků a lékařských zpráv, nikdo se proti rozhodnutí neodvolal,“ uvedl k tomu mluvčí opavského soudu Tomáš Kamrádek.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jaký je jejich názor na celý případ, kdo nese odpovědnost a zda by se nemělo legislativně více zamezit pohybu agresivních psychicky nemocných lidí na veřejnosti.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO na dotaz redakce nereagovala, až později se vyjádřila pro ČTK s tím, že podle jejího názoru soud při propuštění útočnice nebyl dost důkladný. „Bohužel dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný,“ prohlásila ministryně. Spis, který si od opavského soudu vyžádala, není příliš rozsáhlý. Jednání o propuštění ženy z ústavu trvalo podle odhadu Válkové zhruba půl hodiny.  „Soud vyšel z vyjádření psychiatrické léčebny, které nebylo příliš zevrubné, a bez důkladného dokazování dospěl k závěru, že byly naplněny podmínky trestního řádu pro přeměnu léčení z ústavního na ambulantní,“ zhodnotila Válková. Dodala, že státní zástupce žádné doplnění dokazování nenavrhl a všichni se vzdali práva na odvolání, takže rozhodnutí soudu neobsahuje písemné odůvodnění.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD na dotaz ParlamentníchListů.cz neodpověděl. Nereagoval ani předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Agresivní devianti překračují normy, ale orgány nekonají

„Pověření ministři připravují analýzu a opatření,“ informoval ParlamentníListy.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Na tak vážnou věc je třeba reagovat s odstupem, a nikoli bezprostředně pod vlivem tragédie, která se udála. Mám ale za to, že k pochybení došlo a že je třeba udělat urychleně vše pro to, aby se nic podobného už nemohlo opakovat,“ vyjádřil se ministr obrany Martin Stropnický.

Podle předsedy Úsvitu a poslance Tomio Okamury ona tragédie není jen problém legislativy, ale i tu je potřeba aktualizovat: „Pokud je někdo nebezpečný svému okolí, tak soud může již dnes ihned nařídit ochrannou léčbu. Problém je v tom, že orgány státní správy, které mají takové věci sledovat a řešit, jsou absolutně neschopné. Vzpomeňme například na Strýčkovice u Domažlic, kde letos také duševně nemocní a nesvéprávní bez problémů popíjeli alkohol a pak napadli okolí, aniž by sociálky či jiný orgán zasáhly. To je ostatně problém agresivních deviantů, kteří zabíjejí děti či staré lidi – oni viditelně dlouhodobě překračují normy, ale státní orgány si jich nevšimnou až do momentu, kdy znásilní a zavraždí. A já říkám, že viníkem v takovém případě není jen pachatel či duševně nemocný člověk, ale také společnost, která takovou vraždu kvůli špatně nastavenému systému dopustila.“

„Stala se velká tragédie pro celé naše město. Budu chtít znát odpověď na otázku, proč se nebezpečná osoba dostala až k nám, do naší školy a mohla zde vraždit. Odpovědnost za svá rozhodnutí musí nést soudci i lékaři. Podmínky pro nebezpečné pacienty se musí zpřísnit,“ uvedla starostka Žďáru nad Sázavou a senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…