Nemám peníze, nemám ženu. Piju sám. Vážná zjištění o nejvýše postaveném Pirátovi, který „to posral“

28.05.2018 20:27

Koketoval s Věcmi veřejnými, Svobodnými, Zelenými, byl členem Mladých sociálních demokratů. Nakonec skončil u Pirátů. O kom je řeč? O nejvýše postaveném ústavním činiteli za Piráty, místopředsedovi Poslanecké sněmovny Vojtěchu Pikalovi z Olomouce, který proslul spíš než politickými aktivitami půtkou s Václavem Klausem mladším a kontroverzním komentářem k návrhu na ocenění nomenklaturního literáta.

Nemám peníze, nemám ženu. Piju sám. Vážná zjištění o nejvýše postaveném Pirátovi, který „to posral“
Foto: TOP 09
Popisek: Vojtěch Pikal na 5. celostátním Sněmu TOP 09

„Posral jsem to. Provedl stranickou sebekritiku,“ tak okomentoval místopředseda Poslanecké sněmovny za Piráty Vojtěch Pikal svoje rozhodnutí podpořit na státní vyznamenání komunistického básníka Karla Sýse. Levicový autor a novinář Sýs za svou uměleckou činnost už jednou vyznamenán byl. Dostal totiž titul zasloužilého umělce v roce 1989 od prezidenta Gustáva Husáka. Známé jsou i jeho výroky k listopadu roku 1989, který nazval kšeftem a přirovnal jej k Mnichovské dohodě. Otevřeně se hlásí ke KSČM, za komunisty v minulosti i kandidoval do Senátu. Pikal si prý kandidáta na státní ocenění neprověřil. Mladý politik se přitom na internetu a sociálních sítích popisuje jako člověk, který se svojí politické práci velice pečlivě věnuje.

Z toho, co se dá načíst z jeho minulosti na internetu vyplývá, že Pikal nejprve neměl svoje politické směřování jasně utříbené. Dokresluje to jeho výběr politických subjektů, s nimiž koketoval. A výběr to byl více než pestrý. Z jeho výstupů na sociální síti pak vyplývá, že mladý politik bojuje i se svojí, mírně řečeno, nevyváženou psychikou.

„Jmenuji se Vojtěch Pikal, je mi 24 let a studuji informatiku na Univezitě Palackého v Olomouci. Již dlouho jsem vlastně občansky aktivní. V minulosti jsem nebyl členem žádné politické strany ani hnutí. Z politických aktivit lze vypíchnout Registrované příznivectví u Věcí veřejných (již zrušené z vlastního rozhodnutí), Svobodných, Strany zelených a Pirátů. Dále jsem členem Mladých sociálních demokratů Olomouc - Město. V případě, že budu přijat za člena, toto členství naopak zanikne... ...Co se mých politických přesvědčení týče, sám sebe vnímám jako sociálního liberála, tedy velká osobní svoboda, co nejmenší stát, ale se sociální záchrannou sítí,“ popsal se Pikal v půlce ledna 2012, kdy požádal o členství u Pirátů. „Samozřejmě jsem pirát. Do politiky jdu, protože, ´kdo, když ne my?´. Do strany vstupuji, protože se chci trošku více podílet na jejím směřování a fungování. Status regionálního politika mi v tomto občas svazuje ruce,” dodal ještě.

Pikalova žádost o vstup do Pirátů pak zřejmě ležela dva týdny ladem. „[Bump!] Aneb děje se něco? Mám poslat peníze?,“ napsal na Pirátském fóru o dva týdny později Pikal, když se jeho žádostí o vstup k Pirátům nikdo nezaobíral. „Tak asi pošli peníze, myslím, že to bude formalita,“ poradil Pikalovi další muž z dnešního vedení Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Třetího února byl na konto politického subjektu připsán Pikalův vklad. „Tímto byla splněna poslední z podmínek pro přijetí za člena Pirátské strany. Proto tímto vyhlašuji přijimání Vojtěcha Pikala za provedené a Vojtěcha tímto vítám mezi plnoprávnými členy Pirátské strany. Těším se na spolupráci s ním stejně jako s dalšími kolegy Piráty,“ napsal tehdejší šéf olomouckých Pirátů Petr Bajgar. „Děkuji za zdárné dokončení procesu, hned jdu 2x uplatnit svá nově nabitá práva. A kdo by chtěl zakládat Olomouckou buňku?,“ napsal krátce na to na fóru Pikal.

Slibně zrající vztahy v hanácké buňce ale prošly v průběhu let metamorfózou. Lépe řečeno fatálně okoraly, až došlo k tvrdému vnitrostranickému soupeření. Olomoucký šéf Petr Bajgar (mimochodem Pirát stejného jména v minulosti kandidoval i na post šéfa Pirátů proti Ivanu Bartošovi – pozn. red.) se ocitl na vedlejší koleji. A otěže kraje uchopil jako místopředseda ajťák a tester počítačových programů s bakalářským titulem Vojtěch Pikal.

Vloni v únoru, když se Pikal stal krajským lídrem Pirátů, jeho někdejší šéf Petr Bajgar to na Facebooku okomentoval následovně: „Vojtěch Pikal byl tedy zvolen takzvaným lídrem kandidátky. No proč ne, už mnohokrát v minulosti byl a jistě ještě bude kozel zahradníkem. Za sedm let seznámení s Vojtěchem Pikalem se tento projevoval víceméně jako kariéristický, i když snaživý, úředník. Proto považuji zvolení Vojtěcha Pikala takzvaným lídrem za personální těžkou bídu Pirátské strany.“

Nemám nic

Při hlubší analýze politika Vojtěcha Pikala nelze na sociálních sítích nenarazit na jeho depresivní stavy a psychickou nevyváženost. „Tak piju sám a brousím u toho nože. Alkoholik? Masový vrah?,“ napsal například na Facebook v únoru 2013. „Občas mám pocit, že spoustě lidí by pomohlo uvědomit si svoji malost. Jak malý a krátký je jejich život, jak krátkou dobu jsme tu na této planetě, jak prťavá a bezvýznamná je tahle Země a jak obrovský je vedle toho čas a vesmír. Snad by jim došlo, že se svět neotáčí a nikdy nebude kolem nich, a že z toho, co dělají, ať už dělají cokoliv, nemá vyššího smyslu ani významu,“ zafilozofoval si Pikal v květnu 2013.

„Nemám peníze, nemám práci, nemám školu, nemám titul, nemám vlastní bydlení, nemám dívku, přítelkyni či ženu. Nemám (vlastní/pořádnou). Nemám praxi, nemám zkušenosti, nemám nic. Ale mám přátele, to je snad nejdůležitější. Díky,“ napsal Pikal na svém Facebooku v červnu 2013, tedy už po víc jak roce, co působil u Pirátů. A k postu dodal i dva komentáře: „Strana mi může... Brzo to jí taky brzo napíšu.“ „Depka je dlouhodobá, spíš si říkám, jestli to mám zapotřebí“.

Nevyrovnanost a nevyzrálost je ale přítomna i v krocích, úzce provázaných s politikou, jejíž je Vojtěch Pikal představitelem. Vyjma kontroverzního návrhu na vyznamenání komunistického básníka Karla Sýse se Pikal podílel i na nepovedeném žertu vůči Institutu Václava Klause, nebo se pokusil vyškolit Václava Klause mladšího v souvislosti s maturitami na středních školách.

Piráti se v dopise z letošního března na hlavičkovém papíře Poslanecké sněmovny rozhodli bránit netradičním způsobem životní prostředí. Vyzvali Institut Václava Klause, aby jim přestal zasílat newsletter v papírové podobě. Jinak budou tiskovinu dávat do sběru a utržené peníze věnují dětem ze sociálně vyloučených lokalit na výuku snowboardingu. Proti nepovedenému žertu se postavil mluvčí institutu Petr Macinka.

Pod dopisem na hlavičkovém papíře místopředsedy Sněmovny Pikala byli podepsáni i další členové klubu, například Mikuláš Peksa nebo Jakub Michálek. A právě forma dopisu Macinkovi vadila nejvíce, tedy že je podle něj k pokusu o vtip na úrovni žáků čtvrté třídy okresní základní školy použitý hlavičkový papír Poslanecké sněmovny. „Aniž bych tedy naivně podezříval některé poslance Pirátské strany z toho, že umějí doopravdy číst, doporučím svým kolegům, abychom v zasílání Newsletteru IVK do jejich řad pokračovali i nadále,“ reagoval na dopis od Pirátů Macinka. Jejich výhrůžky nebral vážně. Sběr papíru totiž už tolik nenese a naopak kurzy jízdy na prkně jsou pro obyčejné lidi stále drahé.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

„Parlament býval kdysi důstojným místem, kde exhibovalo snad jen pár psychopatů typu Sládek, Rath, Semelová nebo Dienstbier. Dnes se k tomu propůjčuje i jeden z nejvyšších českých ústavních činitelů, který nám tímto způsobem ukazuje, proč je vlastně úplně jedno, jestli nějaké poslance máme a čemu se věnují,“ konstatoval Macinka. A podotkl, že na „dvousettisícový plat tohoto sněmovního vtipálka se vybírají daně od lidí, kteří na rozdíl od Pirátů doopravdy pracují“.

V dubnu začaly maturity. Pikal se ocitl v roli zkoušeného, a roli zkoušejícího v sobě probudil i předseda školského výboru Václav Klaus mladší. Na Facebooku zveřejnil úryvky ze zprávy, kterou mu zaslal místopředseda Sněmovny v dopise, kterým se omluvil ze zasedání podvýboru pro heraldiku, který spadá pod sněmovní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zároveň v listu shrnul své poznatky k probírané věci, tedy proč nechce schválit některé vybrané symboly obcí. Václav Klaus pak v Pikalově dopise označil pravopisné chyby červeně a ohodnotil Pikalův projev za 5 a vyvěsil ho na Facebook.

Pikal se později nechal slyšet, že je dysgrafik, dyslektik a dysortografik, na což má „papíry“. „Myslel jsem, že řešíme meritum věci a nikoli technické chyby, ale to je jedno,“ zareagoval Pikal.

Analýza politického zrání Pirátského místopředsedy Poslanecké sněmovny jednoznačně ukazuje chaotičnost a nekonceptnost Pirátského politického subjektu, který oslovuje především mladé voliče. V těchto spíše úsměvných aférách se sice neztrácejí desítky či stovky milionů ze státního rozpočtu, ale trpí důvěryhodnost zákonodárného sboru. Přitom má Vojtěch Pikal tři asistenty, kteří by mu měli v náročné práci pomáhat.

Pracovní platforma Pirátů - internet - je ale zákeřný nejen vůči Vojtěchu Pikalovi. A ne každý Pirát je Pirátem od narození. Jméno Pikalovy asistentky Nely Chudové lze na síti mimo jiné dohledat mezi bývalými podporovateli TOP 09. Tedy strany, na které Piráti nenechávají nit suchou. „Já jsem šel před osmi lety dělat politiku proto, že mě uráželo, že o mně rozhodujou lidi, jako je Kalousek,“ nechal se například těsně před volbami do Poslanecké sněmovny slyšet šéf Pirátů Ivan Bartoš. Vojtěch Pikal to měl na rozdíl od své asistentky žánrově politicky pestřejší. Převolební heslo Pirátů „Pusťte nás na ně“ se teď díky politickému projevu poslaneckých noviců plynule mění v heslo poněkud odlišné „Pusťte nás mezi ně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…