Němcová přišla na sjezd TOPky s nabídkou spolupráce. A prozradila, čeho už má plné zuby

07.12.2013 15:29

Nejdůležitější žena v hierarchii ODS Miroslava Němcová šturmuje do dalších voleb. Těch nedávných má prý ještě dnes plné zuby a chce, aby pravice, která má po nich velmi slabý mandát, opět trochu zesílila. Proto se bude snažit s TOP 09 domluvit spolupráci na volbách do Senátu a možná i těch komunálních.

Němcová přišla na sjezd TOPky s nabídkou spolupráce. A prozradila, čeho už má plné zuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Ke koalici je třeba připočíst komunisty a Úsvit přímé demokracie, který bude chvíli s tím, chvíli s jiným a chvíli s nikým. Opozicí zůstává ODS a TOP 09. Disponujeme dvaačtyřiceti hlasy ze dvou set, což je na prosazení čehokoli strašně málo. Nicméně to neznamená, že se vzdáme jakéhokoliv úsilí něco prosadit. Zcela naopak,“ prohlásila odhodlaně místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Domluva na Senátu

Byla jedním z hostů na třináctém celostátním sněmu TOP 09, který se nyní koná v pražském hotelu Dorint Don Giovanni. O své pozici v ODS a příštím možném předsedovi občanských demokratů však spekulovat nechtěla. „Byla jsem pozvána na volební sněm TOP 09 a nezneužiji této půdy, abych se bavila o otázkách ODS. Když budu chtít cokoliv říci, tak o tom rozhodnu já. Vše, co jsem k tomu řekla, jsem řekla,“ dodala stroze.

Na sněm TOP 09 přišla se zajímavou nabídkou spolupráce. „Ve volbách do Senátu se lze v některých obvodech domluvit tak, aby kandidát za ODS nebo TOP 09, který bude mít větší šanci, získal podporu druhé strany. Abychom sami nevyřadili jeden druhého a neumožnili tomu třetímu, tedy levicovému kandidátu, vstup do Senátu. Už při volbách do Senátu v roce 2014, kdy se tam bude doplňovat jedna třetina senátorů, by to mohlo fungovat,“ prohlásila.

Domluva v komunálních volbách

Na krku měla pestrobarevný, do modra laděný šátek.  „Jde zatím o návrh. Může se stát, že se nedomluvíme, ale viděla bych to jako prospěšné. Jestliže nám jde o posílení parlamentní demokracie a zeslabení levice, tak je logickým krokem spolupráce tam, kde je to možné. V ostatních volbách to je složitější. Možnost se ale otevírá v komunálních volbách. Tam se mohou v menších i větších obcích lidé domluvit,“ doplnila.

Naznačená spolupráce prý ale nebude možná ve volbách do Evropského parlamentu. Tam se bude jednat o stranické celorepublikové kandidátky. O dalších volbách do Poslanecké sněmovny už nechtěla vůbec slyšet, když odpověď odbyla slovy: „Sněmovní volby máme za sebou a o dalších nejsem schopna přemýšlet. Toho, co mám za sebou, mám ještě pořád plné zuby.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…