Němcová prý chtěla klečet před Tluchořem, aby nepotopil vládu

04.09.2012 15:57

V úterý proběhlo velmi vypjaté a emotivní téměř pětihodinové zasedání poslaneckého klubu, jehož zásadním sdělením je, že by nejméně pět poslanců ODS nemělo podpořit zvýšení daní.

Němcová prý chtěla klečet před Tluchořem, aby nepotopil vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Kromě Petra Tluchoře a Tomáše Úlehly se tedy jedná o další čtyři poslance. Prý to jsou Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián a Radim Fiala.

„Je to peklo. Máme tu pět rebelů,“ uvedl stručně zdroj ParlamentníchListů.cz. "Radim Fiala mi řekl, že bude také proti," řekl redakci poslanec ODS.

Kleknu si před tebe

Na klubu docházelo i k vypjatým emotivním situacím. „Předsedkyně Němcová řekla Tluchořovi, že jestli bude chtít, tak si před něj i klekne, aby daňový balíček podpořil. Ten jí odpověděl, že není o čem jednat,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Poslankyně Jana Černochová se prý rebelů také ptala, zda daňový balíček podpoří, když se spojí s důvěrou vládě. Na to jí neodpověděli. Neodpověděli ani, proč nebyli minulý týden na poslaneckém klubu.

„Tím naznačili, že klidně potopí vládu. Teď už to vůbec není nepravděpodobné,“ dodal zdroj.

Handlování?

Petr Nečas na klubu prý také zmínil spekulace, které kolují, že chtěli tluchořovci podporu balíčku zobchodovat. „Řekl, že vůbec nevěří těm pomluvám, že by Petr Tluchoř chtěl zobchodovat podporu daňovému balíčku za to, že by se Ivan Fuksa stal šéfem NKÚ a Petr Tluchoř předsedou Poslanecké sněmovny,“ prozradil zdroj.

O nervozitě v klubu hovoří i to, že v poslaneckém klubu probíhalo vyšetřování, kdo zprávu o rebelech a spojení balíčku s důvěrou vládě poslal do médií.

Balík spojený s hlasováním o důvěře

Pokud klíčové zákony neprojdou, vláda je předloží znovu a spojí s nimi vyjádření důvěry vládě, informoval na klubu Nečas. „Nečas na klubu připustil, že ví o poslancích, kteří dnešní klíčové zákony nepodpoří. Vláda podle něj, pokud tyto zákony neprojdou, předloží totožný zákon a spojí s ním svou důvěru,“ informoval ParlamentníListy.cz zdroj.

Případné nové předložení zákona spojeného s důvěrou vládě potvrdil na tiskové konferenci i ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho by šlo ještě rozpočet stihnout po schválení daňového balíčku na podruhé.

ParlamentníListy.cz informovaly minulý týden, že dle dřívějších vyjádření poslanců, kteří se kriticky vyjadřovali ke zvýšení daní, by jich daňový balíček nemuselo podpořit až devět.

Michal Doktor již avizoval, že zvýšení daní nepodpoří ani v případě spojení s hlasováním o důvěře a dle dřívějšího vyjádření Pavla Béma to vypadá, že daně nepodpoří ani on. Ten to potvrdil, ale na druhou stranu dodal, že v případě spojení hlasování s důvěrou podpoří vládu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…