Němcová v ODS tvrdě narazila za řeči o předčasných volbách

07.07.2013 18:00

Rozpustit sněmovnu a předčasné volby. Takový možný scénář naznačila Miroslava Němcová v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi za předpokladu, že Rusnokova vláda získá v Poslanecké sněmovně důvěru a shodne se na něm většina občanských demokratů. Už nyní ale z ODS zaznívají hlasy, že s takovým řešením někteří členové nesouhlasí.

Němcová v ODS tvrdě narazila za řeči o předčasných volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V případě, že by Poslanecká sněmovna vyjádřila vládě Jiřího Rusnoka důvěru, došlo by dle slov kandidátky na post premiérky a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové k natolik závažné změně celé situace, že by na ni museli občanští demokraté zareagovat diskuzemi o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách. Prý v zájmu ochrany parlamentní demokracie. Tak se vyjádřila v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Nereálné teorie

Podle poslance a ministra zemědělství v demisi za ODS Petra Bendla jsou podobné úvahy podivné. „Jsou to jen nereálné teorie,“ oznámil ParlamentnímListům.cz.

To další občanský demokrat v Poslanecké sněmovně Boris Šťastný byl mnohem výřečnější. „Já žádné předčasné volby podporovat nechci, nebudu a nemá cenu o nich ani slovem diskutovat. A jestli má ODS rozum, tak by měla mít totožný názor. Volební období je čtyřleté. Máme Ústavu s přesně danými třemi standardními pokusy jmenování vlády a postupy pro získání její důvěry. Nejdříve tyto tři pokusy využijme. Nepřipouštějme nestandardnosti,“ sdělil.

Další oslovení členové ODS a poslanci se raději nevyjádřili.

Obrana demokracie

„Budu hlasovat určitě proti předčasným volbám. Nemůže přece existovat způsob, že si prezident může rozebrat Parlament, kdy se mu zachce. Musíme bránit parlamentní demokracii,“ zdůraznila Miroslava Němcová v televizi ještě před tím, než naznačila možný krizový plán. Kdyby prý Rusnokova vláda potřebnou důvěru ve sněmovně získala, nikdo by již podle ní po předčasných volbách nevolal. „Ten atak - zbavte se svých křesel, budou předčasné volby - je namířený proti naší koalici, ale určitě by se neopakoval proti jeho vládě, přestože jde o ten samý princip,“ pokračovala v kritice.

Premiér Jiří Rusnok jmenovaný prezidentem Milošem Zemanem do funkce 25. června 2013 po demisi dosavadního premiéra Petra Nečase už má jasno ve většině ministrů. Nicméně až následující dny ukážou, jestli má jeho vláda nárok na život. Podle názorů a postojů většiny poslanců nicméně tato vláda důvěru nezíská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…