Nenávist, agrese, úpadek, škůdce... Nejlepší hlava státu. Jde mu o národ a ten mu věří. Tohle vše nám řekli o prezidentu Zemanovi Babiš, kníže, Sobotka a další politici

26.01.2016 15:27

ANKETA Dnes, tedy 26. ledna, uplynuly tři roky od zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky. Jak jeho dosavadní působení hodnotí čeští politici?

Nenávist, agrese, úpadek, škůdce... Nejlepší hlava státu. Jde mu o národ a ten mu věří. Tohle vše nám řekli o prezidentu Zemanovi Babiš, kníže, Sobotka a další politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman byl prezidentem republiky zvolen v druhém kole prezidentské volby 26. ledna 2013. Získal 2 717 405 hlasů, což znamenalo 54,8 procenta odevzdaných hlasů. Poražený Karel Schwarzenberg obdržel 2 241 171 hlasů (45,19 procenta).

Miloš Zeman 8. března 2013, den po skončení druhého volebního období Václava Klause, složil ve Vladislavském sálu Pražského hradu slavnostní slib a svým podpisem pod slibem se stal třetím prezidentem České republiky.

Hájí zájmy české veřejnosti, která se bojí agrese a uprchlíků

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak tři roky od Zemanova zvolení hodnotí jeho dosavadní působení ve funkci prezidenta republiky. Velká část politiků hodnotí Zemana kladně.

„Myslím si, že dokázal překonat pokles popularity a dnes má většinovou podporu ve společnosti, která mu důvěřuje, což je dostatečné vysvědčení pro jeho uplynulé tři roky ve funkci. Cením si na něm jeho upřímnosti ve vztahu k uprchlické krizi. Nebojí se říkat věci, na které některá česká média a politici reagují s opovržením a označují je za xenofobní. Přitom on hájí pouze zájmy české veřejnosti, která se bojí agrese a problémů, které mohou s uprchlickou krizí přijít i k nám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér, předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Pan prezident je také zkušený politický rutinér, velký rétor a glosátor a někdy i provokatér. Občas tím zbytečně rozděluje společnost. Mám ale pocit, že je to prezident, kterému jde o český národ a shoduji se s ním v klíčových názorech na aktuální témata. Souhlasím s jeho pohledem na uprchlickou krizi a jsem rad, že podporuje politiku vlády a její snahu narovnat podmínky při výběru daní,“ dodal Babiš.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval.

„V mnohém s ním nesouhlasím, společnost příliš nespojuje, ale v mnohém také nepřekvapil,“ zhodnotil Zemana předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Překonal i to, co jsem očekával,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a Zemanův rival v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg.

„Miloš Zeman sliboval voličům, že bude jako prezident společnost spojovat. Celé tři roky ve funkci však ukazuje, že je to právě naopak. Často používá konfrontační styl, který není vhodný pro hlavu státu. Možná největším problémem je, že prezident Zeman nerespektuje ústavní zvyklosti a tradice české demokracie, ale dělá si, co chce: například nejmenuje profesory, rehabilituje období komunismu, přibližuje nás k Východu a znejisťuje naše západní spojence. Funkce prezidenta v Zemanově pojetí není pokornou službou občanům, ale slouží Miloši Zemanovi k nepokornému prosazování jeho levicových nápadů. Někdy to vypadá, jako by si Pražský hrad spletl se Strakovou akademií. Nepotřebujeme prezidenta, který provokuje a zásobuje nás bonmoty, ale hlavu státu sjednocující společnost a důstojně reprezentující Českou republiku,“ uvedl předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na dotaz ohledně Zemana neodpověděl.

Lidé za ním stojí a nesvazuje ho politická korektnost

„Je přímo volený lidmi a lidé za ním stojí. Na rozdíl od vlády a většiny politiků ho nesvazuje politická korektnost a pojmenovává věci pravdivě a otevřeně. Je to silná osobnost a dnes není prostor na politické kličkování. Jeho názory ovlivňují nejen českou, ale i evropskou politiku,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu a první místopředseda hnutí Marek Černoch.

„Z pohledu široké veřejnosti mohu říci, že si pan prezident úlohu prezidenta plní. Pozitivem jsou pravidelné návštěvy v regionech i konzultace s vládou či vrcholnými představiteli Parlamentu ČR. Taktéž pozitivně hodnotím úsilí Miloše Zemana podporovat export a hledání nových odbytišť pro české výrobky. Jako negativní vnímám působení některých nedůvěryhodných osob kolem pana prezidenta, často pronášená populisticky laděná slova pana prezidenta či jeho podpora extremistickým názorům ve vztahu k řešení migrační krize a k šíření strachu v České republice,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Měl jsem z něho obavy po těch klenotech, když měl tu virózu, ale nyní si myslím, že je profík a bojuje jako správný Čech,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz, který je předsedou Severočechů.cz.

„Prezident Zeman zapomněl na svůj slib, že bude lidi v České republice spojovat, zatím je výrazně rozdělil. Je značně populistický, často vykřikne myšlenku, naposledy o dětech v Norsku, a potom v tichosti zapomene. Je na vás novinářích mu to spočítat a udělat statistiku. Na druhou stranu s ním souhlasím v otázce imigrantů, ale občas se pohybuje v divné společnosti na tribuně jako 17. listopadu, ale to je také jedno z jeho provokujících rozhodnutí,“ sdělil redakci první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS, který byl jedním ze Zemanových soupeřů v prvním kole prezidentské volby.

Oponent vůči kolaboraci premiéra Sobotky s Bruselem a Washingtonem

„Je to fajn, že národ této země má alespoň jednoho skutečného stítníka v nejvyšší ústavní funkci. Je to oponent vůči Sobotkovi a ke kolaboraci s Bruselem a Washingtonem – to je něco, co podle mě dostatečně ocení až historie. A doufám, že to ocení i voliči v nejbližších krajských volbách, do kterých půjdeme společně s prezidentovou Stranou práv občanů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Zemana zvolili občané a jsem řesvědčen, že pan prezident v souvislosti s migrační krizí nezklamal. Je to jediný ústavní činitel, který imigraci bere vážně,“ míní předseda Úsvitu Miroslav Lidinský

„Úpadek mravů v Čechách. Prezident není vzorem hodným následování, ale naopak následuje. Ještě horší škody páchá v zahraniční politice. Esprit férové svobodné země jsme ztratili, byznys jsme stejně nezískali. Naopak, některé jeho výroky už nám prokazatelně v obchodu škodí. Jeho milované Rusko je na kolenou díky ceně ropy, Čína také žádná sláva,“ hodnotí prezidenta předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Miloš Zeman se chová nezávisle. Jeho působení je pro Českou republiku přínosem a oživením na politické scéně,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Je sice svůj, ale svoji práci vykonává dobře,“ hodnotí prezidenta poslanec ANO Pavel Čihák.

Zeman národ sjednotil

„Myslím si, že za ty léta udělal pořádný kus práce prospěšné pro naší republiku. Udělal jí i přesto, že je neustále různými způsoby skandalizován, že sdělovací prostředky nevynechají jedinou příležitost, jak si do něho kopnout. Vezměte, co dokázal v Číně. Jaké podnikatelské prostředí tam otevřel! I premiér, který jeho cestu tam, nemýlím li se, kritizoval, při své návštěvě Číny mezi prvním vyřizoval pozdravy. Věděl, že bude přijímán podstatně vstřícněji. Obdobný úspěch zaznamenal při návštěvě Ruské federace. Úspěch to v každém případě je, přestože z této návštěvy má Kalousek bolení hlavy a odsuzuje ho,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Cením si prezidentova češství. Cením si jeho realistického pohledu na obrovský problém, kterým je nekontrolovaný a nekontrolovatelný přísun imigrantů do Evropy a nebezpečí z toho plynoucího. Není v Evropě mnoho takových politiků, kteří dokáží tak otevřeně a s nutnou tvrdostí tento problém pojmenovat! Kéž by byli. Myslím, že to je právě jeho vystupování v této věci, co především německým politikům otevírá oči, a začínají jednat ve prospěch Evropy. Podívám li se na domácí scénu, pak musím, stejně, jako tisíce občanů kladně hodnotit jeho návštěvy krajů a seznamování se s jejich problematikou přímo na místě a z přímého setkávání se s lidmi. Ale abych dlouho nehovořil. Musím říci, že období, kdy je Miloš Zeman ve funkci prezidenta republiky musíme hodnotit kladně. Není pravda, že rozděluje národ. On ho sjednotil v odporu k imigraci. 90 procent národa uprchlíky nechce a on je hlavním mluvčím těchto občanů. A abych ho jen nechválil, tak nesouhlasím s jeho podporou přijetí eura či vyvěšením vlajky EU na Hradě,“ dodal Doubrava.

Vlajku EU na Hradě nemusím

„Nestěžuji si. Jde o prvního prezidenta naší země, kterého nevolil parlament, ale přímo lidé. Daleko důležitější než mé je proto jejich hodnocení. Za smutné považuji jisté následné rozdělení společnosti po volbě samotné. Nenávist části ‚poražených‘ až alarmující. Tak jako u předchůdce pana prezidenta osobně poměrně kladně hodnotím pohled na zahraniční politiku. Byť vlajku EU na Hradě, a zvláště pak nyní, opravdu nemusím. Stejně jako jeho zahleděnost do skandinávského modelu. Než daně stále zvyšovat je mi bližší je lépe vybírat a nerozfofrovat. A jen tak mimochodem, po součtu všech daní a poplatků už nyní neplatíme vůbec málo,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„No a abych jen nechválil, nerozumím zamilovanosti hlavy státu do osoby pana kancléře. Je to, uznávám, jeho volba. Do té se nekecá. Ale ani pak ministrům do postů některých náměstků. Tam přehnaná kritika pana prezidenta na hony zaváněla populismem. Nicméně soudím, že jeho dlouholetý společník pan Šlouf, přes všechna pro a proti, by funkci kancléře zvládl profesionálněji a ku prospěchu země i hlavy státu. Ale to jen tak na okraj. Já mívám také svou hlavu. Sluší se však připomenout, že v osobě svého nástupce, pana Špidly, měl pan prezident taky svou hlavu,“ dodal Koskuba.

„Parlament by měl přijmout zákon: Miloš Zeman se zasloužil o buranizaci české politiky,“ odpověděl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Podle mne pan prezident přes všechny překážky mu kladené splnil představu většiny občanů o hlavě českého státu. Ukázal svou nezávislost a hlavně objektivní znalost minulosti, která by pro nás měla být poučením. Zvláště hodnotím jeho snahu být na straně obyčejných občanů a zároveň chránit zájmy našeho státu. Někdy mě však překvapuje, jakou formou projevu tak činí. Ale nakonec se vždy ukáže, že má pravdu a tedy že se mu dá věřit,“ zhodnotil Zemana senátor KSČM Václav Homolka.

„Myslím si, že Miloš Zeman je rozhodně nejlepší prezident z těch, které pamatuji. Aby to nevypadalo jako pochlebování, podotýkám, že se mi nelíbí jeho obstrukce při jmenování profesorů. Vzniká tím totiž mylný dojem, že všichni ostatní profesoři jsou skutečně tak dobří, jak si o sobě myslí. Co se týče jeho výroku o premiérovi a kalašnikovu, prezidentovi chyběla pointa. Miloš Zeman chtěl určitě dodat, že tímto způsobem se lze zbavit jakéhokoli politika včetně prezidenta. Nevím, proč to prezident nedořekl,“ říká europoslanec za ČSSD Jan Keller.

Nejlepší polistopadová hlava státu

„Musím říct, že jsem pana Zemana nevolil a po třech letech jeho prezidentování bych to neudělal opět. Jako prezident nesjednotil národ, ba naopak. Velmi ho rozdělil. Nevyvaroval se excesů, kterými poškodil dobré jméno republiky. V současné době oceňuji jeho postoj k imigraci. Nevím však, nakolik je pragmatickým, či zda je to postoj populistický vzhledem k blížícím se prezidentským volbám,“ uvedl předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

„I přes některé výhrady, které vůči prezidentu Zemanovi mám, jeho působení za právě uplynulé tři roky od jeho zvolení ukazuje, že to byla i se všemi škrábanci ta nejlepší možná volba,“ reagoval místopředseda Úsvitu a poslanec Karel Fiedler.

„Kladně hodnotím mezinárodní angažovanost prezidenta, konstruktivnost při spolupráci s vládou a čitelné postoje, záporně občasné excesy a neschopnost sjednotit společnost. Celkově jsem jako občan spokojen, ale jsou tam jisté rezervy, které ten celkový dojem kazí,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Vyjádřím to takto, jsem rád, že jsem jej volil a budu rád, pokud tak budu moci učinit i v dalším období od roku 2018. Konečně je na Hradě člověk, který není pokrytec přetvařující se za falešnou tváří zprofanované lásky a pravdy, která byla ve skutečnosti nenávist a lež. Konečně máme prezidenta který nepoklonkuje,“ řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Působení prezidenta Zemana hodnotím převážně pozitivně a považuji jej za nejlepší polistopadovou hlavu státu. Ani on se však nevyhnul některým excesům, které byly převážně projevem jeho nadmíru zbytnělého ega. Funkce prezidenta země však sebejistou a sebevědomou osobnost v jistém smyslu předpokládá, a tak se při Zemanově hodnocení spokojím s tímto konstatováním,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Bohužel se Miloši Zemanovi nepodařilo národ sjednocovat, ale spíše rozdělovat. V čem mě příjemně překvapil, je jasný postoj v kauze českých dětí v Norsku,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je to prezident, který zastupuje výhradně zájmy České republiky vůči všem jiným. Logicky je tedy nenáviděn těmi, kteří zastupují zájmy jiné,“ míní senátor Jozef Regec.

Fanatická kritika

„Já jsem s působením Miloše Zemana v pozici prezidenta spokojená. Dovede se vcítit do smýšlení občanů ČR, se kterými udržuje neustále kontakt a není odtržen od reality. Zejména se ztotožňuji s jeho postojem k uprchlické krizi. Přes neustálou až fanatickou kritiku, které od svého zvolení musí čelit, je pevný ve svých názorových postojích a je to prezident, kterého tato země potřebuje a potřebovat určitě bude. Věřím, že mu zdraví dopřeje, aby mohl svoji funkci s přehledem obhájit,“ říká poslankyně za ČSSD Marie Benešová.

„Volil jsem ho, proto si dovolím říct, že působení pana prezidenta hodnotím velmi rozporuplně,“ řekl poslanec ČSSD František Adámek.

„Nehodnotím,“ reagoval stručně poslanec ANO Milan Brázdil.

„Myslím, že své voliče nezklamal. Když bude stejným způsobem pokračovat, bude nepochybně zvolen znovu s ještě větším počtem hlasů a silnějším mandátem. Sjednotil národ v zásadní otázce budoucnosti,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Hodnotím ho vesměs kladně. Cením si toho, že si dokáže stát za svým názorem a nepodléhá tendenčním tlakům okolí. Své myšlenky dokáže jasně a srozumitelně formulovat a převážně také obhájit, i když výjimky se samozřejmě najdou. Na druhé straně ale dokáže naslouchat občanům a diskutovat s nimi o věcech, které je trápí, což by měl být správný přístup každého politika. Jak sám s oblibou říká - je přímo voleným prezidentem a tuto formuli se v rámci možností snaží naplňovat. Souhlasím s ním například v otázkách migrační krize, kdy hájí především zájmy občanů této země. Část evropských politiků má na věc opačný názor, což se projevuje hlasitou kritikou našeho prezidenta.Obávám se ale, že už blízká budoucnost může ukázat,že správný názor byl právě ten jeho. Celkem vzato je nadprůměrně dobrým prezidentem a bylo by vrcholně nespravedlivé, kdyby si ho dějiny zapamatovaly pouze jako prezidenta, kterému zavlály nad Hradem trenýrky,“ míní senátor ČSSD Petr Gawlas.

Miloš Zeman na krátké tiskové konferenci slíbil po svém zvolení, že bude lidi sjednocovat, ne je rozdělovat. „Řekl jsem už mnohokrát, že chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem mafií, které parazitují na naší společnosti a vysávají z jejího těla krev, aniž by jí vracely jakoukoliv reálnou hodnotu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…