Neodstupujte, s Rathem je to možná jinak. Rady kolegům zavřeného hejtmana

12.06.2012 6:06

ANKETA Celostátní vedení ČSSD sice nedávno vyzvalo vedení středočeských sociálních demokratů, Krajský výkonný výbor, aby převzal politickou odpovědnost a v souvislostí s kauzou Rath rezignoval, avšak KVV upozornil, že návrhy tehdejšího hejtmana Davida Ratha posvěcovala Rada kraje a tudíž má exekutivní odpovědnost za spoluvládnutí s Rathem.

Neodstupujte, s Rathem je to možná jinak. Rady kolegům zavřeného hejtmana
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

KVV středočeské ČSSD tedy přislíbil, že bude rezignovat, ale vyzval k tomu i Radu kraje. Ta však nerezignovala. ParlamentníListy.cz oslovily poslance a senátory ČSSD, zda by nebylo logické, aby kromě KVV rezignovala i jednobarevná Rada kraje jako „Rathova vláda“, která návrhy bývalého hejtmana schvalovala a má přímou exekutivní odpovědnost za přijatá rozhodnutí a vládnutí s Rathem.

Řada předáků ČSSD si myslí, že by rada rezignovat měla. Najdou se však i tací, kteří varují před unáhleným rozhodnutím - třeba i proto, že kauza Rath nemusí být tak jednoduchá, jak se může zdát.

„Ano, také jsem to navrhoval na jednání rady. Bohužel neúspěšně. Pro jsme hlasovali pouze dva,“ povzdechl si v reakci pro ParlamentníListy.cz radní Středočeského kraje, senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek.

Zvolit nové vedení i novou kandidátku

Šéf středočeské ČSSD, předseda KVV, Richard Dolejš, který je i poslancem, má podobný názor jako Chládek. Navíc informoval, že doporučí KVV, aby svolala krajskou konferenci strany, která by zvolila nové vedení středočeské ČSSD a znovu zvolila kandidátní listinu do krajských voleb.

„Krajský výkonný výbor v návaznosti na usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD vyzval exekutivu kraje, tedy Radu kraje, k převzetí politické odpovědnosti a odstoupení, tak, aby mohla v obměněné podobě znovu získat mandát od Zastupitelstva kraje. Rada kraje bohužel dala hlavu do písku a toto doporučení ignorovala. Osobně to považuji za chybu, která poškodí ČSSD. I přes tuto situaci a přestože členové KVV na rozdíl od radních nenesou přímou exekutivní odpovědnost, doporučím Krajskému výkonnému výboru svolat krajskou konferenci. Ta by zvolila nové vedení středočeské ČSSD a schválila novou kandidátku,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dolejš.

Rathův kritik a poslanec Milan Urban míní, že pokud má dojít k novému začátku sociální demokracie ve středních Čechách, tak musí proběhnout nejdříve nové okresní konference s maximálním počtem členů a následně ihned nová krajská konference, která zvolí nové politické vedení kraje, novou kandidátku a rozhodne o osudu radních. „Je to jediná cesta, jak demokraticky odspodu něco pozitivně změnit,“ doplnil poslanec.

Z morálního hlediska by odstoupit měli

I místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava míní, že by měla rezignovat i rada kraje: „Pokud celostátní vedení vyzvalo vedení krajské organizace k vyvození personální odpovědnosti, pak se domnívám, že by se mělo týkat i Rady Středočeského kraje.“

„V okolních zemích by odstoupení radních bylo asi naprosto přirozeným krokem. Myslím si, že z morálního hlediska by tak tomu mělo být,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD Jiřina Rippelová.

„Určitě. Rada kraje by měla rezignovat taky a nést odpovědnost. Navíc krajský výkonný výbor nemá žádný exekutivní vliv na vedení kraje,“ míní senátor a místopředseda KVV ČSSD Středočeské kraje Josef Řihák.

Blíže k odpovědnosti vláda kraje, ne strana

Podle senátora Miroslava Krejči by rada a zastupitelstvo jakéhokoli kraje měly hájit zájmy onoho kraje a jeho občanů a za to nést plnou odpovědnost: „Volat k ní ale nějaký stranický orgán je nepřímým přiznáním, že kraj neřídí demokraticky zvolené orgány vzešlé z voleb, ale nějaké stranické sekretariáty v pozadí. A to je podle mě špatně.“

„Ano, souhlasím, že by měla rezignovat rada kraje. Daleko blíže k selhání Davida Ratha má samosprávný kolektivní orgán, kterým krajská rada je, než orgán politické strany,“ myslí si poslanec Václav Klučka. „Ano, rozhodně,“ reagoval podobně senátor Petr Guziana.

Skupinové harakiri čtvrt roku do voleb

Další politici ČSSD jsou ale ohledně výzev k rezignování Rady kraje zdrženlivější. Podle poslance Antonína Sedi je správný postoj celostátního vedení ČSSD, které vyzvalo k rezignaci pouze vedení středočeské ČSSD, nikoli vedení kraje. „Rada je odpovědná zastupitelstvu, a nikoli ČSSD. Nicméně politická odpovědnost ČSSD jde i za zvolenými zastupiteli, protože kandidátku schvalovala Krajská konference ČSSD. Bude ale těžké tuto odpovědnost vymáhat,“ myslí si poslanec.

„Pokud by odstoupila celá Rada Středočeského kraje, bylo by to jasné politické gesto, které by jistě mělo mnoho příznivců. Na druhé straně však si je nutné uvědomit, že návrhy bývalého hejtmana Ratha sice rada schvalovala, ale není možné žádat po všech členech tohoto orgánu, aby znali pozadí a detaily, i když třeba důležité, týkající se těchto návrhů spojených s veřejnými zakázkami a projekty regionálního operačního programu. Mnozí členové rady mají svěřeny působnosti v oblastech s tímto nesouvisejícími a nelze očekávat, že mohou vědět, že docházelo k nekalým praktikám. Přesto si myslím, že by měli odstoupit pouze ti radní, a nejen radní, kteří byli do veřejných zakázek a fungování regionálního operačního programu zasvěceni,“ myslí si poslanec Ivan Ohlídal.

Podle poslance Pavla Antonína vzhledem k tomu, že za čtvrt roku bude voleno nové zastupitelstvo a v tomto období budou ještě letní prázdniny, by bylo skupinové harakiri akcí, která by vedení Středočeského kraje jen komplikovala. „Navíc nejsem příznivcem hromadné zodpovědnosti za osobní možný čin. Představa, že by v nemocnici odstoupilo celé kolegium primářského sboru, kdyby někdo nařkl primáře gynekologie z úplatku, mi připadne až komická,“ dodal poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Zinscenovaná msta mocných, nebo korupce?

„Otázka rezignace Rady kraje je předčasná. Bude na místě, až bude jasně prokázáno, jaké procento z kauzy Rath je zinscenovaná msta mocných nepohodlnému kritikovi a jakou část tvoří korupce a tunel do veřejných prostředků,“ míní senátor Pavel Lebeda.

Senátor Petr Gawlas uvádí, že si netroufá na dálku hodnotit, kdo by měl odstoupit, a kdo ne. „Na to mám přece jen příliš málo informací. Je ale jasné, že pokud radou skutečně procházely podivné a sporné návrhy, měli by její členové buďto svá jména urychleně a nade vší pochybnost očistit, anebo se vážně zamyslet nad dalším setrváním ve svých funkcích,“ říká senátor.

„Omlouvám se, ale tohle je věcí oranžového kraje a vedení ČSSD. Já jsem jen prostý poslanec a Pražan. O konkrétních věcech Středočechů nic nevím. Jen mě pobavila tiskovka modrých zastupitelů, kteří si trpce stěžovali, jak se s nimi vládnoucí středočeská koalice vůbec nebaví. Vím, o čem asi mluví. Nejen jejich soukmenovci s námi totiž takto naprosto stejně ´jednají´ již dva roky ve sněmovně. Nedivte se proto, prosím, že mě to zase až tak nedojalo,“ reagoval poslanec Jiří Koskuba.

Selhání jednotlivce

Poslanec Pavel Holík uvedl, že podporuje usnesení ÚVV ČSSD, které vyzvalo KVV Středočeského kraje k vyvození politické odpovědnosti.

„Podle mého názoru nejde za selhání jednotlivce převzít kolektivní odpovědnost. Je na každém členu rady, jak se k dané věci postaví,“ reagoval senátor Miloš Malý.

„Omlouvám se, ale nejsem úplně informován o situaci ve Středočeském kraji. KVV ČSSD by však odpovědnost vyvodit měl,“ reagoval poslanec Václav Neubauer.

Poslanec Václav Zemek jen krátce uvedl, že by podle něho rada kraje rezignovat neměla.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…