Nesvéprávný hlupáček, křiváci, zrůdy, pokrytectví, tupost, nenávist, hysterie. Zeman jede do Číny oslavit konec druhé světové a toto nám řekli Babiš, Hamáček či Okamura

04.08.2015 15:35

ANKETA Česká republika jako jediná země EU vetovala návrh, aby se předáci zemí EU nezúčastnili v Číně oslav 70 let konce druhé světové války, protože prezident Miloš Zeman se oslav v Číně zúčastní (bude patrně jediným z EU).

Nesvéprávný hlupáček, křiváci, zrůdy, pokrytectví, tupost, nenávist, hysterie. Zeman jede do Číny oslavit konec druhé světové a toto nám řekli Babiš, Hamáček či Okamura
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

„Věděli jsme, že náš prezident chce do Číny na oslavy jet a že tam pojede. Museli jsme proto koordinovanou pozici odmítnout,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová HN, proč bylo Česko proti.

Zeman dostal od Číňanů pozvánku a podle slov svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ji přijal. Že pojede na oslavu navzdory přání Unie, prezident nevidí jako chybu, řekl mluvčí. „Jde o suverénní rozhodnutí prezidenta suverénní České republiky, na kterém se nic nezmění,“ vzkázal Ovčáček s tím, že Zemanovi nevadí ani to, že v Pekingu nejspíš bude jediným vysokým unijním státníkem.

EU je pokrytecká a zhoršuje vztahy s Čínou

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si o tom myslí. Většina politiků v této věci stojí na straně prezidenta. Upozorňují, že je správné uctít oběti druhé světové války a také upozorňují na pokrytectví EU a politiků EU, neboť řada zemí EU s Čínou velmi čile obchoduje. Někteří též podotkli, že není vhodné ustupovat Japoncům, kteří byli agresory v druhé světové válce a masakrovali Číňany.

„Pan prezident se aktivně snaží o ekonomickou diplomacii, díky němu jsou kontakty s Čínou intenzivní. Očekávání jsou velká. Zatím z čínské strany nejsou v investicích v ČR žádné hmatatelné výsledky a mám obavy, zda očekávání budou naplněna,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

„K bojkotu oslav nevidím důvod. Postoj České republiky pokládám za správný,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

„Nerozumím tomu, proč by se jednotlivé státy EU nemohly zúčastnit čínských oslav, když mnohé s Čínou čile obchodují. O tom nemá podle mě EU co rozhodovat,“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Je třeba respektovat rozhodnutí prezidenta republiky, je to jeho právo. Považuji za pokrytecké, že EU se snaží koordinovat neúčast na oslavách konce druhé světové války v Číně. Je to pokrytecké, protože řada západoevropských zemí s Čínou po hospodářské stránce čile spolupracuje. Prezident dal jasně najevo, že bude podporovat vztahy ekonomicky prospěšné pro naši zemi a to naplňuje. Takže to není překvapení. Předpokládám, že prezident zváží, s kým se tam setká a na co půjde a na co nepůjde, aby situaci zbytečně nekomplikoval, protože je pravda, že v Číně je řada nedostatků v oblasti lidských práv. Na druhou stranu na arabském jaru jsme se přesvědčili, že zasahovat v částech světa s odlišnými hodnotami není šťastné. Není dobré zhoršovat vztahy mezi Evropou a Čínou, což ten postoj EU může způsobovat. S Ruskem nejsou dobré vztahy a kazit je ještě s Čínou není správná cesta. Tam, kde to jde, bychom měli vztahy udržovat na dobré a přátelské úrovni a jednat jako rovný s rovným,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.   

„Když jsem zaslechl většinou obyvatel ČR kvitovaný výrok o rozmístění 1500 vojáků na našich hranicích, bylo mi jasné, že něco přijde. Pan prezident velmi dobře využívá scénáře z filmu Vrtěti psem. Škoda, že tohle není film. Prezident Zeman opakovaně dokazuje, že České republice škodí, a to systematicky a vědomě,“ řekl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek

„Čína je rostoucí obchodní velmoc a je třeba s ní udržovat dobré obchodní vztahy. Ale nemyslím si, že tato Zemanova čistě politická sólo cesta je úplně nejšťastnější způsob, jak toho dosáhnout. Problém je zejména to, že vláda s ministrem Zaorálkem za téměř dva roky nemá absolutně žádnou koncepci zahraniční politiky, tento rezort nezvládá a tedy nemá nic, co by s prezidentem koordinovala. Pak se vlastně prezidentovi nelze divit, že díky této neschopnosti současné vlády podniká taková akce,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch

Protičínská hysterie je nesmyslný přežitek z doby vrcholu Havlova kultu

„No, nejsem specialista na zahraniční věci, ale jen abychom tím někoho nenaštvali!“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Antičínská hysterie je nesmyslný přežitek či jakýsi archaismus z doby vrcholu Havlova kultu. Čína dnešní doby je hospodářskou velmocí, se kterou je nutno spolupracovat, jen díky tomu se můžeme posunout vývojově výše. Nenávistná ideologie ze strany některých samozvaných a rádoby demokraticky orientovaných jedinců či skupin je zcela účelově vystavena na domněle masivním porušování lidských práv v zemi. Tento subjektivní aspekt není ale rozhodně závažnější, než je tomu v takzvaně tradičně demokratických zemích Západu či jemu ropně nakloněných států arabských ale i jiných,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Miloš Zeman ještě nebyl v Severní Koreji. Až tam bude slavit nějaké výročí tamní režim, určitě tam bude jako jediný z EU na tribuně se svými kámoši. Je to smutné, ale je to fakt,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pokládám to za vítězství rozumu, respektování historie a respekt k zahraniční politice Miloše Zemana. Ukazuje se, že západní politici ztratili smysl pro realitu a nezastaví se před ničím. To, že kancléřka Merkelová navštívila Čínskou lidovou republiku už sedmkrát a nezúčastní se na vzpomínce 70. výročí ukončení druhé světové války, pokládám za trapné pokrytectví. Podobně je to s ostatními státníky,“ hodnotí předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Uniká mi, proč chce EU bojkotovat oslavy konce války. To už není pokrytectví, ale schizofrenie – všechny země EU bojují jako divé o čínské trhy a jako divé čínské zboží dovážejí, a to často na úkor vlastních ekonomik a bez ohledu na jakákoli politická prohlášení. Čína je navíc největším věřitelem loutkovodiče bruselských byrokratů – USA,“ uvedl předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

Prezident se opět zachoval jako hlava suverénního státu

„Prezident se opět zachoval jako hlava suverénního státu, která si nenechá diktovat z Bruselu. Myslím, že by si za to zasloužil poděkování nás všech. Určitě si nezaslouží kritiku těch, kterým odvaha, jakou náš pan prezident má, chybí. Kritiku těch, kteří čekají na pokyny z Bruselu, aby věděli jak se chovat, co si mohou dovolit, aby Brusel nenahněvali. Tak to bylo se vzdáním díků padlým v Moskvě, tak je to s jeho účastí na stejném aktu v Číně, ale tak je to i s jím vysloveným názorem na příliv imigrantů. Mám pocit, že z nich je jediným, kdo vidí a dokáže pojmenovat nebezpečí, které s nimi přichází: Díky, pane prezidente. Vidíme tady oživování mocností Osy – Německa a Japonska, ke kterým se přidaly Spojené státy,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Máme jistě zájem na dobrých vztazích, a to nejen obchodních, s Čínou. A pan prezident obdržel od čínské strany pozvání k připomenutí konce druhé světové války a utrpení čínského lidu. Přijetí pozvání je jeho rozhodnutí. Neviděl jsem nic špatného na návštěvě pana prezidenta v Moskvě k uctění památky obětí, nevidím tedy nic špatného ani na návštěvě Pekingu. Současné spory Číny s Japonskem bychom v tomto případě s tím neměli spojovat. Na druhou stranu si ale myslím, že by prezident měl zvážit svoji účast na vojenské přehlídce jako nevhodnou a neměl by setkat ani se severokorejským diktátorem,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Jsem rád, že se náš prezident oslav konce války zúčastní. Země, které mají s Čínou mnohem větší objem obchodu než my, budou oslavy bojkotovat. Nesnažme se dohnat Evropu v míře pokrytectví, v tomto ohledu je nedostižná,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Prezident ČR je prezidentem svéprávné země, takže jeho volba je jeho volbou,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Jaký je rozdíl mezi padlými a umučenými druhé světové války v Tichomoří, Polsku, Rusku nebo Normandii? Pro mě žádný. Všichni si zaslouží stejnou pietu,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Postoj lídrů EU vnímám jako snahu přispět k návratu studené války. Navíc v případě konce druhé světové války jde o přiklonění se na stranu agresora – Japonska. To pokládám za nepřijatelné. Jde o nemilé ideologické praktiky, které stále svět rozdělují. Nejde ani tak o protest vůči Čínské lidové republice, jako podporu USA v jejich imperiální politice. Takový vazalský postoj, řekl bych, z kterého ČR mimořádně a čestně díky postoji prezidenta vybočila,“ uvádí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

EU se chová jako nesvéprávný hlupáček

„Nevidím důvod, proč se oslav ukončení druhé světové války nezúčastnit. Proto podporuji stanovisko pana prezidenta i veto naší vlády. Je dobře, pokud je česká zahraniční politika jednotná. Spíše nerozumím stanovisku EU či Evropské komise,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Myslím, že na uctění památky mrtvých a na oslavě konce největšího zla v historii lidstva není nic špatného. Postoj evropských politiků nechápu a naprosto jej neuznávám. Číňané umírali ze stejně absurdních důvodů jako lidé v Evropě, tedy kvůli nenávisti k odlišnosti etnika. Každý lidský život má stejnou cenu, alespoň to nás evropské myšlenky učí. Nebo je to u Japonci zmasakrovaných Číňanů jinak? Jak jinak zabránit podobným zrůdnostem než tím, že jejich oběti uctíme, události připomeneme a jejich konec oslavíme?“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Je to názorná ukázka toho, že nám ‚Brusel‘ nic nediktuje a že si i Česká Republika dovede prosadit svou. Peníze za cestu by se daly použít na Klokánky, ale třeba se tam prezidentovi po Krtečkovi podaří prodat i Rákosníčka – a z toho budou mít určitě radost i ta mrňata!“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„EU se chová jako nesvéprávný hlupáček. Tak jsem rád za každý čin, který nás občas ukáže v lepším světle,“ podotknul poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Postoj EU je jen dalším důkazem její nepochopitelné zahraniční politiky a potvrzením, čemu vlastně slouží a kam spěje. Druhá světová válka se tak jmenuje proto, že zasáhla jeho podstatnou část, Čínu nevyjímaje. S prezidentem Zemanem naprosto souhlasím,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je to tak naprosto správně. Pokrytectví předáků EU už těžko nesu. Pouze tupé pózy, nic více nedovedou. Mimochodem, oni taky přestali s Čínou dělat byznys? Tak, nechť si, křiváci, trhnou. Místo oslav konce kruté války, kde se, bohužel, jinak zdvořilí Japonci zvláště vůči Číňanům chovali jako zrůdy, mohou ve volnu na dvou francouzských lodích nedodaných Rusům vartovat ve Středozemním moři. Poprvé by k něčemu byly. Čímž nemyslím jen ty lodě,“ domnívá se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.     

EU nemá právo shazovat oslavy zemí postižených touto krvavou válkou

„Myslím, že po minulých nesrovnalostech s cestami prezidenta došlo k dohodě o společném postupu a konzultacím v této věci. Z tohoto důvodu je zřejmé, že tato cesta je podniknuta s vědomím vlády. Obecně si myslím, že na připomenutí konce války není nic špatného. Určitě bychom spontánně oslavovali konec všech válek,“ domnívá se poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Myslím, že ukončení druhé světové války je důvod slavit. Přiznávám, že stále méně rozumím zahraniční politice EU, kde chybí zdravý selský rozum. Vyvolává duchy studené války,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Tento krok pana prezidenta naprosto chápu a nedomnívám se, že by za něj měl být kritizován. Oslavy konce snad poslední světové války by se měly nést v duchu spolupráce a EU nemá právo shazovat oslavy zemí postižených touto krvavou válkou. Pokud chceme konfliktům předcházet, pak se musíme naučit chápat národní specifika jednotlivých zemí a provádět spíš gesta dobré vůle než se věnovat diplomatickým šarvátkám s největšími světovými ekonomikami,“ upozorňuje europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Pokud se prezident ČR Miloš Zeman rozhodne účastnit přehlídky k ukončení druhé světové války během návštěvy Čínské lidové republiky, jedná se o rozhodnutí prezidenta republiky, které respektuji,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„To je náš pan prezident, asi rád cestuje,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

Evropská unie se podle HN chce oslavě v Pekingu vyhnout i kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem. Součástí čínských oslav bude i vojenská přehlídka, kde mají Číňané ukázat nové zbraně. Účast na přehlídce již potvrdilo Rusko. Právě přítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské armády je ale podle diplomatů jedním z důvodů, proč se budou západní vlády zdráhat své reprezentanty do Pekingu vyslat. Jestli český prezident vojenskou přehlídku vynechá, jako to udělal v květnu v Moskvě, zatím podle HN není jasné. Podle mluvčího Ovčáčka se rozhodne až poté, co uvidí program oslav.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…