Nezaměstnaných extrémně přibylo, a bude ještě hůř, říká opozice. A vláda jenom kouzlí se statistikou

24.02.2013 18:51

Nelžete, vyzývají ministerstvo práce a sociálních věcí po šéfovi Věcí veřejných Bártovi i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a komunista Miroslav Opálka. Nezaměstnanost v Česku je totiž, podle všech tří politiků, daleko větší než nedávno zveřejnil právě resort práce. "Pokud náš průmysl nepoženete směrem k rozvíjejícím se trhům, bude ještě hůř," varuje pak svorně trojlístek.

Nezaměstnaných extrémně přibylo, a bude ještě hůř, říká opozice. A vláda jenom kouzlí se statistikou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Jen jen málo oblastí, v nichž se dokáží shodnout hned tři zástupci opozičních politických stran. Ke kritice nezaměstnanosti a jejim přičinám se totiž, po politicích z KSČM a z ČSSD, teď přidal i novopečený šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Podle Bárty totiž ministerstvo práce a sociálních věcí neříká pravdu v otázce číslovky nezaměstnaných osob v ČR.

„V prosinci 2012 jsme tady měli 545 311 nezaměstnaných, v lednu 2013 již 585 809, nezaměstnanost poměrně prudce stoupla a je na nejvyšší úrovni v novodobých dějinách České republiky,“ uvádí na svém blogu Bárta, podle něhož se ale ministerstvo dopouští úmyslné lži, aby procento nezaměstnaných z optického hlediska nepůsobila tak strašidelným dojmem. „Jádrem pudla“ je totiž změna metodiky výpočtu nezaměstnanosti, což ale úředníci již tak hlasitě neříkají.

„Kdyby k této změně nedošlo, pak by podle staré metodiky podíl nezaměstnaných přesáhl psychologickou hranici deseti procent. Horší čísla zažila naše země již jenom v dobách Velké hospodářské krize, tedy před 80 lety,“ varoval zároveň Bárta. Za laciné pak považuje tvrzení, že v porovnání s ostatními evropskými zeměmi je na tom Česká republika ještě poměrně dobře.

„Jak pohodlná výmluva pro ty, kdo s rukama v klíně přihlížejí tomu, jak se hroutí naše hospodářství a blahobyt občanů,“ uvedl také Bárta.

V tomto, ale hlavně v kritice metodiky výpočtu nezaměstnanosti, mu pak dávají za pravdu komunistický poslanec, odborník na sociální tématiku Miroslav Opálka a také někdejší odborový boss, nyní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Ono se to musí sjednotit s Eurostatem, tak proto

„Ta nová metodika není nic jiného, než přibližování k metodice Evropské unie, neboť jinou metodiku používá Eurostat, jinou Český statistický úřad a jinou ministerstvo práce a sociálních věcí. Co se ale tohoto týká, já jsem připravil usnesení, které přednesu příští týden na zasedání sněmovního výboru pro sociální politiku, aby nám ministerstvo tyto věci dokladovalo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Opálka.

„Oni na tom ministerstvu tvrdí, že převzali metodiku, která se týká EU,“ vysvětlil k tomuto pro ParlamentníListy.cz i Štěch.

„Jenže to je metodika, která vykazuje pouze nezaměstnané, kteří spolupracují se státem a s úřadem práce. Nejsou tam tak ti, co dávky po nějaké době nedostanou – neboť se po určité době přechází na dávky v hmotné nouzi – a ze systému vypadnou. Tito lidé se pak pohybují někde v šedé ekonomice. Proto je přesný počet nezaměstnaných vyšší, odhadoval bych, že o dvě až tři procenta, než se vykazuje,“ vysypal Štěch z rukávu další problém tkvící v „nové“ metodice.

„S tím souhlasím,“ podotkl pak krátce k tomu, zda čísla jsou takto ministerstvem vypouštěna třeba proto, aby z optického hlediska nepůsobila tak strašidelně.

Opálka: Musíme tam připočíst další čísla. Co předčasní důchodci?

Komunista Opálka pak vysvětlil, jaké další cifry pak musíme k těm resortem uváděným připočítat.

„Chci upozornit na to, že statistická data v oblasti nezaměstnanosti nejsou skutečně odrazem skutečného stavu, neboť máme přes 71 tisíc lidí (přesně 71 063) v předčasných důchodech, kteří by, podle věku, měli ještě dále pracovat. K těm 600 tisícům nezaměstnaných tedy musíme připočítat dalších 71 tisíc předčasných důchodců, připočíst k tomu dalších třicet tisíc, kteří jsou každý měsíc z evidence vyřazováni, aniž by získali legální pracovní místo. I proto je ona nezaměstnanost ve skutečnosti daleko větší,“ poznamenal Opálka.

Podle něj se ale odlišná metodika nepoužívá jen nyní, ale již od roku 2004, kdy se jinou optikou nezaměstnanost administrativně snižuje pravidelně o jeden procentní bod. „Počínaje letošním rokem v účinnost vešla pouze další změna,“ podotknul.

„Co s tím z dlouhodobého hlediska, aby čísla klesla? Ony příčiny nejsou jen v krizi, ale také dlí v tom, jak v minulosti rozhodovala vláda, a to nejen ta poslední, Nečasova,“ zmínil komunista a předseda Senátu na to jen pokýval souhlasně hlavou. Podle Štěcha již dlouhodobě ČSSD upozorňuje nejen na to, že je kabinet pasivní v aktivní politice zaměstnanosti, ale především nechce, z nepochopitelného důvodu, změnit ani exportní politiku.

Více do Ćíny či Latinské Ameriky

„Je potřebné, aby český stát víc podporoval náš průmysl směrem k rozvíjejícím se trhům, kde v minulosti, z nějakých politických důvodů, nechtěla naše diplomacie moc spolupracovat, ať je to Čína nebo země bývalého Sovětského svazu, či země Latinské Ameriky. Ale tady ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nepochopitelně spí,“ zdůraznil Štěch s tím, že česká ekonomika je závislá jenom na vývozu, což je špatně, a kupní síla našich občanů přitom stále stagnuje.

To ostatně tvrdí na svém webu i Vít Bárta. České hospodářství má, dle jeho mínění, perspektivu stát se jedním z předních exportérů do Číny, Ruska, Brazílie, Indie a jiných rostoucích trhů, a to zejména proto, že disponuje vlastní stabilní a důvěryhodnou měnou a kvalifikovanou a vzdělanou pracovní silou.

„Máme všechny šance stát se vědecko-technickým centrem střední a východní Evropy a právním státem řádně plnicím závazky vůči svým občanům,“ uvedl Bárta a ukázal při tom na viníky:

„Náš národ se vždy dovedl úspěšně poprat s krizí i nezaměstnaností, avšak to, co nesvedeme dnes, je překonat důsledky naprosto nepochopitelné ekonomické politiky Miroslava Kalouska a Petra Nečase.“

Kupodivu i v tomto s ním souhlasí komunista Opálka.

Patříme k nejpracovitějším národům v EU

„Můžeme srovnávat různé tabulky a grafy. Závěr nám ale musí vždy vyjít stejný. Nejlepší aktivní politikou zaměstnanosti je úspěšná hospodářská politika státu. A tu, žel, i vinou této vlády, Česká republika nemá,“ sdělil Opálka.

„Občané Česka přitom patří k nejpracovitějším národům v EU a jejich intenzita práce se stále zvyšuje. Zaměstnanci odpracují v průměru 1 936 hodin ročně, řada z nich má více než jedno zaměstnání. Živnostníci, včetně těch, kteří pracují v rámci nelegálního švarcsystému, za rok odpracují zhruba 2 300 hodin. V zaměstnaneckém poměru je u nás asi 250 tisíc důchodců a více než 100 tisíc studentů. A jen tak mimochodem, legálně u nás pracuje přes 200 tisíc cizinců,“ dodal komunistický poslanec na obranu českého zaměstnance.

Ekonomka Ilona Švihlíková, která působí na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze, na to vše jen pokyvuje hlavou. S předsedou Senátu Milanem Štěchem souhlasí kupříkladu v tom, že česká ekonomika je závislá jenom na vývozu.

Ekonomka: Představa, že všechno můžete táhnout přes export, je falešná...

„To se samozřejmě dalo čekat, že situace na trhu práce se bude vyvíjet velmi špatně, když nemáte domácí zakázky. Představa, že všechno můžete táhnout přes export, je falešná, a to i u ekonomiky, která samozřejmě je relativně, jak se říká, hodně otevřená. To znamená, že ty exportní, importní toky mají bezesporu velký význam, ale prostě pro každou ekonomiku, která není zrovna daňový ráj, tak domácí poptávka je vždycky to, co je hlavní,“ zmínila Švihlíková.

I podle ní se s čísly o nezaměstnanosti dá „kouzlit“ různým způsobem. Do značné míry prý záleží na tom, jak čísla v nezaměstnanosti čteme.

„Krásným případem jsou Spojené státy, které také v současné době mají relativně vysokou nezaměstnanost, respektive na Spojené státy je vysoká, ale v reálu je ještě dvojnásobně vyšší, protože je potřeba ještě do jejich statistiky zahrnout ty, kteří jsou jaksi už úplně odrazeni a už se vzdali jakéhokoliv hledání práce,“ vysvětlila i ona. Navíc se musí prý počítat třeba i s částečnými úvazky.

Pozor, už i v Německu jsou pracující chudobní

„Počet neuspokojivých částečných úvazků je velice vysoký právě ve Spojených státech, ale i třeba ve Velké Británii. Tam je tohle poměrně rozšířený fenomén. V Německu se zase rozšiřuje počet těch takzvaných "pracující chudoba", kam se zahrnují lidé, kteří pracují za jedno euro na hodinu, stát je tak dotuje, ale oficiálně vám vypadnou ze statistiky nezaměstnanosti. Právě ta takzvaná "pracující chudoba" je něco, co se u těchto vyspělých zemí rozšířilo v posledních cca patnácti, či dvaceti letech. Byl to původně fenomén omezený na rozvojové země, a nyní už to máme i u našeho souseda v Německu,“ pohrozila pak ekonomka vládě dalším problémem, jež může brzy Česko zaplavit.

Čísla nezaměstnanosti ale podle ní mohou mít různé příčiny. „Někdy je to prostě jen nesoulad mezi tím, co je požadováno firmami, a co lidé jsou schopni nabízet, ale dnes jde o nezaměstnanost jiného typu, kdy počet volných míst je extrémně nízký oproti tomu, kolik je poptáváno, a z velké většiny to jsou pracovní místa, která těžko můžeme označit jako nějaká kvalitní nebo přínosná. Velmi často se totiž jedná o místa obchodního charakteru: to znamená ´choďte po domácnostech a prodávejte levnější voňavky, levnější elektřinu´, levnější já nevím co. Takže jsou to pracovní místa tohohle typu, a to samozřejmě na optimismu nepřidá,“ zmínila Švihlíková pro Český rozhlas.

Podle ní si vláda fandí v tom, že se po zimě nastartují takzvané sezónní práce, třeba oživení stavebnictví, což ale ona zrovna růžově nevidí. „Ve stavebnictví velkou roli hrají veřejné zakázky a pokud ty neexistují nebo je jich malé množství a stejně tak, pokud je kupní síla klesající, má to pak celkově jednoznačně klesající trend, neboť pak tady ani není příliš velká potřeba investovat. Takže situace je v takovém bludném kruhu,“ dodala Švihlíková s tím, že vše dopadne až na jinou vládu. Ta bude muset totiž připravit „nějaký výhled“ na úrovni strategické, taktické i operativní.

„Právě to tady do značné míry nyní chybí,“ doplnila ekonomka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…