Novinář zkoumal fakta a přináší nepříjemnou zajímavost o Andreji Babišovi

06.11.2013 6:30

Andrej Babiš k účasti ve vládě nepochybně podle zákona potřebuje negativní lustrační osvědčení a stejně tak nepochybně obdrží lustrační osvědčení pozitivní. V komentáři pro ParlamentníListy.cz to říká novinář a šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček. Hrbáček tvrdí, že Babiš je evidován coby spolupracovník nejen na Slovensku, ale i v Česku.

Novinář zkoumal fakta a přináší nepříjemnou zajímavost o Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Klíčovou roli na tom, zda nakonec bude sestavena fungující koaliční vláda, bude mít podle Jana Hrbáčka jednoznačně Andrej Babiš. „Bude to záviset na něm, zda se rozhodne nebo nerozhodne jít do vlády. Bude se to ale také odvíjet od toho, nakolik silnou podporu získá Bohuslav Sobotka a jak se k tomu postaví prezident Miloš Zeman,“ soudí.

Ani Chovanec nemá v ČSSD nic jisté

Podle jeho slov má šéf ČSSD za stávající situace dost nakročeno k tomu, že na nedělním jednání ústředního výkonného výboru strany své odpůrce převálcuje. „Řečeno ústy Michala Haška se obávám, že v tomto případě šance, že by se Hašek a spol. dostali zpátky k veslu, je velmi nízká,“ odhaduje novinář.

„V tuto chvíli je téměř nemožné, že by zůstali na svých stávajících stranických postech. To volání po odchodu z funkcí, a to i z funkcí hejtmanů, je obrovské. Snad vyjma Chovance, který včas pochopil, jak se situace vyvíjí a pokusil se zachránit, co má a zatím se mu to podařilo. Nicméně i jeho způsob sebeprezentace a obhajoby nepůsobí důvěryhodně a je otázkou času, jestli na svém postu setrvá,“ sděluje pro ParlamentnílListy.cz Hrbáček.

Babiš a lustrační osvědčení. Jak mluví zákon?

V případě debat o budoucí vládě jsou v posledních dnech velkým tématem otazníky nad tím, zda šéf hnutí ANO Andrej Babiš k možné přímé účasti ve vládě potřebuje negativní lustrační osvědčení. Jan Hrbáček je přesvědčen, že ho potřebuje.

„V zákoně, který se této záležitosti přímo týká, se píše, že jde o jmenované, volené funkce a předpokládám, že když se někdo stane ministrem, tak je ten člověk jmenován a potom je souhlas sněmovny, který by měl vládu podpořit. Tak minimálně jeden z těchto dvou atributů by k tomu vztah mít měl. Zatím jsme tu neměli ministra s pozitivním lustračním osvědčením a uvidíme, jestli se to teď stane,“ uvádí novinář Hrbáček.

A dodává, že Andrej Babiš podle všeho zatím žádným lustračním osvědčením nedisponuje, ale pokud si o něj požádá, podle stávajících zákonů i podle interpretace Ministerstva vnitra a ABS (Archiv bezpečnostních složek podřízený Ústavu pro studium totalitních režimů) by měl dostat lustrační osvědčení pozitivní.

„Je evidován i v ČR, našel jsem to“

Nově se ovšem objevily spekulace, zda by skutečnost, že je Andrej Babiš evidován na Slovensku, tedy v zahraničí, nemohla znamenat, že v ČR dostane lustrační osvědčení negativní. „Tohle jsem zjišťoval a vyšlo to v pondělním Euru, ale Babiš je evidován i v České republice. Akorát to není dostupné ve veřejných databázích. Potvrdil mi to Archiv bezpečnostních složek. Evidován je ale také v databázi evidence zájmových osob, která je už nyní k dispozici na webu svazky.cz,“ upřesňuje Jan Hrbáček.

Ten se vedle uvedeného také zamýšlí nad tím, zda Andreje Babiše do politiky přivedla pouze touha po změně poměrů v zemi k lepšímu, nebo zda jde i o možnou kumulaci politické, ekonomické a mediální moci. „Myslím, že se tohle všechno schází v jednom průsečíku,“ konstatuje šéfreportér týdeníku Euro.

Touha pomoct České republice, nebo svému byznysu?

„Jde tedy podle mě jak o pomoc České republice, protože nechci tuto jeho snahu zpochybňovat, ale ekonomika i vliv se v jeho případě bezpochyby v jedno snoubí,“ míní novinář Hrbáček.

V byznysu by si prý díky aktivní účasti v politice mohl Andrej Babiš pomoci klasickým lobbingem. „Může se řešit budoucnost biopaliv, budoucnost některého dalšího titulu směrem k zemědělství. Víme, že Babiš je hegemonem v zemědělství, potravinářství, v chemii. Pokud vám bude určitá část establishmentu zavázána za vaše hlasy, dá se to prosadit snadno. A nemusí to na první pohled vypadat, že se prohlasovává něco, co by mělo vyhovovat Agrofertu,“ říká.

Co musí ANO udělat, aby se udrželo ve sněmovně

„A dokážu si představit, že by se Andrej Babiš v politice udržel déle než jedno volební období. Nicméně voliči si od hnutí ANO určitě neslibovali to, že tento spolek bude celou dobu v opozici. Oni čekají změny, kreativitu a tah na branku. Pokud by stáli někde na své půlce hřiště a nic nedělali a jen negovali a odráželi útoky ‚korupčníků‘ ve sněmovně a exekutivě, u voličů by si příliš mnoho bodů nezískali,“ uzavírá svůj komentář pro server ParlamentníListy.cz šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…