Novinářská legenda Petránek: Různí lidé se cpou do politiky, aby ošálili nevzdělané občany

16.09.2013 15:10

Když byl zkušený novinář a komentátor Jan Petránek mladý, přiznal, že se vysmíval Bernardu Shawovi. Po šedesáti letech chápe, že měl tento anglický dramatik, prozaik a esejista irského původu a nositel Nobelovy ceny za literaturu v mnohém pravdu. Připomněl to ParlamentnímListům.cz v souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny.

Novinářská legenda Petránek: Různí lidé se cpou do politiky, aby ošálili nevzdělané občany
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Jako mladý kluk jsem se Shawovi vysmíval kvůli jeho fabiánskému socialismu. V principu zjednodušeně říkal, že je zbytečné pokoušet se o revoluční změny, když lidé nebudou mít dostatečné vzdělání, uvědomění. Tehdy jsem si říkával, že neměl pravdu, že to může jít. Dneska mohu říci, i v souvislosti s blížícími se volbami, že nedostatek vzdělání je živnou půdou pro různé lidi, snažící se dostat do politiky, aby ošálili občany. To je skutečně nebezpečné,“ řekl ParlamentnímListům.cz tento dlouholetý zkušený komentátor, novinář a zpravodaj mimo jiná zahraniční média nyní například také Hlasu Ruska.

A právě kvůli zmiňovanému „šálení“ občanů-voličů, tedy na rozdíl od řady politologů, Jan Petránek vnímá krátký čas na předvolební kampaň jako pozitivum.

„Volební kampaň začíná každé ráno, každým dnem, každým probuzením – prostě každým dnem v roce. Měla by být tedy účelná, i kdyby na ni byl čas jen pouhou hodinu. Dlouhá volební kampaň nic nezmění - i když se někdo domnívá, že ano. Ale to se přece na principu toho, že lidé mají i bez kampaně své nějaké přesvědčení, nemůže zásadně podepsat. Dle mého tedy – čím kratší volební kampaň – tím lépe. Jako další pozitivum lze totiž uvést také to, že politici prostě tentokrát nestihnou nadávat a pomlouvat své soupeře. Budou mít sami plné ruce práce s tím, aby přišli a představili lidem své vlastní, konkrétní programy,“ pokračoval dál Jan Petránek.

Česká pravice se odklání od ekonomiky k sociálním otázkám - to jí příliš asi nepomůže 

I když jak přiznal, v poslední době ho, jako zahraničního komentátora hodně zajímá to, co se děje kolem Sýrie, Íránu a celkově v Asii, některá tuzemská dění kolem předčasných voleb pochopitelně nemůže nechat stranou své pozornosti.

„Je celkem zajímavé vidět, že česká pravice jde zpátky i ve svých současných programech k otázkám sociálním, zatímco ty ekonomické jdou stranou. Jenže ty sociální otázky už se řešily, a na tom může nyní profitovat levice. Pokud se skutečně zaměří i na ekonomický rozvoj a řešení problémů, dá se předpokládat, že získá další sympatie voličů,“ upozornil komentátor Petránek.

Pro porovnání pak uvedl příklad ze sousedního Německa, které čekají volby o tomto víkendu. „Ta předvolební kampaň u nich byla rozdílná hned v celé řadě detailů. Nejvíce si ale všímali zahraniční komentátoři toho, že v ní tentokrát šlo o souboj mezi jednotlivými politickými platformami, nikoli osobnostmi, které je zastupují. To se u nás asi ještě nějaký čas dít nebude, Německo má totiž již zcela zřetelně rozdané pozice těch jednotlivých politických subjektů, takže každý ví, co od nich čekat. U nás k tomu budeme zřejmě ještě muset zrát,“ uzavřel Petránek svůj pohled na předvolební vývoj v Česku pro ParlamentníListy.cz.

Kdo byl George Bernard Shaw?

Anglický dramatik, prozaik a esejista irského původu, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1925.

Významně ho v životě ovlivnily přednášky amerického ekonoma Henryho George, hlavně jeho teorie o vzniku chudoby. To jej přivedlo k reformnímu socialismu.

Roku 1884 společně s britským labouristickým politikem, ekonomem a publicistou Sidneym Jamesem Webbem  pak založil takzvanou Fabian Society (Fabiánskou společnost), která šířila teorii fabiánského socialismu. Charakteristické pro ni bylo to, že její členové odmítali násilí, ale zvláště také myšlenky Karla Marxe o nastolení socialismu revolučním bojem. Oni tehdy připravovali porážku kapitalismu pomocí postupných reforem a parlamentní cestou…

I B. Shaw se pokoušel o uplatnění v politice, ale jeho pokusy nebyly příliš úspěšné. Jeho socialistické projevy před volbami do Rady londýnského hrabství roku 1904 dokonce většinu voličů odradily. Důsledkem rozladění událostmi první světové války byla pak následná Shawova žurnalistická i finanční podpora komunistické vládě v Sovětském svazu.

Další jeho cesta vedla roku 1932 do jižní Afriky a roku 1933 do USA, kde však sklidil velký neúspěch, protože přednášel o znárodnění amerického průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…