Novinářský guru Petránek promluvil: O rakvi ODS, rytířce smutné postavy i Babišovi

28.10.2013 6:00

Ačkoli se ozývá z mnoha míst nářek, nespokojenost, rozladěnost nad výsledky předčasných voleb, zkušený novinářský guru Jan Petránek přiznal, že patří k sedmi procentům lidí, kteří mohou říci, že jsou spokojeni s tím, jak volby dopadly. Mimo jiné i proto, že takový výsledek Petránek odhadoval.

Novinářský guru Petránek promluvil: O rakvi ODS, rytířce smutné postavy i Babišovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Je pravdou, že pár dnů před volbami Jan Petránek řekl ParlamentnímListům.cz svůj odhad, že nejvíce hlasů dostane sociální demokracie a babišovci. To se také splnilo. Odhadoval již tehdy i to, že právě tyto dvě strany by měly tvořit koalici. „Na základě výsledků se domnívám, že ideální k tomu bude, pokud se přiřadí i opět z popela povstalí lidovci,“ uvedl Petránek aktuálně po volbách. Právě od KDU-ČSL si slibuje mnohé – je prý ale hlavně na nich, aby ukázali nyní opět lidem, že jim chtějí opravdu poctivě sloužit. Podle Petránka volby ukázaly, že Češi chtějí sociální jistoty a svobodu podnikání. Proto dali hlas ČSSD, u které ty sociální jistoty lidé očekávají, a ANO Andreje Babiše, od kterého zase čekají dobré podmínky pro podnikání.

Slabiny ČSSD? Mimo jiné málo charismatičtí lidí v jejím čele

Výsledek sociální demokracie, která nakonec získala oproti očekávání pouze pár desetin procent nad dvacet, je podle Petránka důkazem toho, že v jejím čele stojí nepříliš charismatičtí lidé. „Přesto bych neřekl, že to musí znamenat například to, že by měl padnout šéf Bohuslav Sobotka. Oni si mysleli, že získají nad třicet procent a z toho těžili. Vůbec si neuvědomovali, jaké z toho pro ně kouká nebezpečí. To byla osudová chyba. Oni měli být první, kdo, když tyto výsledky průzkumy ukazovaly, říkají: ‚Pozor, je to nebezpečné, my na to doplatíme.‘ Nadsazené preference jsou velmi nebezpečné, protože mohou v lidech budit dojem, že zase takovou důvěru té straně dát nechtějí anebo taky to, že když k volbám nepůjdou, stejně ta strana bohatě vyhraje. Není to přitom poprvé, kdy jsme měli možnost poznat, jak jsou ty předvolební průzkumy zkreslené, mělo by to tedy pro ty favority být varováním – a nejen samozřejmě pro sociální demokraty – i ostatní politické strany, pokud by jim ty předběžné výsledky něco takového naznačovaly,“ řekl dále zkušený zpravodaj a komentátor Petránek.

Podle něj v hnutí Andreje Babiše tkví zárodek dobré pravicové strany. „Babiš je šikovný odborník, který může být schopen velmi dobře napomáhat rozvoji podnikání. To, že by jeho hnutí zklamalo podobně jako některé přecházející strany v minulém období, není dle mého mínění tak pravděpodobné. Vím, že si bude dávat pozor na to, aby jeho všechny politické tahy byly čistě dělané. Vzhledem k tomu, že on sám je podnikatelem na úrovni, na které je, dá se od něj očekávat i to, že bude umět nastavit i správně daňový systém – pokud mu to umožní sociální demokracie. On si je totiž velmi dobře vědomý toho, pokud lidé zaznamenají sociální vzestup, nebude jim vadit, pokud by se musely případně daně zvýšit či nějak jinak upravit. Pokud však k tomu vzestupu nedojde, tak by to pochopitelně Češi nesli velmi nelibě,“ naznačil pro ParlamentníListy.cz možné scénáře Jan Petránek.

Marek Benda opět ve sněmovně? Nablýskané víko rakve ODS

Bez povšimnutí však nelze nechat ani to, jak dopadly u voličů strany jako zemanovci (SPOZ), blok Hlavu vzhůru, ale i ODS.

„Občanská demokracie je pohřbena a tím, že byl nakonec opět zvolen poslanec Marek Benda, tím si pořídili na rakev blýskavé víko, které tím definitivně zavřeli,“ okomentoval poměrně ponuře výsledky ODS Petránek s tím, že se ukázalo mimo jiné i to, že Miroslava Němcová je politicky nezpůsobilá.

Také zemanovci předvedli to, že jsou ztraceným projektem, když se plížili pouze ve stínu prezidenta Miloše Zemana. „To není přijatelné, pokud z něj, tedy toho stínu, neuměli či nechtěli vystoupit,“ poznamenal Petránek. Poněkud podobný problém pak bylo možné zaznamenat také u bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, které pro změnu propůjčil tvář exprezident Václav Klaus.

Bobošíková? Prý nedůvěryhodná rytířka smutné postavy...

„Tam byl však problém ještě silnější v tom, že Jana Bobošíková se dá nazývat rytířkou smutné postavy. Je málo, či skoro vůbec důvěryhodná, lidmi pokládaná za zazobanou z Bruselu, vědí o ní, že přebíhá bez skrupulí zleva doprava. Záštita Václavem Klausem, hlavně po té jeho amnestii, už té důvěryhodnosti podtrhla nohy definitivně,“ nešetřil kritikou zkušený novinář.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…