ODS koaličně nadává Kalouskovi: Zoufalče, ztrácíš voliče a říkáš nesmysly

04.10.2012 12:30

MF Dnes napsala, že ve strategii TOP 09, jak eliminovat škody vzniklé z trestního stíhání bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky, má být i poukázání na to, že zatímco ministr Jaromír Drábek rezignoval, tak ministr obrany Alexandr Vondra z ODS nikoli. Občanští demokraté jsou z takového postupu koaliční TOP 09 naštvaní.

ODS koaličně nadává Kalouskovi: Zoufalče, ztrácíš voliče a říkáš nesmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Pana ministra Drábka nikdo netlačil, ani mu nikdo nic nedoporučoval. On sám to v okamžiku, kdy na jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku byla soudem uvalena vazba, přestože pořád neví, čeho se měl údajně pan Šiška dopustit, vyhodnotil jako vážnou situaci a rozhodl se za svého spolupracovníka přijmout politickou odpovědnost. Já si toho nesmírně vážím, protože tím přijal i kus politické odpovědnosti za politickou kulturu v zemi. A nezbývá mi než si povzdechnout, proč se tak na jeho místě předtím nezachovali i jiní, ale je to otázka vkusu,“ okomentoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro Týden.cz rezignaci Drábka v možné narážce na Alexandra Vondru.

Podle Miroslava Kalouska navíc TOP 09 může nadále říkat, že je strana, které se netýkají žádné skandály. „Myslím, že to můžeme říkat pořád, protože pan ministr Drábek se nedopustil vůbec ničeho. Pouze nasadil velmi vysokou úroveň politické kultury tím, že přijal odpovědnost i za své spolupracovníky. Což, jak jste si mohla v minulosti všimnout, není úplně zvykem,“ dodal Kalousek.

V dubnu, když ODS nabízela TOP 09, aby v některých obvodech postavily společné kandidáty do Senátu, to Kalousek odmítl a označil občanské demokraty za kmotry. „My dneska ODS vidíme spíš jako konfederaci regionálních kmotrů než jako kompaktní stranu s jasnou ideovou základnou,“ řekl tehdy Kalousek.

Občanským demokratům se ale takové výpady od koaličního partnera vůbec nelíbí. „Když jsem měla tiskové prohlášení, v němž jsem kritizovala nevyplácení příspěvků na péči, tak to pan ministr Drábek označil za předvolební rétoriku. To je ale nesmysl. Já jsem dlouhodobě konstruktivně pana ministra Drábka upozorňovala na problémy, které na Ministerstvu práce jsou, ale on na to neslyšel. Poukazovala jsem na problémy s IT systémem od začátku. Není naplňována sociální reforma, protože IT systém se budoval od nuly a na reformu jaksi nezbyl čas,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Lenka Kohoutová.

„My jsme se nikdy nesnížili k tomu, abychom někoho vyzývali k rezignaci. Pouze jsme poukazovali na problémy a nabízeli konstruktivní řešení. Srovnávat pana ministra Drábka s kýmkoli jiným je neadekvátní. Myslím si, že bychom na sebe neměli házet špínu a vyostřovat koaliční vztahy,“ dodala Kohoutová.

„Pan Kalousek je zoufalý z toho, že TOP 09 ztratila už padesát procent svých voličů. Proto mu tečou nervy a vypráví nesmysly,“ reagoval europoslanec Hynek Fajmon.

Podobně to vidí i poslanec Radim Jirout: „Řekl bych, že v přímé úměře s klesajícími preferencemi TOP 09 narůstá Kalouskova hysterie a amnézie.“

Postoj TOP 09, kdy útočí na ministra Vondru a označuje občanské demokraty za kmotry, se nelíbí ani senátorovi a lídrovi krajské kandidátky Tomáši Jirsovi, který se pozastavuje nad tím, proč například Vlasta Parkanová není označovaná jako kmotra, když už se tedy tento nesmyslný termín používá.

„Ten problém, který existuje, se nenazývá kmotři. To je virtuálně mediálně vytvořené slovo. Ten problém se jmenuje zneužívání veřejných a státních financí. O tom bychom se měli bavit. Proč nikdo nikdy nenazval Vlastu Parkanovou kmotrou a přitom se píše o škodě 600 milionů. Alexandr Vondra, na kterého TOP 09 poukazuje, nikdy nebyl obviněn. Takže ať už si neberou Vondru do úst,“ řekl redakci lídr.

„A proč média nenazývají kmotrem Davida Ratha? To by pak byl přece superkmotr. Protože se někomu nehodí. Pan ministr Kalousek takové označení používá jenom pro ODS. Slovo kmotr je slovo, které nemá žádný obsah, a zneužívají ho lidé, kteří nemají žádný politický program. Pouze své politické nepřátele a oponenty tímto slovem nazývají. Problémem je zneužívání státních a veřejných peněz. A každý ať se podívá do vlastních řad,“ dodal senátor Jirsa.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu Jana Čechlovského je takové chování TOP 09 běžné. „Co bych na to říkal? Je to klasický postup některých čelných představitelů TOP 09 od začátku volebního období. To už přece asi za komentář nestojí,“ uvedl poslanec.

Poslanec David Šeich zase říká, že TOP 09 by si měla zamést před vlastním prahem a nesnažit se odvádět problémy jinam. „Především by mohla přestat chrlit levicové neliberální návrhy pocházející z Ministerstva financí, jako například nově stojí v cestě naplnění bodu programového prohlášení vlády o splatnosti DPH státu, poté, co je DPH skutečně zaplaceno, a nejen vyfakturováno,“ zlobí se poslanec.

„Nemyslím si, že bychom v těchto volbách proti sobě, jako ODS a TOP 09, výrazněji podpásově bojovali,“ soudí poslankyně Jana Černochová. Tyto volby jsou podle ní pravo-levým referendem, proto by ODS měla potencionální nepřátele hledat jinde.

Poslanec Aleš Rádl upozornil na napjaté vztahy uvnitř navenek se tvářící jednotně TOP 09. „Co říkám tomu, že někdo vynesl tyto takto citlivé informace o nějaké volební strategii z nejužšího jednání vedení TOP 09 přímo do novin? Tak to mlčky zírám, protože to znamená, že jejich vzájemné vztahy jsou zřejmě už celkově v katastrofálním stavu a těžko takový stav u koaličního partnera vnímat pozitivně,“ uvedl redakci ParlamentníchListů.cz Rádl.

„A pokud jde o sám obsah té zmiňované předvolební strategie, tak to nijak nehodnotím, protože základním obsahem předvolební strategie každé strany je snaha zdůraznit své přednosti (domnělé či skutečné) a zveličit nedostatky soupeřů. Ježek sám sobě kadeřav :-),“ oplatil Aleš Rádl TOP 09 stejným příslovím, které nedávno z rukávu vytáhl Karel Schwarzenbeg.

Prvního místopředsedu Senátu a kandidáta ODS na prezidenta Přemysla Sobotku reakce TOP 09 nepřekvapuje, snaží se prý jen odvést pozornost od zatčení prvního náměstka a následného ohlášení rezignace ministra Drábka, které vidí Sobotka pozitivně. "V případu Promopro nebyl nikdo zatčen, údajně se vyšetřuje, takže politická odpovědnost v této chvíli není jasná. Dle mého jde o předvolební krok, kdy srovnávají nesrovnatelné a u koaličního partnera mě to nemile překvapuje," řekl ParlamentnímListům.cz Sobotka.

"Běží volební kampaň, a tak každý dělá, co umí," uvedl ministr zemědělství a poslanec Petr Bendl. "Já bych raději viděl více komentářů směrem k chystaným komunisticko-socialistickým koalicím, než k honění si trika v otázce, kdo je tou lepší stranou v koalici," je přesvědčen Bendl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…