ODS navrhuje odvolání Filipa z funkce místopředsedy sněmovny

06.02.2014 13:24

ODS navrhuje odvolání Vojtěcha Filipa (KSČM) z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny kvůli jeho vyjádření o okupaci. Chce pro to získat podporu ČSSD a lidovců. Na brífinku to dnes řekla bývalá šéfka dolní komory Miroslava Němcová.

ODS navrhuje odvolání Filipa z funkce místopředsedy sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Předseda KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip totiž v reakci na úmrtí Vasila Biľaka uvedl, že se dnešní doba na zvací akt, který Biľak v roce 1968 podepsal, dívá různými pohledy.

Konkrétně Filip v reakci na jeho úmrtí napsal: „Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy."

Části Filipova vyjádření ovšem Němcová označila za eufemizmus. Zvací akt podle ní byl desítky let nezpochybnitelnou hanbou. Hlasování o odvolání se chce ODS pokusit zařadit na program jednání buď v pátek, nebo v úterý. Člověk, který obhajuje okupaci, nemůže totiž být podle Němcové místopředsedou demokratického parlamentu.

„Já proto, právě pro toto vyjádření budu chtít, aby Česká strana sociálně demokratická, aby KDU-ČSL jako dvě strany, demokratické strany, vyvodily nějaký postoj k tomuto vyjádření, a budu chtít a budu navrhovat, aby tyto dvě strany se přidaly k nám při návrhu na odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny," uvedla Němcová.

Bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa (KSČ) Vasil Biľak zemřel v noci na dnešek ve věku 96 let v Bratislavě. Byl označován za posledního žijícího signatáře takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním vojenské invaze do Československa v roce 1968.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…