Obávám se, že Mládek to myslel vážně. Podle pravicových politiků ČSSD s živnostníky zatočí

17.03.2013 18:53

Hodně zostra reagují koaliční politici na slova stínového ministra financí Jana Mládka, podle něhož živnostníci parazitují na zaměstnancích. Od možné budoucí vlády ČSSD lze prý očekávat jen utahování šroubů, nehorázné zdanění práce a zacházení se živnostníky jako s příživníky. Ti, kdo chtějí po státu jen to nejnutnější, jsou podle exministra Pavla Drobila pro ČSSD nepřátelé.

Obávám se, že Mládek to myslel vážně. Podle pravicových politiků ČSSD s živnostníky zatočí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Lidové úsloví říká, že vyřčená slova nejdou vzít zpět ani párem volů. To padne jak ulité na slova stínového ministra financí Jana Mládka, který ve svém sobotním projevu na sjezdu ČSSD prohlásil, že živnostníci nepřispívají do sociálního systému a parazitují na zaměstnancích. O den později se od jeho slov o parazitování distancoval předseda strany Bohuslav Sobotka a s omluvou přispěchal i autor tohoto výroku.

„Rád by se omluvil všem občanům a především živnostníkům za svá slova, která mohla být pochopena zcela jinak, než jsem je ve skutečnosti myslel. Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala,“ uváděl Jan Mládek o 24 hodin později svá slova na pravou míru.

Lidé, co chtějí po státu jen to nejnutnější, jsou nepřátelé ČSSD

Uvedl také, že si sociální demokracie velmi váží každého, kdo soukromě podniká, zvyšuje bohatství naší země a případně i vytváří pracovní místa. „Při tom všem by ovšem měl také odpovídajícím dílem přispívat na veřejné služby skrze daně, na svůj důchod skrze sociální pojištění a na péči o své zdraví skrze zdravotní pojištění. A tak tomu u nás vinou politiky Petra Nečase a jeho strany ODS není,“ vysvětloval dále stínový ministr financí, ale nahrávku na smeč pravicových politiků už vzít zpátky nemohl.

„Následná omluva nic neřeší ani neomlouvá. Byl to projev upřímnosti strany, která se již vidí ve vládě. Je zřejmé, že lidé, kteří chtějí mít svůj osud ve svých rukou a po státu chtějí jen to nejnutnější, jsou nepřátelé ČSSD. Pan Mládek by se měl zeptat těchto – jak on říká ´parazitů´ – kolikrát si za poslední roky vzali placenou dovolenou, kolikrát byli na nemocenské a kolik sociálních dávek od státu oni nebo jejich rodinní příslušníci čerpali. Na pana Mládka přesně pasuje citát: ´Kdybys mlčel, byl bys filosofem´,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil.

Živnostníci jsou paraziti a šéf odborů letí na sjezd helikoptérou

„Bez ohledu na následné korekce, kterých jsme a jistě budeme i nadále svědky, se všichni živnostníci a další úspěšní a samostatně pracující lidé, jako jsou manažeři, vědci, umělci, lékaři a další mohou těšit na nehorázné zdanění jejich práce a likvidaci jejich úsilí a schopností,“ vykresluje pro ParlamentníListy.cz černou budoucnost úspěšných lidí za vlády ČSSD poslanec ODS Boris Šťastný.

„Výsledkem bude pokračování ekonomické stagnace, útlum investic, propouštění, odklon od samostatného podnikání na vlastní odpovědnost a za vlastní peníze a armáda nezaměstnaných. Sjezd ČSSD mi občas připomínal sjezd komunistické strany Kuby. Živnostníci jsou paraziti, za vzor se dává Che Guevara, šéf odborů na něj letí helikoptérou. Jestli má něco nastartovat ODS, tak to byla tahle hrůza,“ dodává Boris Šťastný.

Se živnostníky by se za vlády ČSSD zacházelo jako s příživníky

„Z hanebného projevu o živnostnících na sjezdu ČSSD vyvozuji, jak by se živnostníkům vedlo za vlády sociální demokracie. Bylo by s nimi zacházeno jako s příživníky a jejich paušály by byly zrušeny. Nic na tom nemění, že se po prvotní upřímnosti sociální demokraté následně z obavy o voličské hlasy pokrytecky omluvili,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS David Šeich.

Nic dobrého nemohou živnostníci očekávat za vlády ČSSD ani podle dalších koaličních politiků. „Mohou očekávat výrazné utažení šroubů. Já společně s kolegy z LIDEM se snažíme jít opačnou cestou a nalézat zbytečné administrativní překážky ´na odstřel´,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz poslanec Viktor Paggio ze strany LIDEM, že lépe než živnostníkům vyhrožovat je hledat cesty, jak jim podnikání ulehčit.

Omluvy nezakryjí to, co sociální demokraté skutečně chystají

„Źivnostníci mohou očekávat přesně to, co pan Mládek řekl, tedy: zvýšit daně, zvýšit pojistné, zničit… Mám obavu, že sociální demokraté to navzdory pozdějším omluvám myslí vážně,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Jan Čechlovský, jenž stejně jako jeho kolegové následným omluvám nevěří.

„Jsem znechucen výroky stínového ministra financí ČSSD Mládka na adresu živnostníků. Jedná se o populistický a primitivní atak na skupinu bezmála 600 tisíc pracovitých malých a středních podnikatelů, živnostníků, kteří se starají sami o sebe a vytvářejí tolik důležitá pracovní místa. Právě živnostníci jsou významnou a hybnou silou české ekonomiky, což si ČSSD, jak je patrné, dosud neuvědomila,“ rozhorluje se v reakci pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Jan Florián.

Šlo o laciné a drzé osočování drobných podnikatelů

„Pan Mládek vůbec netuší, co podnikání obnáší. Živnostníci si musí vydělat na dovolenou, nemají žádnou garantovanou mzdu jako zaměstnanci, nemají pevnou pracovní dobu a v mnoha případech si ze svého podnikání v horších měsících roku nevyplácejí ani mzdu, aby udrželi firmu na trhu. Sám jsem dlouhá léta jako živnostník působil, právě proto zásadně nesouhlasím s takto laciným a drzým osočováním drobných podnikatelů,“ zdůrazňuje Jan Florián.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…