Odborníci sledovali Babišovo šlehání slovním bičem u Drtinové. Učinili zásadní závěry

23.01.2014 15:14

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Interview Deniely Drtinové rázně prohlásil, že nebyl spolupracovníkem StB a že je zvědav, zda se mu ti, co ho kvůli tomu urážejí, po verdiktu soudu omluví. Mediální odborník Radim Hreha k tomu poznamenává, že šéf ANO vystupuje k těmto otázkám sebevědomě a uvolněně, jen by si měl uvědomit, že Miroslav Kalousek je politik minulosti, který ho nemůže ohrozit a neměl by reagovat na jeho provokace.

Odborníci sledovali Babišovo šlehání slovním bičem u Drtinové. Učinili zásadní závěry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí

Jako šachista při simultánní partii si musí připadat předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na jedné šachovnici vzdoruje proti němu v rozehrané hře o střetu zájmů, na druhé čelí atakům za údajnou spolupráci se Státní bezpečností, na třetí bojuje proti tvrzením, že se ve sněmovně projednává služební zákon urychleně v prvním čtení jen kvůli němu. Některá z těchto témat se objevila i v pořadu ČT24 Interview Daniely Drtinové, kde mu moderátorka předhodila, že kvůli jeho chybějícímu lustračnímu osvědčení se účelově projednával ve sněmovně služební zákon.

„Zásadně odmítám tvrzení, že jsem byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Nebyl jsem. Bude k tomu 30. ledna soud a já ho vyhraju, protože neexistuje žádný důkaz. StB na mě vedla svazek bez mého vědomí, je to všechno vymyšlené a já ten soud vyhraju. A jsem strašně zvědav, jestli všichni ti, co mě ponižovali a uráželi, se mi omluví,“ prohlásil rezolutně Andrej Babiš k chystanému soudnímu řízení s tím, že Miroslav Kalousek ani ODS nemají žádný program, a tak to nahrazují tím, že na něj útočí.

Babiš brzy pochopí, že Kalousek je politik minulosti a přestane na něj reagovat

Anketa

Věříte nyní, na začátku roku 2014, že David Rath je vinen?

50%
50%
hlasovalo: 8152 lidí

„Andrej Babiš je den ze dne přesvědčivější. Evidentně pochopil, že není důležitý obsah, nýbrž forma jeho mediálních výstupů. Postupně získává sebevědomí i před kamerami, tudíž vystupuje uvolněně. Jednou z mála jeho slabin zůstává Miroslav Kalousek, jehož provokace nedokáže nekomentovat. Nicméně je jen otázkou času, kdy Babiš pochopí, že Kalousek, coby politik minulosti, ho nemůže ohrozit, na rozdíl od jeho ministrů či poslanců. O koaličních partnerech ani nemluvě,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Radim Hreha.

Podle něj je úplně jedno, co Andrej Babiš ohledně své údajné spolupráce s StB říká. „Jeho voličům je to putna. A zřejmě nejen jim. Česká společnost je po éře polistopadového lumpenkapitalismu a společenského nihilismu ve stavu, kdy u manažera s image čistých rukou považuje potencionální spolupráci s StB nebo členství v předlistopadové KSČ za nepodstatná pochybení. Zřejmě i proto bylo Babišovo trapné vysvětlení o tom, že do KSČ vstoupil kvůli své mamince, vnímáno jako pochopitelné gesto hodného synáčka,“ poznamenává Radim Hreha.

Rozkrádání miliardových majetků hravě přebije nějaký verdikt o spolupráci

Mediální odborník Jiří Mikeš poukazuje na to, že kdo pracoval v podniku zahraničního obchodu a byl vysílán do zahraničí, tak komunikoval s tajnými složkami celkem běžně. „Myslím si, že to dělají i jiné státy, když vysílají někoho do zahraničí, že si ho někde evidují. Ale v těch registrech je takový nepořádek, že většinou ti, co se soudí, že nespolupracovali s StB, spory vyhrávají,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Míní ale, že by Andreji Babišovi u české veřejnosti neublížilo ani to, pokud by verdikt slovenského soudu zněl, že vědomě s StB spolupracoval. „Já si myslím, že ten primitivní antikomunismus, co tu předváděly pravicové strany, zakrýval to, že se tu rozkrádaly miliardy majetku, které patřily tomuto národu a tomuto státu. Jestli Babiš prokáže, že se tu roky rozkrádalo a uvede konkrétní příklady, tak nějaké rozhodnutí slovenského soudu bude úplně okrajová záležitost,“ domnívá se mediální odborník Jiří Mikeš.

Není důvod zaparkovat firmu jako Řebíček s Topolánkem

Babišovo vlastnictví Agrofertu a jeho účast v politice přivedla moderátorku pořadu Interview DD k nápadu, zda by předseda hnutí ANO neměl uvažovat o přechodném odpojení od byznysu tím, že by firmu svěřil do tzv. svěřeneckého fondu. „Není důvod, každý věděl v době voleb, že jsem majitelem Agrofertu. To jsem měl tu firmu někde zaparkovat jako Řebíček nebo Topolánek a tvářit se, že mi nepatří? Nebo ji převést na Kypr? Myslím, že není transparentnější firma, než je Agrofert. Všechno je průhledné, všechno je jasné,“ reagoval Andrej Babiš.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Političtí odpůrci mu často předhazují to, že dosavadní ekonomickou moc kumuluje nově s politickou a teď už i mediální, když se stal vlastníkem vydavatelství MAFRA a také nejposlouchanějšího Rádia Impuls. Andrej Babiš popřel slova Vladimíra Železného, že uvažuje o koupi některé z televizí, a místo toho zmínil okolnosti jednoho ze svých nákupů. „Dostali jsme MAFRu v takovém stavu, hlavně Lidové noviny totálně vytunelované, které dělají milionovou ztrátu, a zanechali tam skoro prázdné redakce, takže tam máme co dělat,“ přiznal Andrej Babiš.

Rozjezd transformace polistopadové virtuální žurnalistiky do reality

Radim Hreha z Babišova vyjádření ohledně dalšího rozvoje jeho mediálního impéria získal dojem skutečně nového přístupu. „Zesměšněním Vladimíra Železného počínaje a obviněním Dalibora Balšínka a jeho party z tunelování redakce konče. Všechno nasvědčuje tomu, že Babiš věci nazývá pravými jmény, což je dobrá výchozí pozice pro rozjezd transformace polistopadové virtuální žurnalistiky do reality. Samozřejmě pouze a jen v jeho médiích. Začínám věřit, že Lidovky, v jejichž redakci došlo ke značné personální obměně, mohou být postupně i čtivé,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Radim Hreha.

Výpad vůči bývalému vedení Lidových novin si Jiří Mikeš vysvětluje tím, že Andrej Babiš je především ekonom. „A jestliže něco koupí a pak zjistí, že je tam něco v nepořádku a že si někdo hrábnul na peníze, tak je z toho pochopitelně nervózní, protože koupil něco, co nebylo tak čisté, jak předpokládal. Já si myslím, že to možná použije i jako nátlak na některé lidi, co tam pracují, aby se jich zbavil,“ domnívá se Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…