Ódéesák, co zběhl k Okamurovi, velí: K předčasným volbám, jakoukoliv cestou

19.06.2013 17:52

Jak nakonec dopadne vládní krize? Domluví se koaliční poslanci na pokračování nebo nás čekají předčasné volby? O tom nejspíš rozhodnou nezařazení poslanci. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly tří z nich, zda koaličnímu slepenci dají důvěru.

Ódéesák, co zběhl k Okamurovi, velí: K předčasným volbám, jakoukoliv cestou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Nezařazených poslanců je celkem 17. Například dva z nich jsou ale ve vězení, další osmičku tvoří přeběhlíci z Věcí veřejných, kteří si dnes říkají LIDEM. Jim nezbývá než zaplatit za své vládní angažmá hlasovací loajalitou. Ani těch osm přeběhlíků ale nestačí, aby s nimi ODS a TOP 09 vytvořily 101, resp. 100 hlasů, protože poslanci ve vězení jsou na obou stranách, i když důvod Rathovy vazby se už jeví spíše jako vyrovnání rovnováhy sil ve sněmovně než skutečně seriózně odůvodněná vazba.

Handlů už bylo dost, na řadě jsou nové volby. Fiala jde za Okamurou

„Těch politických handlů už bylo opravdu dost,“ řekl redakci nezařazený poslanec (dříve ODS) Radim Fiala. O tom, co se bude dít dál v této zemi, by podle něj měli rozhodnout voliči v nových volbách. „Řekl jsem, že podpořím jakoukoliv cestu, která povede k co nejdřívějším předčasným volbám,“ říká poslanec. Jak dodal, je pevně rozhodnut nepodpořit jakoukoliv vládu současné trojkoalice, která by mohla vzniknout.

„Nechci ale podpořit ani žádný projekt takzvané úřednické vlády, která by dovládla do řádných voleb v květnu 2014,“ tvrdí Fiala. Už je podle něj na čase, aby se změnila především politická kultura. K tomu je prý třeba, aby rozhodli voliči, a to v nejkratším čase.

Pokud jde o Radima Fialu osobně, má ve svém dalším konání také jasno. „Myslím, že není žádným tajemstvím, že podporuji hnutí 'Úsvit přímé demokracie' Tomia Okamury,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. S tímto hnutím je, jak říká, připraven jít do voleb.

Vláda měla řadu neschopných ministrů – jedinou šancí jsou volby, říká Paroubek

"Říkám neustále, že stávající kabinet je vláda, které se toho nepodařilo opravdu mnoho," říká bývalý premiér a předseda ČSSD, nyní nezařazený poslanec Jiří Paroubek, dnes předseda strany LEV 21. Ať už prý jde o nevydařené reformy – důchodovou či daňovou, předání majetku církvím, jsou to věci, které jsou podle něj pro občany České republiky zcela nepochopitelné. „Ta vláda měla také ve svých řadách celou spoustu neschopných ministrů. Vždyť za tu dobu tří let se jich v kabinetu vyměnilo celkem 14, včetně premiéra,“ připomíná Paroubek.

Jak dodává, tato vláda dokázala „dovléct“ Českou republiku k výraznému hospodářskému poklesu. „Jen letos očekáváme meziročně tříprocentní propad,“ upozorňuje Paroubek. Přitom, jak upřesňuje, už v minulém roce došlo k jednoprocentnímu propadu.

Topolánek s Nečasem zadlužili zemi o 1 bilion korun více

„Musíme za tím vidět, že dochází k poklesu životní úrovně lidí ze středních vrstev, u nízkopříjmových skupin ani nemluvě,“ říká Paroubek. Ta vláda podle něj jen přinášela problémy, hospodařila se stomiliardovými schodky a spolu s vládou Mirka Topolánka dokázaly tyto pravicové vlády navršit naší republice do konce letošního roku 1 bilion dluhů. „To je neuvěřitelně obrovská porce,“ kroutí hlavou Paroubek.

Teď je podle Jiřího Paroubka nutná opravdová změna. „A tu není možné provést jinak než novým rozdáním 'sázek', jak by řekli Američané, tedy novými volbami,“ je přesvědčen bývalý premiér. Je podle něj nezbytná nová vláda, která dokáže změnit tuto politiku, jež je k ničemu.

Úřednická či přechodná vláda jsou k ničemu. Lidé ztratí terč

Ani podle něj není dobrý přechodný kabinet, tedy úřednická vláda. „To je k ničemu,“ míní předseda LEV 21. Jak dodal, stejně jsou tam exponenti těch stávajících stran podivně pravicových, kteří by se více nebo méně schovávali za ně. „Mezitím by lidé ztratili terč, protože by je politici přesvědčovali celou dobu, že právě pravice hájí zájmy lidí. Proto je třeba tyto plevy oddělit a přijít s novými volbami, nebo ať ta vláda dovládne, jak je, ale aby bylo nakonec jasné, že právě tomuto trojkoaličnímu kabinetu je za to 'vládnutí' třeba vystavit účet," řekl Paroubek.

Odpadlík od „Veverek“ chce trojkoaliční vládu

Zcela jiné stanovisko zastává další nezařazený poslanec Jiří Rusnok, který byl původně zvolen na kandidátce Věcí veřejných, aby spolu s dalšími odpadl od stranického jádra (VV) ve chvíli, kdy Věci veřejné oznámily svůj omyl a odešly z vlády. „Stávající vláda je samozřejmě pasé, tedy uvidíme, co z jednání vzejde,“ říká Jiří Rusnok. Chce vyčkat, jak dopadne volba kandidáta na úřad nového premiéra v ODS, a také, co k tomu řekne prezident republiky Miloš Zeman. „Na tom bude záležet další budoucnost,“ míní poslanec.

Pokud jde o jeho osobní názor, svěřil se Jiří Rusnok ParlamentnímListům.cz, že věří v pokračování trojkoalice. „Myslím, že se podaří najít nějakou rozumnou řeč v rámci koalice a sestavit vládu, která by vydržela dovládnout až do konce období. Nejsem rozhodně pro předčasné volby,“ konstatoval Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…