Odsouzený zákonodárce by mohl přijít i o mandát

15.02.2013 10:20

Nejenom o plat, ale také o mandát by mohl přijít poslanec, který bude pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu. Poslanci totiž podpořili ústavní novelu, kterou předložila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Nyní míří k posouzení do ústavně-právního výboru.

Odsouzený zákonodárce by mohl přijít i o mandát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Pokud bude norma schválena, mohla by platit patrně až od příštího volebního období i když v návrhu stojí, že by platila dnem vyhlášení. Němcovou k důvodům předložené normy vedl fakt, že když je zákonodárce nepodmíněně odsouzen, není to pak slučitelné s posláním a obsahem jeho mandátu.

„Práva a povinnosti poslance nebo senátora nelze ve výkonu trestu odnětí svobody řádně vykonávat," uvedla Němcová v důvodové zprávě.

Ani tato norma ale neprošla příliš hladce. Třeba zpravodaj Stanislav Křeček z ČSSD poukazoval na některá možná úskalí ústavní změny. Podle něj se může stát, že by se odsouzený zákonodárce domohl zrušení rozsudku. Také podle Stanislava Grospiče (KSČM) může předloha přinést mnoho výkladových problémů; například ten, zda by se týkala i přečinů.

Němcová ovšem uvedla, že stejně jako zákonodárci rozhodují o vydávání svých kolegů k trestnímu stíhání, mohli by po rozsudku záležitost završit rozhodnutím o ztrátě mandátu. Mohlo by to být podle ní například ústavní většinou, kdy se pro návrh musí vyslovit nejméně 120 z 200 poslanců.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…