Okamura a Tachecí, spor o řešení cikánské otázky: Toto může znít u soudu

03.02.2012 9:01

Jsou to slovíčka, ale důležitá. Podnikatel Tomio Okamura a novinářka Barbora Tachecí se zřejmě potkají v soudní síni. Jak to začalo? Okamura napsal na blog, že neví, v čem je extrémní názor, že Romové by se v rámci vystěhovalectví měli přestěhovat do země svých prapředků. A v čem je problém? Tachecí v rozhovoru s šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem podnikatelova slova vyložila tak, že „pan Okamura by doporučoval Romům, aby jim byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v uvozovkách neobtěžovali“. Svou pravdu si u soudu obě strany mohou dokazovat i dalšími výstřižky a citáty.

Okamura a Tachecí, spor o řešení cikánské otázky: Toto může znít u soudu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Hrozící soudní spor podnikatele Tomia Okamury a moderátorky Barbory Tachecí má své kořeny v dřívějším Okamurově vyjádření v blogu na iDNES.cz. Podnikatel, jenž zvažuje letošní kandidaturu do Senátu, se v něm 14. února minulého roku vyjádřil, že velká část Romů je pro společnost obrovskou přítěží, a zároveň odmítl, že by na požadavku na repatriaci Romů bylo něco extrémního.

Nejen toto, ale i některá pozdější Okamurova vyjádření na toto téma využila moderátorka v pondělním vysílání pořadu televize Prima family Fakta Barbory Tachecí k tomu, aby k hostovi ve studiu Karlu Schwarzenbergovi pronesla: „Ve spojení s ním (Okamurou) se objevil také termín konečné řešení cikánské otázky … pan Okamura by doporučoval Romům, aby jim byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v uvozovkách neobtěžovali.“

Rozšafně naladěný Schwargenberg odpověděl, že by bylo hezké, kdyby v tomto směru Okamura našel řešení, ale na světě není volné místo, kam by bylo možné Romy přesídlit.

Nepoužít to prezident, možná by z toho pozdvižení nebylo

Pozdvižení kvůli těmto slovům nastalo až ve chvíli, kdy se na ně v rozhovoru pro středeční Právo odvolával prezident Václav Klaus, jemuž šlo ale o kritiku šéfa diplomacie Schwarzenberga, nikoli Okamury. Ten si pak interpretoval slova moderátorky jako snahu mu škodit. „Na paní Tachecí podávám žalobu na ochranu osobnosti a budu žádat soud, aby zamezil úmyslným pomluvám a lžím paní Tachecí, které velmi zásadně poškozují moji dobrou pověst,“ ozval se Okamura, který si neodpustil ani výrok, že lživému výkladu jeho slov uvěřil i prezident republiky.

Tachecí si ale vůbec není vědoma ničeho z toho, z čeho ji podnikatel viní. „Rozhodně ale z mé strany nešlo o úmysl ho poškodit. Myslím, že on si především škodí sám,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Barbora Tachecí s tím, že Okamura může jako každý jiný podat jakoukoli žalobu, pokud to uzná za vhodné. „Bude pak na soudu, aby rozhodl, zda jsem mohla pana Okamuru poškodit,“ dodala moderátorka.

Letní předehra: Blog a rozhovor, po kterém Tachecí nepomohlo ani stříhání tůjí

Při své obhajobě bude mít zřejmě Tachecí kam sáhnout. Především tedy k textu v úvodu zmíněného blogu. „O Dělnické straně píšeme, že je extrémistická, ale čím doopravdy? V čem je například extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát a že Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví do země, odkud pochází jejich prapředci?“ napsal v něm Okamura.

Když se navíc v červnovém rozhovoru pro MF Dnes bránil tím, že to uváděl v kontextu vystěhovalecké vlny do zahraničí, vmetla mu Tachecí, že to napsal v kontextu pamfletu s názvem Konečné řešení cikánské otázky. „Vidím v tom synergii se založením židovského státu, kdy dokonce mocnosti hlasovaly v OSN, aby byl vytvořen židovský stát. Tedy pro ty Židy, kteří se chtěli vystěhovat – a tady jsem viděl tu synergii, že Romové se chtěli vystěhovat do Kanady. Takže proč jim to neumožnit,“ hájil se Okamura.

"Nevidíte zásadní rozdíl, že Židé léta usilovali o vznik vlastního státu a požádali o podporu, zatímco Cikáni žádnou takovou ambici nemají a je jim to vnucováno zvenku?" ptala se dál Tachecí.  A Okamura odpověděl: "Taky moje poslední věta v tom článku je, že Židi jsou mnohem ambicioznější."

Červnový rozhovor, kde se Okamura a Tachecí střetli poprvé, byl zvláštní pro oba.

"Mám za sebou možná už tisíce rozhovorů s novináři, ale tentokrát jsem poprvé přemýšlel, zda se nemám zvednout a raději neodejít už v počátku," sdělil ParlamentnímListům.cz v den jeho vydání Okamura a dodal, že on sám byl již mnohokrát obětí xenofobie a sám tedy xenofobem není.

 "Stříhání tůjí, které je mou pravidelnou terapií po každém rozhovoru, tentokrát nezabralo. Ta diskuse se mi pořád honila hlavou a honí dosud. Bez ohledu na tento rozhovor chci říci zcela jasně, že Tomio Okamuru považuju za nesmírně pracovitého, úspěšného (což vždy míním jako pochvalu) a plošně nadaného člověka. Komunikátora s velkým K. Jen jsme narazili na téma, které se asi dobře zkomunikovat nedá. Byla bych radši, kdyby se to téma nikdy neobjevilo," okomentovala tehdy Tachecí interview, kde se s česko-japonským podnikatelem prvně střetla o výklad jeho slov na téma romský stát.

Okamura chce omluvu v televizi i osobní dopis pro média

K žalobě, kterou avizoval ve středu, podnikatel říká, že on osobně nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu nerozvíjel ani nepropagoval. „Jen jsem napsal, že tato myšlenka není extrémistická. Což je nezpochybnitelný fakt – není násilná, rasistická ani nehlásá potlačování jakékoli svobody nebo nenávist. Vyjádřit se k ní mě donutila až média a paní Tachecí ve svém pořadu a rozhovoru pro MF Dnes,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Okamura.

V žalobě požaduje, aby soud nařídil Tachecí přestat o něm šířit nepravdivá tvrzení a omluvu v pořadu, kde své nepravdy vyslovila spolu s osobním dopisem, v němž odvolá nepravdivá tvrzení a který zašle do 30 dnů od nabytí právní moci rozsudku žalobci a všem médiím, která její tvrzení převzala.

Novináři dovozují, že je rasista

„Moje pověst, profesní, občanský a osobní život jsou jednáním žalované, která šíří nepravdivé informace, velmi vážně poškozené. Téměř všichni novináři na základě takových tvrzení dovozují že jsem rasista a protiromskky zaměřený xenofob,“ odůvodňuje Okamura, proč se rozhodl moderátorku žalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…