Okamura odkryl tajnou dohodu ve sněmovně. Gazdík mu rychle zavřel pusu

01.12.2013 14:16

Sociální demokraté a komunisté dštili v kampani oheň a síru na TOP 09, jejího první místopředsedu Miroslava Kalouska vykreslovali jako největšího zločince, ale nyní jsou připraveni podpořit kandidáta TOP 09 na místopředsedu sněmovny Petra Gazdíka. To prohlásil na adresu poslanců dvou levicových stran předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

Okamura odkryl tajnou dohodu ve sněmovně. Gazdík mu rychle zavřel pusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura v hloučku poslanců

Středeční volba zbývajícího místopředsedy Poslanecké sněmovny je podle předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury už teď rozhodnuta. Sám se bude o tento post znovu ucházet, ale soupeřem mu nebude jako při předchozí volbě první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, nad nímž v obou kolech, avšak bez potřebné nadpoloviční většiny zvítězil, ale expředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéf Úsvitu se proto v nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima zostra pustil do ČSSD a KSČM. Vyčetl těmto dvěma v minulém volebním období opozičním stranám, že se v kampani ostře vymezovaly proti ODS a TOP 09, jejíhož prvního místopředsedu Miroslava Kalouska vykreslovaly jako největšího zločince, ale nyní už mají předjednáno s TOP 09, že jejího nového kandidáta Petra Gazdíka na post místopředsedy sněmovny podpoří.

Okamura by měl ctít poměrné zastoupení

„Žádná taková dohoda neexistuje. Nicméně nerozumím tomu, proč to pan Okamura říká. Vždyť zvláště on, jehož hnutí se hlásí k přímé demokracii, by měl ctít, že vedení sněmovny je zastoupeno poměrně. Tedy že v něm jsou strany, které získaly od voličů nejvíce hlasů. Strana TOP 09 získala takřka dvakrát víc hlasů než hnutí Úsvit a pakliže ve vedení sněmovny má být zastoupeno pět stran, tak samozřejmě čtvrtá nejsilnější strana a poslanecký klub TOP 09 a Starostové by tam měl být,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Přitom trvá na tom, že hlasování není o žádné dohodě. „Spíše je to o proklamacích stran, které se k tomu v minulosti vyjádřily. I představitelé hnutí ANO říkali a několikrát to veřejně opakovali, že jsou pro princip, aby ve vedení sněmovny byly zastoupeny nejsilnější strany, tedy ctí poměrné zastoupení. Ale nechal bych to na poslancích, koho zvolí. Pro mě by nebylo vůbec žádnou tragédií, pokud poslanci usoudí, že pan Okamura je vhodnější kandidát. Jejich demokratické rozhodnutí bych respektoval,“ konstatuje šéf hnutí Starostové a nezávislí.

TOP 09 není jen stranou „největšího zločince“

Tomio Okamura se připomenutím „největšího zločince Miroslava Kalouska“ zřejmě pokusil odradit poslance ČSSD, ANO a KSČM od volby člověka z Kalouskovy družiny. „TOP 09 není stranou jenom Miroslava Kalouska, jak se to snaží pan Okamura líčit, ale je to strana, která má pevný ideový konzervativní základ. Takovéto výkřiky mi nepřipadají jako ty, které zvyšují politickou kulturu, k čemuž se nové strany, jež do sněmovny přišly, hlásí,“ poznamenává Petr Gazdík.

„Do vedení Poslanecké sněmovny kandiduji za celý náš poslanecký klub. Ten mě tam jednomyslně navrhl, nikoli za jednoho poslance, ať je to kdokoli. I pan Okamura říkal, že na místopředsedu kandiduje za své voliče a za svůj poslanecký klub, nikoli za jednoho poslance Úsvitu,“ připomíná Petr Gazdík pro ParlamentníListy.cz s tím, že s Tomio Okamurou nemá vůbec špatné vztahy, a proto nevidí důvod, proč by se s ním měl pouštět do nějakých kontroverzí jen proto, že oba kandidují na jednu funkci.

Koalice by lustrační zákon účelově rušit neměla

Tomio Okamura v diskusní Partii také podpořil nárok předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na post ministra financí. „Když někdo dostane dvacet procent hlasů, lidé počítají s tím, že bude ve vládě. Takové mase voličů musí být vyhověno. Je potřeba mu dát prostor, aby se realizoval na postu ministra financí. Těším se na to. Je to zkušený člověk,“ prohlásil předseda Úsvitu k Andreji Babišovi, jemuž by podle Okamury chybějící lustrační osvědčení nemělo bránit ve vstupu do vlády.

„Lidé, pokud vím, volili pana Babiše jen v Praze. V ostatních krajích mělo ANO jiné lídry a jiné kandidáty než pana Babiše. Ale jestli pan Babiš potřebuje, nebo nepotřebuje lustrační osvědčení, je v tomto případě věc prezidenta republiky, který o tom rozhodne. Jen mám názor, že by koalice neměla rušit lustrační zákon takto účelově, když se to hodí kvůli jednomu člověku. Ale když se koalice a prezident rozhodnou, ať je pan Babiš ministrem čehokoli, co uznají za vhodné, tak to tak bude,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…