Okamura představil kandidátku Samkovou lidem. Podívejte se, jak to dopadlo

02.03.2014 21:12

REPORTÁŽ Evropské dotace prý podpořily bezmeznou politickou korupci a také proto je potřeba změnit fungování unie. S odvážnými plány přichází advokátka Klára Samková, která se ještě před zahájením oficiální kampaně představila jako kandidátka Úsvitu do eurovoleb sympatizantům v otrokovickém hotelu Baťov.

Okamura představil kandidátku Samkovou lidem. Podívejte se, jak to dopadlo
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Na setkání s příznivci a sympatizanty představil lídr Úsvitu kandidátku do Evropského parlamentu, známou advokátku Kláru Samkovou. „Chtěl bych, abyste se s ní osobně poznali,“ upozornil na začátek setkání Tomio Okamura. Slovo si pak ještě chvíli nechal a odprezentoval pracovní verzi programu hnutí pro volby do Evropského parlamentu. „Nejde o definitivní verzi, budeme ji ještě ladit a budeme rádi za připomínky našeho programu. Odmítáme jednostranné oslabování pravomocí České republiky a jejich přesun do Bruselu. Chceme posílit postavení České republiky a zachovat národní suverenitu. Každý přesun kompetencí na EU musí schválit občané v referendu,“ uvedl Okamura s tím, že celý program Úsvitu má celkem 10 bodů a jedním z nich je i to, že euro může být přijato pouze na základě referenda. Pak vyjmenoval další zásady volebního programu. „V rámci EU chceme chránit pozici malých a středních států. Budeme také bojovat proti diktátu Evropské unie ohledně zákazu výroby tradičních českých potravin,“ upozornil Okamura. Úsvit chce také odstranit byrokracii v EU a reformovat dotace, podpořit společnou evropskou obrannou politiku, vědecké projekty a boj s kriminalitou.

EU chystá regulaci splachování

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Pak si už vzala mikrofon Samková. „S panem Okamurou komunikuji a spolupracuji asi rok a půl. Seznámili jsme se už v průběhu jeho prezidentské kandidatury,“ uvedla Samková, která se pak věnovala důvodům, proč chce vlastně kandidovat na europoslankyni a sdělila své stanovisko k fungování Evropské unie. „Dneska je tady spousta lidí a nemyslím jen v sále, kteří jsou hodně naštvaní, protože to, co zažíváme v EU, je docela katastrofa. Přišly dotace z eurofondů, které nám přinesly i naprosto bezmeznou politickou korupci, která během let rozložila českou politickou scénu. Dneska už člověk ani nestačí všechny rozkrádačky sledovat. Považuji za otřesný jev, že spousta dotací nejde do veřejných rozpočtů nebo na rozvoj regionu, ale do soukromých podnikatelských rukou,“ popsala Samková s tím, že také existuje řada nesmyslných nařízení, na kterých Evropa trvá. „Jsou to nepodstatné blbosti. Například, jak mají být zakroucené okurky, jaké máme mít žárovky. Posledním výkřikem je to, že má být přijatá norma, kolika litry vody se má správně splachovat,“ doplnila.

Národní suverenita by měla být v EU zachována

Podle Samkové přineslo členství v Evropské unii českému národu něco jiného, než lidé chtěli. „Najednou jsme se zase ocitli v RVHP, možná je to ještě horší. Naším cílem by ale nemělo být rozbíjení společné Evropy, nechceme žádné ostnaté dráty, ale jsem přesvědčená o tom, že je potřeba vrátit společnou Evropu tam, kde měla být původně: společný trh, pohyb osob a zboží, obchodní spolupráce. Národní suverenita ale musí být zachována,“ vysvětlila Samková, která se domnívá, že se nám daří čím dál tím hůř. „Nemůžeme z Evropské unie vystoupit. To nejsme schopní dokázat. Zkusme ale přehodit kormidlo. Teď je to poprvé, kdy je jakási šance pokusit se o změnu. Už dnes hledáme spojence v Evropském parlamentu, kteří jsou eurorealisté, a kteří odmítají Evropu postavenou na lžích. Lze očekávat, že proti přenastavení kormidla se zvedne velká vlna odporu. Ti, kteří to budou prosazovat, budou schytávat rány ze všech stran. Řeknu vám, že takový mediální lynč, to není nic příjemného. Na to musí být člověk zocelen, aby se nerozsypal. Já se celý život zabývám nepopulárními tématy. Vždycky jsem obhajovala nepopulární věci, protože mi jde o spravedlnost. To se spoustě lidí nelíbí, ale na druhou stranu neuhnu a půjdu pořád dopředu. Tato vlastnost ze mě dělá dobrého kandidáta do eurovoleb,“ uvedla Samková.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tomio Okamura pak upozornil na to, že Samková se ztotožňuje s volebním programem Úsvitu. Setkání v Otrokovicích se v neděli v podvečer účastnily desítky lidí. Oficiální kampaň ale teprve začne.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…