Okamura už nebude chtít post místopředsedy sněmovny

12.12.2013 9:55

Předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura dnes vystoupil před poslanci s plamenným projevem, na jehož konci prohlásil, že se vzdává své kandidatury na čtvrtého místopředsedu Poslanecké sněmovny. Jediným kandidátem na tento post tak zůstává Petr Gazdík z TOP 09.

Okamura už nebude chtít post místopředsedy sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura se vzdává své kandidatury na místopředsedu sněmovny

To, že se ve sněmovně dnes kolem volby posledního a tedy čtvrtého místopředsedy dolní komory něco zásadního odehraje, už naznačovalo to, že si poslanecký klub Úsvitu přímé demokracie vzal těsně před zahájením a vyhlášením volby místopředsedy přestávku na jednání klubu.

Po půl hodině pak Tomio Okamura, který na tento post útočil spolu s Petrem Gazdíkem z TOP 09, za sněmovním pultíkem prohlásil, že se možného křesla ve vedení sněmovny vzdává. Tomu ale předcházela jeho poměrně ostrá kritika předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten ale dnes kupodivu ve sněmovně není – omluvil se ironicky těsně před volbou pro celý dnešní jednací den dolní komory.

„Síla dohod pana poslance Kalouska s kýmkoli a na čemkoli, jen když to něco vynese, politiku v posledních letech opravdu posunula. Posunula celou naši republiku a posunula i autoritu této sněmovny. Z politiky se tak udělalo řemeslo bez cti... A já stojím proti těmto dohodám,“ pronesl Okamura ke svým kolegům kupříkladu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle něj události posledních dnů ukázaly, že to je právě Kalousek, kdo vyhrožuje obstrukcemi ve sněmovně a dokonce ústavní stížností na platnost schůze k projednávání rozpočtu, pokud nebude zvolený jeho člověk do vedení sněmovny. A poslanci tím, koho zvolí, dávají nyní signál svým voličům o tom, co si myslí o svých slibech.

Teroristům a vyděračům se uhýbat nemá, ale...

„Teroristům a vyděračům se uhýbat nemá. Já ovšem přesto nemusím za každou cenu lpět na funkci a tak se tímto veřejně vzdávám všech svých výhod,“ uvedl dále Okamura a dodal, že podle mnohých poslanců strany jako KSČM a Úsvit nemají prý na zastoupení ve vedení sněmovny právo, protože jsou nesystémové.

"Ano, je pravda, že nejsou součástí systému klientelistických vazeb mezi politikou a byznysem, který tu už druhou desítku let vytváří pan Kalousek a jeho parta," zmínil ostře Okamura.

Připomněl i výrok předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga o tom, že v politice člověk musí někdy spolknout ropuchu. Jde ale podle něj o to, jak velkou ropuchu jsou poslanci ochotni a schopni spolknout.

„Tímto ruším svou kandidaturu na místopředsedu poslanecké sněmovny a rozvazuji ruce všem přátelům a poslancům, kteří dodrželi své volební sliby a byli skutečnou opozicí panu Kalouskovi a jeho uskupení,“ dodal Okamura na závěr.

TOP 09 si post čtvrtého místopředsedy nárokuje vzhledem k výsledku sněmovních voleb. Po ČSSD, ANO a KSČM má totiž čtvrtý nejpočetnější poslanecký klub.

„Jsou tady poslanci, kteří zatím nemají tu zkušenost, tudíž zatím logicky ani vědomí, že existuje jisté elementární dodržování zvyklostí, tak se mnohem hůře a tíže pracuje. Ale myslím, že to jsou jen porodní bolesti a že se dohodneme,“ řekl tento týden médiím šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle jeho předpokladu pak právě dnes poslanci zvolí za čtvrtého místopředsedu Petra Gazdíka (TOP 09).

Sněmovnu vede sociální demokrat Jan Hamáček. Poslanci zvolili již tři místopředsedy. Stali se jimi Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM). Už v prvním kole vypadla bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

Dnešní volba místopředsedy bude už třetí. Před dvěma týdny neuspěli právě Okamura a jeho tehdejší protikandidát, nynější šéf poslanců TOP 09 a Starostů Kalousek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…