Okamura vyslal hrozivá slova ke Kalouskovi. Reakce byla rychlá a úderná

12.12.2013 12:01

Člen klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík se dnes stal místopředsedou sněmovny. V tajné volbě byl jediným kandidátem. Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura totiž na poslední chvíli odstoupil, ve své řeči však tvrdě kritizoval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten pak v reakci pro ParlamentníListy.cz označil Okamurova slova za hysterické výlevy politika, který neunesl porážku.

Okamura vyslal hrozivá slova ke Kalouskovi. Reakce byla rychlá a úderná
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Tomio Okamura se hned v úvodu svého vystoupení na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny opřel do Miroslava Kalouska, který původně do vedení sněmovny kandidoval také. „Síla dohod pana poslance Kalouska s kýmkoli a na čemkoli, jen když to něco vynese, politiku v posledních letech opravdu posunula. Posunula celou naši republiku a posunula i autoritu této sněmovny. Z politiky, tedy práce pro veřejné blaho u občanů této země udělala řemeslo bez cti,“ prohlásil Okamura.

Teroristům a vyděračům se ustupovat nemá

„Události posledních dnů kolem volby místopředsedy sněmovny nabraly obrátky,“ pokračoval Okamura a dodal: „Pan Kalousek podle mnoha svědectví vyhrožuje obstrukcemi a dokonce ústavní stížností na platnost schůze k projednávání rozpočtu, pokud nebude zvolený jeho člověk do vedení sněmovny. To by uvrhlo Českou republiku do nestability. Schválení rozpočtu do konce roku je jedním z prvních a hlavních cílů rodící se koalice, byť je to ve své podstatě mírně přepracovaný rozpočet právě pana Kalouska. Minimálně je sympatická reflexe pana Kalouska, který je ochotný tímto doznat, že rozpočet nesestavil nejlépe,“ řekl Okamura s tím, že  teroristům a vyděračům se ustupovat nemá.

„Ale pokud chci kritizovat, nemohu se chovat jako on a jeho lidé, nesmím lpět na funkci za každou cenu a rozhodně nehodlám být záminkou pro blokování práce Parlamentu,“ doplnil.

Polykání ropuchy

Okamura také poslancům řekl, že tím, koho zvolí, dávají signál svým voličům o tom, co si myslí o svých slibech. Současně šéf Úsvitu připomněl slova předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který přirovnal politické kompromisy k ropuchám. „Já vás prosím, abyste zvážili, jak velkou ropuchu jste schopni a ochotni polknout. Pokud s tím nepřestanete, věřte, že den ode dne budou větší a horší,“ vyzval poslance Okamura.

  • Celý projev Tomia Okamury ZDE.

„Dámy a pánové, tímto ruším svou kandidaturu na místopředsedu Poslanecké sněmovny a rozvazuji ruce všem přátelům a poslancům, kteří dodrželi své volební sliby a byli skutečnou opozicí panu Kalouskovi a jeho uskupení,“ uzavřel svou řeč předseda Úsvitu.

Hysterické výlevy politika, který neunesl porážku

ParlamentníListy.cz následně požádaly o reakci Miroslava Kalouska. „Nemá žádný smysl reagovat na hysterické výlevy politika, který neunesl porážku,“ uvedl stručně na adresu Okamury první místopředseda TOP 09.

Čtvrteční volba místopředsedy Poslanecké sněmovny byla už třetí. Před dvěma týdny v ní neuspěl jak Tomio Okamura, tak Miroslav Kalousek, který se však stal předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Petr Gazdík tak doplnil již zvolené místopředsedy Vojtěcha Filipa (KSČM), Jaroslavu Jermanovou (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Předsedou sněmovny je Jan Hamáček z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…