Omezme Okamuru, žádal sněmovnu Kalousek. Důvodem byl návrh proti "šmejdům"

10.12.2013 15:37

Poslanci zaútočili při sněmovní schůzi na šéfa Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamuru. Stalo se to v momentě, kdy se projednávala novela zákona o ochraně spotřebitele, která se zkráceně nazývá novela proti šmejdům. Okamura totiž k zákonu žádal speciální ochranu pro seniory, podobně jako jsou „nesvéprávní“ mladí do 18 let. Jenže setkal se se smíchem svých kolegů. Opovržení dal náležitě najevo zvláště Miroslav Kalousek (TOP 09).

Omezme Okamuru, žádal sněmovnu Kalousek. Důvodem byl návrh proti "šmejdům"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

Co se týče novely zákona o ochraně spotřebitele, dnes několik poslanců ještě před jejím projednáváním na plénu Poslanecké sněmovny na brífinku politických stran zmínilo, že je rádo za to, že budou tuto normu projednávat už dnes. Návrh totiž vzniknul ještě v minulém volebním období, a to jako reakce na film Silvie Dymákové „Šmejdi“.

„Tady zejména bulvární novináři z deníku Blesk odvedli dobrou práci,“ poznamenala s povděkem před schůzí sněmovny na brífinku KSČM poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Při debatě o novele pak k tomu za sněmovním pultíkem doplnila, že deník Blesk organizoval petici, kterou podepsalo více než 190 tisíc lidí, a to proti dalšímu působení „šmejdů“ a jejich nekalým praktikám.

Žádal omezení, chtěl ho nakonec "omezit" Kalousek

„.Za Úsvit přímé demokracie bych chtěl říci, že také podporujeme tento návrh. Ovšem bylo na místě zahájit také diskusi, zdali bychom neměli dát právní rámec například i lidem třeba starším 70 let, aby byli lépe chráněni právě proti nájezdům těchto šmejdů. Například tím, že stanovíme lepší rámec na to, kdy by mohli třeba vypovídat ty smlouvy, lépe je chránit. Protože právě u těch starších lidí - oni nejsou nijak chráněni právě proti těmto nekalým praktikám. Na rozdíl třeba od dětí do 18 let...Se stoupajícím věkem přece jenom...“ nedopověděl pak za sněmovním pultíkem svou poznámku Tomio Okamura. Kolegové se mu totiž začali v tu chvíli smát.

„...starší lidé se přece jen hůře brání agresivním a nepoctivým praktikám. Navíc nám tady chybí ošetření podomního prodeje,“ dopověděl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jeho slova ale vyvolala zděšení u dalších poslanců.

„Je mi 71 let a podle všeho bych tady neměl být,“ zaregoval krátce na to „topkař“ Jaroslav Lobkowicz.

„Musím ostře zaprotestovat proti nápadu, který byl tady vznesen. Je legitimní společenská diskuse o tom, zda člověk dozrává v 16, v 18 nebo v 21 a kdy je tedy plně způsobilý k právním úkonům. Není legitimní omezovat horní hranici. Bude-li předložen návrh zákona o zvláštní ochraně Tomia Okamury, jsem připraven se jím zabývat. Ovšem v žádném případě nemůžeme vůbec přemýšlet o tom, že bychom omezili horní věkovou hranici,“ dodal pak razantně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ivan Adamec z ODS pak v debatě připomněl, že problém „staroušků“ je fakt, že už mnohdy špatně vidí a slyší a pak až doma zjistí, co podepsali. Proto Adamec připomněl nový občanský zákoník, který právě na to pamatuje, a to tím, že bude možné během 14 dní odstoupit od smlouvy.

Tento fakt pak za sněmovním pultíkem potvrdil i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS, který se tvorbou nového občanského zákoníku dlouhodobě v pozici ministra zabýval.

Podle normy budou muset pořadatelé předváděcích akcí hlásit České obchodní inspekci dopředu místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží budou nabízet. Stejné údaje budou muset být také na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají.

Poslanci vládní novelu schválili ve zrychleném režimu. Změnu zákona namířenou proti tzv. šmejdům podpořilo jednohlasně 184 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. Zákon míří do Senátu.

Kabinet o tom rozhodl ještě za Kuby

Za porušení nových povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět milionů korun. Povinnost se nebude vztahovat na veřejné dražby pořádané podle zvláštního zákona.
   
Vláda chce touto novelou zabránit zneužívání důvěry a zranitelnosti spotřebitelů ze strany neseriózních podnikatelů. Jde o situace, kdy firma zve spotřebitele na zájezdy a podobné akce, během nichž jim nabízí, zpravidla pod nátlakem nebo za použití klamavých obchodních triků zboží, které je proti srovnatelným výrobkům v kamenných obchodech několikanásobně předražené, uvádí vláda. Prodejci navíc při prodeji používají nátlakové praktiky, nezřídka se také stává, že jsou účastníci takových akcí vystaveni výhrůžkám, zaznamenán byl i fyzický útok, stojí v důvodové zprávě.

Novelu proti tzv. šmejdům připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…