Opravdu se máme postarat o 10 milionů uprchlíků? diví se Andrej Babiš. A toto zásadní a důrazné prohlášení nám dal k petici akademiků i migraci. A sepsul Brusel

18.08.2015 12:40

Několik set akademiků a vědců podepsalo petici, v níž protestují proti údajnému prudkému vzestupu xenofobních nálad ve společnosti a aktivitě extremistických skupin v souvislosti s imigrací. Politici a média prý dávají prostor šíření strachu a nenávisti. Vyzvali politiky, aby ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali „skutečné potřeby a možnosti“, a ne „vrtkavé nálady veřejného mínění“. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by dle nich mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení bez ohledu na etnickou či náboženskou identitu.

Opravdu se máme postarat o 10 milionů uprchlíků? diví se Andrej Babiš. A toto zásadní a důrazné prohlášení nám dal k petici akademiků i migraci. A sepsul Brusel
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

„Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu... Vadí nám, že politici a média, místo toho aby prokázali charakter a zodpovědnost, často mlčí a dávají tak šíření strachu a nenávisti prostor, a mnohdy se ho dokonce aktivně účastní v honbě za sledovaností či popularitou... Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou. „Vyzýváme vás (míněno politiky), abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita,“ píše se mimo jiné v prohlášení.

To se máme postarat o 10 milionů uprchlíků

Pro ParlamentníListy.cz se k věci vyjádřil první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Já se neřídím podle veřejného mínění, vyjadřuji se podle svého názoru. Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být? Proč se o ně nepostaráme tam, kde se narodili a žili doposud? Světové velmoci mají vyřešit problémy v zemích, ze kterých uprchlíci odcházejí, a Evropa to má iniciovat. Ale Evropa nedělá nic a vymyslela jen nesmyslné kvóty. Některé evropské státy mají samy problémy se zadlužeností a přebujelým sociálním systémem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Ten se již nedávno pro ParlamentníListy.cz poměrně kriticky vyjádřil k otázce migrace. „Určitě, naprostý souhlas. Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy. Pokud bude Evropa nadále nečinná, vzniká riziko, že každá země EU se zařídí po svém bez ohledu na dublinské a schengenské dohody,“ reagoval Babiš na prohlášení britského ministra zahraničí Philipa Hammonda.

Nepřijímat uprchlíky z jiných civilizací, hlavně ne muslimy

Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl pro BBC, že propast mezi životní úrovní Evropy a Afriky znamená, že zde budou vždy miliony Afričanů s ekonomickou motivací snažící se dostat do Evropy. A dokud jsou zákony EU, jaké jsou, mnoho z nich bude muset pouze vkročit do Evropy, aby si pak už byli zcela jisti, že nebudou vráceni do země původu. Taková situace není udržitelná, protože Evropa se nemůže chránit a zachovat si svůj životní standard a sociální infrastrukturu, pokud bude muset přijmout miliony migrantů z Afriky.

Prezident republiky Miloš Zeman se již v minulosti několikrát vyjádřil, že masová imigrace je pro Evropu hrozbou a že bychom měli přijímat pouze křesťanské uprchlíky. Nikoli muslimy a další migranty z nám civilizačně vzdálených okruhů. Zeman varoval, že mezi muslimskými uprchlíky může být řada islámských teroristů.

Petici na podporu migrantů podepsali kupříkladu Jan Sokol, politolog Milan Znoj, literární historik Martin C. Putna. Dále například publicista Fedor Gál či kardinál Miloslav Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…