Osobnosti volají po lepším parlamentu. Pomoci může přímá volba poslanců

12.09.2012 19:08

Dramatický pokles důvěry lidí v politické instituce státu přivedl respektované osobnosti z různých oblastí života k výzvě za přímou volbu poslanců. Jeden z jejích iniciátorů, ekonom Jiří Schwarz je přesvědčen, že samy politické strany musí mít zájem, aby je ve sněmovně reprezentovali kvalitní zástupci, a ne ti, kteří za celé čtyři roky k ničemu nevystoupí.

Osobnosti volají po lepším parlamentu. Pomoci může přímá volba poslanců
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zodpovědnější a kvalitnější zastoupení bychom měli mít ve sněmovně, pokud by byla zavedena přímá volba poslanců. Z prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, vyplývá snaha podporovatelů výzvy za přímou volbu poslanců zavést jiný volební systém, který umožní voličům hlasovat pro jednotlivé kandidáty.

Jedním z iniciátorů výzvy je spoluzakladatel Liberálního institutu a bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz, jehož jméno se až dosud s politikou nespojovalo.
„To jsem právě rád. A vedle mě je tam dalších padesát lidí, kteří také nejsou žádní chroničtí petičníci,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz ekonom Jiří Schwarz.

Důvěra občanů v instituty parlamentní demokracie dramaticky klesla

To je podle předsedy akademické rady Liberálního institutu signálem, že situace je opravdu vážná. „Máme tu velmi silně klesající důvěru občanů v instituty parlamentní demokracie, speciálně ten nejvýznamnější, kterým je Poslanecká sněmovna. Důvěra v ní klesla na pouhých 11 procent v sedmém měsíci tohoto roku, to znamená, že nadále pokračuje velmi znepokojivý klesající trend,“ upozorňuje Jiří Schwarz.



Při většinovém volebním systému by každý věděl, kdo ho ve sněmovně zastupuje. Nevolili bychom anonymní stranické kandidátky, ale konkrétní lidi v menších obvodech. Ovšem představa, že by stranické sekretariáty dopustily, aby nefungovala hlasovací mašinérie poslušných šedých myšek, ale zvolení zástupci by cítili odpovědnost především k těm, co je zvolili, nevypadá příliš pravděpodobně.

Prestiž profese politika klesla na samé dno žebříčku profesí

„Představte si, že si vůbec nemyslím, že je to nereálné. Cílem je změnit volební systém do roku 2014, kdy budou příští volby. Myslím si, že občané dávají všemi prostředky najevo, co si myslí o politicích. Vezměte si, že prestiž profese politika klesla na samé dno v žebříčku profesí. Situace je skutečně alarmující,“ říká pro ParlamentníListy.cz ekonom Jiří Schwarz.

Člen Národní ekonomické rady vlády se domnívá, že tento návrh povede ke zlepšení postavení politických stran, k jejich lepšímu přijímání veřejností, a proto se mu politické strany nebudou bránit. „Přece nemohou chtít být nadále reprezentovány v Poslanecké sněmovně lidmi, kteří za celé čtyři roky ani jednou k ničemu nevystoupí, ani jednou nevysloví vůbec žádný názor, ani jednou nenapíší sebekratší článeček,“ věří jeden z iniciátorů výzvy za přímou volbu poslanců ve zdravý rozum.

Politické strany tu nejsou jen na rozdělování peněz daňových poplatníků

Ekonom je přesvědčen, že si nemůžeme dovolit luxus mít ve sněmovně takové poslance, kteří v ní sice poměrně úspěšně vegetují, ale jejich názory v této zemi nikdo nezná. „Potřebujeme politické strany, které budou efektivní, které budou diskutovat ideje, různé způsoby řešení společenských problémů. Ne politické strany, které pouze diskutují, jakým způsobem rozdělovat peníze daňových poplatníků,“ tvrdí Jiří Schwarz.



„Nenavrhujeme žádnou konkrétní podobu zákona, ale oslovujeme politiky i veřejnost. Chceme, aby nová podoba volebního systému vzešla z odborné diskuse, která by měla probíhat napříč všemi politickými stranami,“ vysvětlila Pavlína Kalousová, jedna z iniciátorek výzvy a předsedkyně správní rady platformy Byznys pro společnost.

Premiér Nečas by s přímou volbou poslanců neměl problém

„Pro diskusi odborníků je to, zda by obvody měly být jednomandátové nebo vícemandátové, jestli volby mají být, jedno, dvou či vícekolové a všechny ty další atributy volby. Odvolatelnost se mi zdá jako velmi podivný nástroj, ale klasická diskuse o parametrech většinového volebního systému je před námi,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ekonom Jiří Schwarz, který věří, že se jí zúčastní také politologové, protože jim to poskytuje mimořádnou příležitost se efektivně podílet na dobré změně.

K výzvě za přímou volbu poslanců se vyjádřil i premiér Petr Nečase. „Je to velmi podnětná iniciativa, s níž bych já, který jsem byl zpravidla v čele kandidátek a nastavoval svůj obličej voličům, neměl žádný problém. Podle mě by dvě stě jednomandátových obvodů mohlo řešit odtrženost politiků od voličů, kteří mnohdy ani nevědí, koho volí, když jim někdo vtipně poradí, aby zakroužkovali třeba poslední čtyři na kandidátce,“ prohlásil Petr Nečas po středečním zasedání vlády.

Pro zavedení většinového systému je třeba změnit Ústavu

Pod výzvu se už podepsali architekt Josef Pleskot, ekonomové Jiří Schwarz, Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, podnikatelé Jan Světlík a Zbyněk Frolík, lékař Jan Pirk, designér Michal Froněk, grafik Aleš Najbrt, herec Ondřej Vetchý či skladatel Ondřej Soukup. Aby byl většinový volební systém zaveden, je potřeba změna Ústavy a k tomu třípětinová podpora všech poslanců a tři pětiny hlasů přítomných senátorů.

 

Celé prohlášení iniciativy na webu: www.primavolbaposlancu.cz:

Nelíbí se Vám politické poměry v České republice?

Nejste v tom sami. Nejsme spojeni s žádnými politiky ani stranami, nechceme sami do politiky vstupovat, ale také se nechceme smířit s rozkladem, který vidíme kolem sebe. Přidejte se k nám a pomozte změnit volební systém do Poslanecké sněmovny, tak aby voliči mohli hlasovat přímo pro jednotlivé kandidáty. Teprve pak začnou politické strany navrhovat do parlamentu skutečné osobnosti. Kandidáti v malých obvodech totiž budou muset mít osobní kredit i schopnost naslouchat svým spoluobčanům. Zvolení poslanci pak budou cítit loajalitu k voličům a ne k zákulisním hráčům, kteří dnes umísťují na hromadné kandidátky zaručující bezpracné zvolení do sněmovny. Sama změna volebního systému naši zemi nezachrání, bude však významným krokem ke zlepšení poměrů a obnově důvěru lidí v politiku a demokracii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…