Ozvěny utrpení Řecka: Euro je žalář národů a musí co nejdříve skončit. Budete se divit, co nám o tom řekl Andrej Babiš. A Kalousek a kníže dodali…

13.07.2015 14:01

ANKETA Filozof Václav Bělohradský v České televizi řekl, že euro je umělá konstrukce, jež má držet pohromadě sever a jih Evropy, a čím dříve euro – „žalář národů“ – skončí, tím lépe, neboť euro je proti všem ekonomickým zákonům. Jinak jsou jižní země odsouzeny k bezmeznému utrpení, protože je euro nastaveno podle ekonomiky Německa – podhodnocuje německé zboží a nesmyslně nadhodnocuje italské či řecké. Euro vrací nacionalistické stereotypy, že Němci platí „líné Řeky“.

Ozvěny utrpení Řecka: Euro je žalář národů a musí co nejdříve skončit. Budete se divit, co nám o tom řekl Andrej Babiš. A Kalousek a kníže dodali…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Filozof Václav Bělohradský v České televizi řekl, že euro je umělá konstrukce, jež má držet pohromadě sever a jih Evropy, a čím dříve euro – „žalář národů“ – skončí, tím lépe, neboť euro je proti všem ekonomickým zákonům. Jinak jsou jižní země odsouzeny k bezmeznému utrpení, neboť je euro nastaveno podle ekonomiky Německa – podhodnocuje německé zboží a nesmyslně nadhodnocuje italské či řecké. Euro vrací nacionalistické stereotypy, že Němci platí „líné Řeky“.

Podle Bělohradského je euro opravdu umělá konstrukce, která má držet pohromadě jih a sever Evropy. „My teď máme měnu, která silně podhodnocuje německé zboží a nesmyslně nadhodnocuje italské nebo řecké zboží, a ta situace je neřešitelná. Osobně si myslím, že čím dříve euro, ten žalář národů skončí, tím to vlastně bude lepší. Protože euro je proti všem ekonomickým zákonům,“ řekl Bělohradský. „A jižní země jsou odsouzeny k bezmeznému utrpení,“ podotkl.

Bělohradský také připomněl, že na televizi Euronews byl prezentován výzkum německého veřejného mínění. „Všichni dotazovaní se radovali, jak to těm Řekům ukážeme, že německý ministr financí Schäuble hájí německé zájmy,“ přiblížil výsledky onoho průzkumu. Podle něj nyní Merkelová řeší problém, jestli bude evropským vůdcem, anebo jestli vyhraje volby. „Riskuje, že Schäuble je mnohem populárnější tím, že hájí německé zájmy. Že Němci nebudou za ty líné Řeky... Všimněte si, jaké stereotypy se vracejí do hry, staré nacionalistické stereotypy,“ řekl filozof.

Velice trefná analýza

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co o tom soudí. Velká část politiků s Bělohradským souhlasí. Někteří alespoň částečně – minimálně s tím, že jih eurozóny euro neměl vůbec přijímat.

„Velice trefná analýza, se kterou souhlasím,“ vyjádřil se k Bělohradského poznámkám o euru ParlamentnímListům.cz první vicepremiér, předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Babiš nedávno navrhl, že by o přijetí eura mělo v České republice proběhnout referendum.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz redakce neodpověděli.

„Musím říci, že jsem vždy poněkud nedůvěřivý, pokud filozof hovoří o ekonomických tématech a tento rozhovor mi tento můj předsudek jenom utvrdil. Ševče, drž se svého kopyta. Osobně ho mám docela rád a čtu jeho články. Ale v poslední době oživuje protiněmecké nálady, jako bychom byli v době před 70 lety. Samozřejmě že Němci dělají chyby, Merkelová dělá chyby, ale svalovat všechno na Němce jenom proto, že jsou úspěšní, se mi nezdá správné. Nevím, co ho to napadá,“ řekl redakci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

„Bělohradský má pravdu,“ reagoval stručně první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„V tak rozdílných ekonomikách, jaké mají státy EU, opravdu nemůže euro-měna fungovat a státy se stejně budou dříve či později vracet ke svým národním měnám. Stačí se podívat na Slovensko nebo na Řecko, kde euro bylo jedním z hlavních důvodů současné krize. A doufám, že to už konečně začnou vnímat i zastánci zavedení eura v ČR,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

EU připomíná RVHP, měla by se přejmenovat na Německou unii

„Já nemohu s panem Bělohradským souhlasit, protože nikdo nikoho ke vstupu do EU či eurozóny nenutil. Naopak to bylo právě Řecko, které upravovalo své statistiky tak, aby plnilo podmínky k přijetí společné měny. Evropská unie stojí na základních principech, které platí pro všechny členské země. Pro to, aby se stíraly rozdíly mezi členskými zeměmi, slouží rozličné fondy. A je na těchto zemích, jak tyto země tyto fondy použijí. Pokud je projedí, pak se nemohou divit, že se dostanou do ekonomických problémů. Stačí si srovnat rozdíly výše platů a důchodů s podílem HDP na jednoho obyvatele, aby bylo zřejmé, zda se vlády chovají zodpovědně, či nikoli. A pokud neexistuje konkurenceschopnost výrobků, zboží a služeb, pak si státy EU zakládají na problémy. A to je příklad Řecka a Španělska,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Souhlasím s panem Bělohradským. Projekt eura se vůbec nepovedl. Podle mého názoru byly stabilnější národní měny. Euro mělo být konkurencí dolaru, ale vůbec tomu tak není. Neustále se potýká s problémy,“ míní poslanec KSČM Jan Klán.

„Tak to je naprostý nesmysl. Osobně nechápu, jak někdo může podobný konstrukt říci vůbec veřejně. Euro je logické vyústění evropské integrace a reakcí na globalizaci. Nebýt států jako Řecko, je velmi stabilní. Osobně jsem vždy podporoval euro a budu ho i nadále podporovat, ať už s Řeckem, nebo bez něho,“ řekl důrazně europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Václav Bělohradský je moudrý muž, jeden z dnešních předních evropských levicových filozofů, který není povinován žádné straně, žádným politikům, a tudíž je jeho pohled nezávislý. Léta žije v Itálii a na rozdíl od nás prožil proces zavedení eurozóny na vlastní kůži. Takže já s ním souhlasím. Navíc máme zde čerstvý příklad Řecka, který této zemi přinesl v podstatě ekonomický a politický protektorát, a je na libovůli EU, respektive kancléřky Merkelové (EU by se měla přejmenovat na NU – Německá unie), jak s Řeckem naloží dál. EU dospěla do stavu, který mi silně připomíná bývalý východní blok RVHP v čele se Sovětským svazem. Vezměme si z posledního vývoje Řecka poučení a važme si naší koruny a přestaňme meditovat, kdy přijmeme euro!“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Pro Řecko by byly nejsystémovější odchod z eurozóny a bankrot

„Nejsem ani finančník, ani bankéř, ale prosté a logické uvažování mi dostatečně postačuje k tomu, abych došel k názoru, že v případě eura, a především Evropské unie, zdaleka vše není v pořádku. Obzvláště dvojrychlost, nebo spíše trojrychlost EU je toho příkladem. Podstatná část řecké krize je o záchraně špatných investic německých a francouzských soukromých bank. Délka, jak se tato krize vleče, je adekvátní tomu, jak rychle nešlo přeúvěrovat Řecko ze závazků soukromým bankám na závazky MMF. A ty drahé zbrojní systémy nakoupené Řeckem na úvěr jsou jim nyní houby platné na obranu proti uprchlickým vlnám. Prostě zájmy soukromého kapitálu opět zvítězily. Nemyslím si, že euro je proti všem ekonomickým zákonům. Proti zákonům racionálního uvažování je však to, jak Evropská unie koná. A nemyslím si, že euro uměle nadhodnocuje italské a řecké zboží – tady je příčina spíše v technologiích, produktivitě, a ať se na mě nezlobí, i v národní mentalitě,“ myslí poslanec Úsvitu Karel Fiedler.  

„Každá měna je umělá konstrukce, jejíž hodnotu uměle tvoří stát – bohužel země eurozóny se vzdaly možnosti ovlivnit svou měnu, a tak dnes je Řecko zbavené možnosti devalvovat svou měnu, a tedy z části znehodnocovat státní dluh. Ale jeho problém je hlubší – jde o mix korupčního vládnutí, extrémních výdajů na zbrojení a života z přemrštěných evropských dotací, které zvedaly ceny a mzdy a na druhé straně snižovaly produktivitu lidí i celé řecké ekonomiky. Myšlenka společné měny není všeobecně úplně špatná – je však otázka, zda ji lze v praxi realizovat tak, aby byla prospěšná pro všechny. To je bohužel ten kardinální problém a pro Řecko by byly nejsystémovější odchod z eurozóny a bankrot. A ještě dodám, že v současné realitě fungování eurozóny a Evropské unie jsem proti přijetí eura v České republice,“ uvedl předák a poslanec Svobody a demokracie Tomio Okamura.

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach na dotaz nereagoval.  

„Pan profesor Bělohradský byl dvorním ideologem Václava Klause, poté Miloše Zemana a nyní Andreje Babiše. Takže po dvaceti letech jeho příchylnosti k autoritám je mi úplně jedno, co profesor Bělohradský říká,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zajímavé, mám podobný názor,“ reagoval na dotaz ohledně Bělohradského místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Klaus a Friedman na to upozorňovali dávno. Euro vyhovuje nejsilnějším a drtí nejslabší

Podle místopředsedy ODS a poslance Martina Novotného má Bělohradský pravdu. „Od devadesátých let upozorňovali někteří ekonomové, že jednotná měna zavedená mimo rozsah optimální měnové zóny nepovede ke konvergenci, nýbrž k fixaci a prohlubování rozdílů mezi bohatými a chudšími zeměmi. Že si bude vynucovat rozsáhlé fiskální transfery. Klaus, Friedman a jiní upozorňovali na politická rizika důsledků těchto jevů, vznik napětí a nesnášenlivosti. Tragédií dneška je to, že bruselští politici vidí, že se tato varování vyplnila, a přesto nic nepochopili,“ vysvětluje Novotný.

„Některé části výroku odpovídají pravdě. Ale jaký žalář, když každý stát rozhoduje, jestli do eurozóny vstoupí? Systémová vada v projektu eura založena je. Ekonomický výkon zemí je velmi rozdílný. Pokud by ale platila nepřekročitelná morálka ohledně parametrů maastrichtských kritérií, potom by měl projekt šanci fungovat. Ale to se neděje. Potom by sice například Řekové měli euro, ale prostě by měli méně peněz. Jenže oni mají poměrně dost peněz, ale i evropské ceny a nejhorší, nízkou výkonnost ekonomiky. Po noční dohodě se obávám morálního hazardu. Co teď udělá Podemos, jak dopadnou evropské vládnoucí strany při dalších volbách? Jediná šance pro další klidný vývoj Evropy je, že to Řecko vytáhne z krize. To si však zatím nemyslím, i když v to doufám. Co jiného zbývá?“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Všichni přece vidí, že euro vyhovuje nejsilnějším ekonomikám a drtí ty nejslabší. Myslím, že už brzy si toho povšimnou i ekonomové,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

Místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský uvedl, že v mnohém s Bělohradským v této věci souhlasí. „Euro je umělý politický projekt, kdy problémy Řecka plně ukazují na rizika, nebezpečnou účelovost a slabosti tohoto projektu,“ vysvětlil europoslanec.

„S tímto názorem nesouhlasím. Tak jako je smysluplný projekt Evropské unie, je smysluplný projekt jednotné evropské měny. A to bez ohledu na současné problémy s Řeckem,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Souhlasila bych s tím, že zavedení eura do jižních států EU byl politický naivismus neodpovídající ekonomickým zákonitostem. Za tento naivismus nyní všichni platí a nejvíce Řekové. Euro jako takové skončit nemusí, ale jeho další fungování v zemích, které mají zcela jinou strukturu ekonomiky, bude tyto země dále dusit. Euro nyní ohrožuje i to dobré, co Evropská unie přinesla, a probouzí démony nacionalismu,“ upozorňuje europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Není pochyb, že euro je uměle vytvořené. Jsou však přece všechny peníze umělé. Na celé řecké kauze je vidět neschopnost EU si vzájemně pomáhat. Výsledek je pro Řecko tristní. Ano, dluhy se mají platit. Věřitel má přemýšlet, na co půjčuje, a nést svůj díl odpovědnosti. Kreativní účetnictví pomáhala Řekům sestavit banka, jejíž představitelé je teď odírají. Není to skvělé? Proč bylo referendum? Proč se velká část dluhů přesunula ze soukromých ke státním věřitelům? Řecko dnes reálně zbankrotovalo. Pokud fond s jejich majetkem ovládli věřitelé, není to samostatný stát, ale kolonie. Vítězství bez jediného výstřelu. Alespoň nebyli mrtví,“ myslí si poslanec ČSSD Stanislav Huml

„Řekům jejich euro nezávidím. Z krize s eurem se při svém pracovním nasazení nevyhrabou. Je fakt, že mezi severem a jihem Evropy je obří rozdíl, který nikdo nevymaže ani za sto let,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

Bitva u Kurska byla prohrána, teď se bojuje u Athén

„Tak jako je možné sledovat paní kancléřku Merkelovou a její kolegy v době, kdy jim někdo sáhl na podstatu věci, a tou je euro a fiskální pravidla EU, lze názor pana profesora Bělohradského potvrdit. Bitva u Kurska byla prohrána, teď se bojuje u Athén. Řečeno s nadsázkou,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Václav Bělohradský potvrzuje jen to, co ODS říká dlouhodobě. Euro by bylo pro naše občany v tuto chvíli nevýhodné,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Domnívám se, že na tomto tvrzení něco ekonomické pravdy bude. Hospodářská dysbalance bohatšího severu Evropy a relativně chudého jihu je každému notoricky známa, ale jen málokdo najde odvahu o tom hovořit. Projekt společné evropské měny zažije podle mého názoru výrazný krach ne nepodobný tomu, k jakému došlo a dochází v evropském sociálně-inženýrském multikulturalismu posledních let,“ varuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Euro je platidlo, jen platidlo – neschopné preferovat zboží z konkrétního státu. K preferování určitého zboží slouží cla, daně, kvóty, ale rozhodně ne platidlo. Podle mylnosti této části bych posuzoval pravdivost celého výroku,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Zřejmě má Václav Bělohradský pravdu. Nejsem ekonom a je vůbec otázka, zda ještě někdo ekonomii opravdu rozumí a hlavně dělá ji v obecném zájmu národů a zemí. Mně se naše koruna též líbí. A nechci jednou dostávat penzi jen v ‚drobných‘,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Názor pana Bělohradského v žádném případě nesdílím. Je pravdou, že nad Řeckem se dlouhodobě přivírají oči, a to ať na vedením jeho ekonomiky nebo nad smysluplností poskytnutých dotačních prostředků od EU. Už jejich využívání Řeckem mělo být pro EU velkým varováním. To však nemusí nutně znamenat, že projekt jednotné evropské měny je špatný,“ míní senátor STAN Jan Horník.

„Lépe než Bělohradský bych to neřekl,“ reagoval senátor ODS Jiří Oberfalzer.

To, co se děje v Řecku, podle Bělohradského připomíná praktiky exekuční mafie. „Například Řecko se má zaručit padesáti miliardami, a dokonce i ostrovy a svým majetkem, který má dát do jakéhosi fondu, kterým by ručilo za půjčku. To znamená, že kdyby to nebyli schopni splatit, tak by přišli o ostrovy, o památky, o to, co tvoří Řecko,“ uvedl. Takovou situaci považuje za naprosto absurdní. Je prý třeba ji řešit tak, že se zamyslíme nad tím, jaký je smysl eura a proč jsme ho vlastně zavedli a zda na něm musíme trvat a jestli jej nemůžeme zcela rozpustit.

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman předpověděl: „„Existuje vysoká pravděpodobnost, že eurozóna i euro zkolabují, protože se hromadí rozdíly v jednotlivých zemích... Už tak veliké rozdíly ekonomik eurozóny se navíc ještě prohloubí rozšířením Unie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…