Pane Drábku, prý Vás potopili, ptali jsme se. Čtěte více i o angažmá Pospíšila v TOP 09

05.02.2014 13:45

O blížících se volbách do Evropského parlamentu se nejvíce mluví v souvislosti s kandidátkou TOP 09. Na ní by se mohl objevit donedávna člen ODS Jiří Pospíšil, což politolog Jan Kubáček vnímá ze strany TOP 09 jako dobře promyšlený krok. Zároveň je přesvědčen, že se v popředí kandidátky najde i místo pro exministra Jaromíra Drábka, ačkoli se spekuluje, že tomu není vedení TOP 09 nakloněno.

Pane Drábku, prý Vás potopili, ptali jsme se. Čtěte více i o angažmá Pospíšila v TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Po nesmělých náznacích z konce minulého týdne, že by se po odchodu z ODS mohl exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil objevit na kandidátce TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu, se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg už nyní nechal slyšet, že je tato kandidatura docela dobře možná. A sám Jiří Pospíšil připustil, že pokud mu dá TOP 09 seriózní nabídku, tak o ní bude uvažovat.

Takové řešení není pro politologa Jana Kubáčka žádným překvapením. „Dlouhodobě se ví, že Jiří Pospíšil byl taková pátá kolona TOP 09 v ODS. A teď se situace jen pročistila. Vnímám to řešení jako naprosto lišácké, promyšlené, protože Karel Schwarzenberg využije popularitu Jiřího Pospíšila, včlení ho postupně do TOP 09, otestuje ho u voličů a pokud bude jeho popularita vysoká, tak očekávám, že se o Jiřím Pospíšilovi začne přemýšlet i jako o jednom z možných nástupců Karla Schwarzenberga,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pospíšilovou kandidaturou upozorní TOP 09 na slabost ODS

Kandidaturu Jiřího Pospíšila může TOP 09 zároveň využít jako symboliku pro slabost ODS, že ztrácí atraktivní tváře, populární lídry, že tím faktickým lídrem na pravici se stává TOP 09, protože k ní takové tváře přicházejí. „Pro mnohé voliče se kandidaturou Jiřího Pospíšila může stát, že TOP 09 stáhne kompletní představu o relevantní pravici v Česku. Tato taktika staví ODS do určité defenzivy a k tomu, aby začala mluvit o přeběhlících, o pragmatickém útěku do jiné politické strany, tedy tématech, které voliči nemají rádi,“ vysvětluje Jan Kubáček.

Jiří Pospíšil podle něj do ODS nikdy pořádně nezapadnul. „Všimněme si dlouhodobě vysoké míry neloajality vůči všem předsedům ODS, jeho mnohokrát opakovanou součinnost s TOP 09. Vazba k TOP 09 je ryze pragmatická, ideově tam není zbla vztahu. Jiří Pospíšil si stejně jako ve své době pragmaticky vypočítal, že ODA slábne a přešel do ODS, protože to pro něj bylo výhodné, tak teď si stejně vypočítal, že ODS je oslabená, a tak přejde do TOP 09. To mu nahrává i z toho titulu, že Karel Schwarzenberg postupně opouští přední linii TOP 09 a tam by pro něj mohl být prostor,“ myslí si politolog.

Kalousek by mohl před sebe nastrčit další milou tvář

Pospíšilovou výhodou je, že mu nevadí být v tandemu, což prokázal v Plzni a obecně v ODS, nevadí mu být v součinnosti s nějakou výraznou postavou politiky. „To by mohlo nahrát i Miroslavu Kalouskovi, že by měl další populární tvář, dalšího týmového poslušného hráče. A zároveň by sám mohl zůstat v pozici prvního místopředsedy, klíčového hráče TOP 09, ale přitom by měl před sebou jakousi milou tvář, která by byla u lidí populární. Jde o řešení pro obě dvě strany nesmírně výhodné,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Jiří Pospíšil tak zůstane v čele politiky, bude mít výraznou roli, zůstane populární a Miroslav Kalousek bude mít výhodného předskokana pro svoji faktickou roli v TOP 09 a v české politice. „Dovedu si představit, že by Jiří Pospíšil v budoucnu nahradil Karla Schwarzenberga ve funkci předsedy TOP 09. A jediné, co potřebují, je zlomit odmítavé hlasy v TOP 09, a to by se mohlo podařit díky výsledku v evropských volbách. Pak se dá argumentovat těm politikům z TOP 09, kteří nemají Jiřího Pospíšila rádi, že si o to lidé sami řekli,“ podotýká politolog.

Drábek má nominaci z několika krajů a spoléhá na výkonný výbor

Nabídku vést kandidátku TOP 09 do eurovoleb podle deníku Právo už odmítl šéf humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek i bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář. Na kandidátce by se ale měli objevit například senátor Jaromír Štětina, poslanec Stanislav Polčák nebo Tomáš Czernin. Ambice kandidovat do eurovoleb měl i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který musel z čela rezortu odstoupit po skandálu svého náměstka Vladimíra Šišky.

Ve vedení TOP 09 prý ale jeho kandidatuře nejsou nakloněni. „Jenom musíme najít odvahu mu to říct,“ řekl Právu jeden poslanec TOP 09. Něco takového si však exministr nepřipouští. „V naší straně probíhá standardní nominační postup. Mám nominaci na kandidátku z několika krajů. Rozhodnutí o kandidátce přísluší výkonnému výboru strany a ten jistě kandidátku sestaví tak, aby TOP 09 ve volbách uspěla,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Jaromír Drábek.

Podle politologa TOP 09 obestele exministra populárními tvářemi

Politolog Jan Kubáček se domnívá, že Jaromír Drábek sice nebude lídrem TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu, ale na některou z předních pozic na kandidátce, která mu bude skýtat šanci na úspěch, se dostane. „TOP 09 přijde se scénářem líbivého politika a Jaromíra Drábka jakoby obestelou populárnějšími tvářemi TOP 09 a Jiřím Pospíšilem. Exministru práce se jedná jen o garanci, že bude na kandidátce na předních pozicích, aby se dostal do Bruselu. Protože jinak jeho pověst mezi českým voličstvem je negativní, konfrontační, kontroverzní a opravdu by nebyl tahounem,“ konstatuje Jan Kubáček.

Nemyslí si však, že by TOP 09 svého místopředsedu zcela hodila přes palubu. „Na kandidátce Jaromír Drábek bude už kvůli tomu, že mu to Miroslav Kalousek v minulosti slíbil. A také proto, že se to dlouho komunikovalo a změkčovalo v čase, aby to pro toho voliče bylo lépe stravitelné. Dojde k dohodě, že nebude lídrem, ale trojkou nebo čtyřkou, aby měl jistotu, že se do europarlamentu dostane. Jeho odsunutím z čela kandidátky se TOP 09 zbaví slabiny, která by ji pro eurovolby dostávala do defenzivy. Takhle se s Jiřím Pospíšilem může vykoupit, představovat svá témata a dostat do defenzivy ODS,“ dodává politolog Jan Kubáček.

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…