Pane Sobotko, to vás nepotěší. Udělali jsme průvan v ČSSD a zjistili jsme...

12.07.2013 4:44

V případě, že nebude rozpuštěna Poslanecká sněmovna, je zde velká pravděpodobnost, že se při druhém nebo třetím pokusu o jmenování vlády dostane zpět k exekutivní moci pravicová koalice. ParlamentníListy.cz oslovily politiky levicové opozice, zda by kvůli hrozbě návratu pravice do vlády neměli raději podpořit vládu Jiřího Rusnoka.

Pane Sobotko, to vás nepotěší. Udělali jsme průvan v ČSSD a zjistili jsme...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Politolog Zdeněk Zbořil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz připomněl, že platí jednoduchá logika, že pokud se nerozpustí sněmovna a pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, dostane se zpět do vlády pravicová koalice.

Jde totiž o to, že pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, tak prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro Právo nevyloučil, že by při druhém pokusu jmenoval premiérem zástupce pravicové koalice. A i kdyby jmenoval premiérem předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, tato vláda by pravděpodobně důvěru také nezískala a při třetím pokusu by premiéra jmenovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Kupecké počty: Pád Rusnokovy vlády znamená návrat pravice

„V ČSSD si řada lidí uvědomuje, že kdyby Zeman souhlasil s tím, že Sobotku pověří druhým pokusem na sestavení vlády, tak Sobotka důvěru také nedostane a potřetí dostane pokus jmenovat premiéra předsedkyně sněmovny Němcová. Nikdo nemusí být politik, politolog, investigativní žurnalista, aby mu to došlo. To jsou obyčejné kupecké počty a používání zdravého rozumu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

ParlamentníListy.cz proto oslovily politiky levicové opozice, zda by pro zabránění návratu pravicové vlády nebylo nakonec lepší podpořit Rusnokovu vládu v případě, že se sněmovna nerozpustí. Poměrně dost levicových politiků s logikou výše uvedené úvahy politologa Zbořila souhlasí. Někteří odpovídali vyhýbavě, ale současně dodávali, že je nutné zabránit návratu pravicové vlády. Některým se podporovat Rusnokův kabinet moc nechce.

Lepší Rusnokova vláda než návrat pravice

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek ve svém prohlášení uvedl, že pokud ODS, TOP 09 a poslanci Karolíny Peake nebudou hlasovat pro rozpuštění sněmovny, měla by ČSSD nově zvážit a formulovat svůj postoj, včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka. „Je to podle mého názoru pro Českou republiku určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ sdělil Hašek.

"Zvažujeme i tu variantu, že bychom úřednickou vládu za určitých okolností mohli podpořit, ale neznamená to, že se k tomu kloníme jako k lepší variantě," řekl podobně předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Podporu Rusnokově vládě nevyloučil místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach: „Věřím, že se podaří rozpustit sněmovnu a vyvolat nové volby. Pokud by se tak ovšem nestalo, protože se poslanci ODS a TOP 09 budou bát ztráty imunity, budeme na to patřičně reagovat.“

Podporu Rusnokově vládě nelze vyloučit

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ale Rusnokovou vládou moc nadšen není. „Strašení návratem pravice zní jako nátlak – to není jisté. Uvidíme, co navrhne Rusnok, který vlevo taky není. Předčasné volby zůstávají podmínkou,“ uvedl Dolejš.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava zopakoval, že prioritním a nejčistším řešením, které ČSSD podporuje, jsou předčasné volby. „Pokud nebude vůle sněmovny odhlasovat své rozpuštění, půjdou jistě naše diskuse a úvahy především směrem zabránění návratu pravicové vlády. To bude důležité pro naše rozhodnutí za podmínky dosažení předčasných voleb v co možná nejbližším termínu. Z tohoto důvodu nelze kategoricky vylučovat nic, tedy ani případnou podporu Rusnokovy vlády,“ dodal Votava.

Lepší podpořit nynější Rusnokovu vládu než dát šanci Němcové

Hejtman a senátor ČSSD Josef Řihák se pro podporu Rusnokově vládě, pokud by nebyla rozpuštěna sněmovna, vyjádřil jasně.

„Samozřejmě považuji za lepší podpořit nynější Rusnokovu vládu než dát příležitost nové vládě pravicové, která by pokračovala v podobném stylu vládnutí, jako jsme byli svědky za Petra Nečase. Nejčistším řešením jsou samozřejmě nové volby. Pokud se ale nepodaří prosadit rozpuštění sněmovny, pak očekávám, že o případné podpoře vlády Jiřího Rusnoka budou poslanci ČSSD hlasovat v souladu s doporučením vedení naší strany,“ řekl ParlamentnímListům.cz Josef Řihák.

„Myslím si, že pokud by Rusnokova vláda řídila naši zemi až do řádných voleb v příštím roce, rozhodně by ale neměla pokračovat v prosazování několika kontroverzních zákonů, které si protlačily různé lobbistické skupiny z ODS. Mám na mysli například zrušení Vojenského újezdu Brdy a ukradení části území Středočeského kraje ve prospěch kmotrů ODS z Plzeňska. Podobně by měl být zastaven nesmyslný návrh na vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, které prosazoval bývalý ministr životního prostředí za ODS. Tyto zásadní změny by měla případně realizovat až nová vláda, která vzejde z řádných voleb a bude k tomu mít mandát od občanů,“ dodal Řihák.

Rusnokova vláda je předskokanem ČSSD. Není důvod se jich bát

„Rusnokovu vládu s pravděpodobností hraničící s jistotou podpořím,“ informoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„To je dobrá otázka. Z pohledu občanů a dalšího vývoje jsou nejlepší nové volby. Kdyby pánové v TOP 09 a ODS byli féroví a mysleli to vážně s parlamentní demokracií, jak se tváří, tak by vrátili mandáty, tedy by dali lidem možnost nového rozhodnutí v nových volbách. Když ODS a TOP 09 a Starostové nenajdou odvahu k poctivému řešení nových voleb, pak ČSSD bude postupovat tak, abychom v každém případě zabránili návratu pravicové vlády,“ řekla redakci místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Myslím, že ČSSD nemusí mít žádný důvod se Rusnokovy vlády obávat. Je to vláda, která by měla být předehrou pro budoucí vládu sociální demokracie. Jsou to takoví naši předskokani. Ve vládě je přece plno současných či bývalých členů ČSSD. Takže odborníků máme dost. Není čeho se bát. Svými hysterickými reakcemi se právě tohoto bojí pravice,“ říká poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

Miroslava Strnadlová

  • SOCDEM
  • Dnes: Na písničku s hejtmanem - Zubří a Jablůnka

Zabraňme znovunastoupení asociální pravicové vlády

„To je správná dedukce. Je evidentní, že pan prezident určuje další vývoj. Počkám na jednání našeho klubu, předpokládám, že naše vedení podnikne jednání s partnery ve sněmovně a budou známa stanoviska jednotlivých hráčů na scéně. Preferuji rychlé předčasné volby. Ale jaké kroky k nim povedou, to je otázka,“ reagoval na dotaz redakce poslanec Miroslav Svoboda.

„Vedení ČSSD by mělo především podporovat program strany před některými zájmy členů vedení a bránit znovunastoupení asociální pravicové vlády,“ myslí si senátor Jiří Bis.

„Jsem přesvědčen, že vše je lepší než pokračování vlády Nečase bez Nečase. Ukazuje se, že ČSSD nemá jinou alternativu jak zabránit zbídačení země zoufalou českou pravicí než podpořit vládu Jiřího Rusnoka,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Rusnokův kabinet je dobře poskládaný

Senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD Rusnokovu vládu podporuje: „Sto jedna kaprů, z části politicky leklých, si podle hesla 'dobré každé nové ráno' rybník vypouštět nebude. A zůstane ve hře ta nejhorší varianta – Nečasův tým s Němcovou, tedy vláda, kterou 90 procent národa odmítá a morálně je už mrtvá. Rusnokův kabinet je dobře poskládaný, důvěryhodný a schopný nastartovat zotavení z nekončící vleklé recese jako následku vládnutí těch minulých pravicových part.“

Někteří poslanci ČSSD upozorňují, že v současnosti je v platnosti stále usnesení druhého zasedání ÚVV ČSSD z 22. června, které říká, že ČSSD požaduje předčasné volby a vznik pravicové ani jiné vlády bez nových demokratických voleb v žádném případě nepodpoří. Někteří komentátoři mimochodem upozornili, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka požadavkem o druhý pokus při sestavování vlády toto usnesení porušil.

Změníme usnesení, nebo necháme vládnout pravici?

Podle poslance ČSSD Jiřího Petrů otázka podpory Rusnokovy vlády není na pořadu dne. Prioritou je rozpuštění sněmovny 17. července. „Podle výsledku hlasování bude muset ČSSD jednat o dalším postupu. Navíc existuje platné usnesení ÚVV ČSSD z 22. června závazné pro všechny členy strany. Pokud bude další vývoj požadovat změnu usnesení, je to na rozhodnutí tohoto orgánu,“ upozornil poslanec.

I poslanec ČSSD Ivan Ohlídal upozornil na výše uvedené usnesení. „Pokud by nebyla sněmovna rozpuštěna, tak návrat pravicové vlády je ten nejhorší scénář, který považuji za nepřijatelný. Proto si myslím, že po případném neúspěšném pokusu o rozpuštění sněmovny bude nutné z hlediska ČSSD situaci zhodnotit a přijmout jednotné rozhodnutí ve vztahu k Rusnokově vládě. Čili, že bude nutné zvážit její podporu. Chci však ještě podotknout, že ani podpora této vlády ještě neznamená, že by sněmovna nemohla být později rozpuštěna a tím byly umožněny předčasné volby. Není totiž vyloučeno, že pravicové strany nemohou své dnešní odmítavé stanovisko k předčasným volbám po vyslovení důvěry Rusnokově vládě přehodnotit,“ vysvětlil poslanec.

„Byť Rusnokova vláda není vláda levicová, za současné politické situace je třeba zvážit, co je pro republiku nejlepší. Tak jak se při volbě prezidenta volilo menší zlo, tak se zjevně bude volit mezi důvěrou a nedůvěrou Rusnokovi. Pak by bylo na místě asi Rusnoka podpořit a zabránit tak současné koalici, aby dále škodila lidu,“ míní poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

Poslanec ČSSD František Novosad si myslí, že pokud by nebyla rozpuštěna sněmovna, tak aby se zabránilo návratu pravice, bylo by dobré dát důvěru vládě Rusnoka. „Já ctím naše usnesení, ale situace se vyvíjí. A myslím si, že to i tak dopadne, že sněmovna rozpuštěná nebude, i když bychom si to přáli. Čili je možné změnit postoj strany, aby se nevrátila k moci pravice, a podpořit Rusnokovu vládu. Uvidíme příští týden, na čem se dohodneme na klubu a na čem se dohodne vedení strany,“ řekl redakci poslanec.

Rozhodně nesmí do vlády znovu nastoupit pravice

„Současné stanovisko je, že vládu pana Rusnoka nepodpoříme. Budeme mít ještě klub a nevylučuji, že dojde ke korekci. Hlavně jsme rádi, že skončila vláda pana Nečase. Klíčové pro nás je konání voleb – ať znovu rozdají karty občané. O tom všem a dalším postupu se poradíme na klubu. Rozhodně nesmí do vlády znovu nastoupit pravice,“ říká poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

„Podmínkou pro podporu Rusnokovy vlády je obsah programového prohlášení vlády. Rozhodně jsem proti každému pokusu o návrat pravicové koalice,“ uvádí poslankyně KSČM Ivana Levá.

„Osobně naprosto souhlasím s Michalem Haškem,“ uvedl náměstek hejtmana Středočeského kraje a člen ÚVV ČSSD Marek Semerád.

„Při setkání s občany zaznamenávám zejména nesouhlas hraničící s odporem s Nečasovou vládou. Je zřejmé, že jakékoli řešení je lepší než skončivší pravicová vláda. Předčasné volby by však byly jednoznačně jak nejlepším politickým, tak i občansky nejspravedlivějším řešením,“ říká senátor ČSSD Jaroslav Sykáček.

„Pokud podporu Rusnokově vládě, tak by záleželo na obsahu programového prohlášení vlády a vyjednávání. Bianco důvěra není profesionální, ani zodpovědná,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Nelze vyloučit žádnou z variant

„Pokud pravice neumožní občanům vyjádřit se v předčasných volbách, bude nutné hledat jiné řešení, a tudíž nelze vyloučit žádnou z variant, která by zabránila návratu pravicové vlády,“ říká poslanec ČSSD Pavel Holík.

„Všechny možné varianty a důsledky budeme diskutovat s kolegy na jednání poslaneckého klubu. V současné době je před námi prioritně hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Vaše úvaha je logická, přesto je v současné době předčasné spekulovat. Nejdříve budeme usilovat o rozpuštění sněmovny. Po 17. červenci budeme moudřejší,“ reagoval poslanec ČSSD Václav Neubauer.

Nepodporujme Rusnokova kočkopsa

Jasně negativní názor na Rusnokovu vládu má poslanec ČSSD Richard Dolejš. „Dle mého názoru se jedná o pouhé spekulace. Rusnokova vláda je personální a politický kočkopes, který je evidentně marketingovým tahem ve prospěch neparlamentní SPOZ a v neprospěch ČSSD a jejích voličů. Věřím, že poslanci ČSSD nepodlehnou mediálnímu tlaku Hradu a jeho páté v koloně v ČSSD.“

„Pokud neprojde návrh ČSSD na rozpuštění sněmovny, tak by měla být ČSSD připravena převzít vládní odpovědnost a vládnout třeba i menšinově. Jen tak se mohou aspoň exekutivní cestou udělat potřebné změny a zároveň připravit změny legislativní, které by mohly být průchodné v novém Parlamentu, a to buď po mimořádných nebo řádných volbách. Jsem přesvědčen, že menšinové vládnutí může být reálné. Pokud má však pravice pevných 101 hlasů, tak ani jeden z pokusů prezidenta na vládu sestavenou mimo poslance bývalé vládní koalice nemá šanci. Z tohoto hlediska si myslím, že pro nepřijatelnost Rusnokovy vlády má větší šanci ČSSD získat toleranci pro svůj kabinet. Pokud se nepodaří získat 120 hlasů pro mimořádné volby, tak je pravděpodobné, že proběhnou koncem roku, nebo v řádném termínu. Proto považuji za nemožné, aby se šlo do rizika, že v této zemi bude do května příštího roku vládnout zmíněný kočkopes bez politické odpovědnosti vůči voličům a konkrétní parlamentní politické straně a tím opory v Parlamentu. To by znamenalo omezení parlamentní demokracie,“ dodal Richard Dolejš.

Neřekli jsme Rusnokovi kategorické ne

„Uvidíme, počkáme, jak dopadne příští týden hlasování o rozpuštění sněmovny. Sociální demokracie zatím neřekla Rusnokově vládě kategorické ne. Prioritou pro nás ale v každém případě zůstávají předčasné volby,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Logiku to pochopitelně má, ale ptáte se pouhého prostého pěšáka. Partii za oranžové však zatím řídí jiní. Upřímně řečeno, pan prezident nám dal minimálně šach. Byť to smrdí matem. Jasné rozhodnutí o další jasné strategii a postupu oranžových je na naší generalitě. Chce-li vládnout celé zemi, jistě zvládne i tuto situaci. Doufám, že jen zmateně netápou, i když to tak vypadat může. Řekněme raději, že spíše manévrují,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Počkáme, jak dopadne hlasování o rozpuštění,“ reagoval stručně senátor ČSSD Miloš Janeček.

Odpovědnost má prezident

„Pro zachování demokracie jsou nutné předčasné volby. Ty pravice nechce. Pokud pan prezident při sestavení Rusnokovy vlády obešel sněmovnu, pak je a bude jeho odpovědností, kdo bude vládnout v naší zemi. Pokud pověří sestavením vlády někoho z bývalé pravicové koalice, pak je to jeho odpovědnost, a ne odpovědnost ČSSD,“ tvrdí poslanec ČSSD Antonín Seďa.

"Souhlasím se stanoviskem ČSSD, které vyšlo jako tisková zpráva dne 23. 6. , kde je jasně uvedeno, že na úřednické vládě bez voleb se nebude ČSSD
podílet a bez nových voleb do Poslanecké sněmovny ČSSD nepodpoří žádnou novou vládu, ani přechodnou vládu jmenovanou prezidentem. Zásadní pro mne je, že prezidentská vláda Jiřího Rusnoka postrádá jakýkoli demokratický mandát od voličů, postrádá potřebnou politickou legitimitu a její předseda neprošel žádnými volbami. V parlamentní demokracii by přitom tyto podmínky měla splnit každá vláda. Z tohoto i jiných důvodů nebudu hlasovat pro získání důvěry této prezidentské vlády Jiřího Rusnoka. Naopak očekávám, že v druhém kole 'levicový' prezident pověří bez jakýchkoliv podmínek sestavením vlády předsedu nejsilnější levicové strany, což je Bohuslav Sobotka," uvedl poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Po příštím týdnu budeme řešit druhý krok. Stále platí: Toto není naše vláda,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Nepokládám Rusnokovu vládu za levicovou

Ani poslanec ČSSD Václav Zemek není nadšen z Rusnokovy vlády: „Nepokládám Rusnokovu vládu za levicovou. Sám Rusnok prosazoval takzvaný druhý pilíř důchodů, dále je tam řada lidí spojená s Nečasovou vládou, například ministr pro životní prostředí. Předčasné volby jsou nejlepší řešení.“

„Jsem zásadně pro předčasné volby v co nejbližším termínu. Naše společnost si zaslouží rozdání nových karet, ne žádné 'poloúřednické' vlády, natož vlády bez podpory Poslanecké sněmovny. Je ovšem nutné poznamenat, že v průběhu hledání podpory Rusnokovy vlády předpokládám ze strany pravicových stran nejasné taktizování, protože to jsou ony strany, které se předčasných voleb jednoznačně obávají, čímž nemůžu koneckonců vyloučit i podporu pravicových stran Rusnokově vládě,“ domnívá se senátor ČSSD Radek Sušil.

„Česká republika potřebuje dlouhodobě stabilní soudržnou vládu se silnou podporou veřejnosti. Tuto vládu mohou pouze zajistit nové volby. Jakékoli oddalování nových voleb jen prohlubuje politickou a společenskou nestabilitu, což má katastrofální ekonomické následky. Namísto nekonečných politických hrátek a prodlužování současné agónie by se sněmovna měla soustředit na své rozpuštění a vypsání nových voleb. Toto je jediné vůči veřejnosti poctivé a zodpovědné řešení,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu odborníků ve středu; vláda potom musí dle Ústavy sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů. Poslanci by se měli sejít i v polovině příštího týdne. Na návrh opoziční ČSSD budou rozhodovat o rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…