Paroubek sečetl vinu za hospodářskou mizérii. Navrhl zvýšit platy i důchody a šťouchl do Zemana

16.08.2013 10:02

Předběžná čísla o české ekonomice za druhé čtvrtletí nejsou podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka důvodem k jásotu - vzhledem k trvajícímu meziročnímu poklesu. Vláda Petra Nečase podle něj udělala všechno pro to, aby podtrhla růst hrubého domácího produktu. Nyní je třeba podnítit spotřebu i tím, že se lidem zvýší důchody a veřejným zaměstnancům platy.

Paroubek sečetl vinu za hospodářskou mizérii. Navrhl zvýšit platy i důchody a šťouchl do Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Hlasy o konci recese, které oslavovaly uprostřed týdne zveřejněné údaje o mezikvartálním růstu ekonomiky o 0,7 procenta, považuje bývalý předseda vlády a nynější šéf strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek za neodůvodněné. „Myslím, že vůbec není důvod k optimismu, protože meziročně se jedná o pokles o 1,2 procenta. A ze zkušenosti víme, že vždy ty odhady – nebo zatím to tak bylo – byly příznivější než realita po zpřesňování ekonomických čísel. Takže klidně se to může dostat na nějakých 1,5 procenta poklesu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle expremiéra mezikvartální číslo 0,7 procenta jen říká, že ekonomika proti prvnímu čtvrtletí dosáhla ve druhém mírného zlepšení, ale to vůbec nic neznamená. „V Německu je – jen tak mimochodem – stejné číslo 0,7 mezičtvrtletního zlepšení, ale tam prakticky jediné čtvrtletí, kdy došlo k meziročnímu poklesu, bylo čtvrté čtvrtletí. Takže vzhledem k našim meziročním číslům můžeme říci, že hospodářský pokles u nás pořád trvá,“ konstatuje předseda strany NS-LEV 21.

Vláda udělala všechno pro to, aby podtrhla růst HDP

Stav české ekonomiky nemůžeme přitom svádět na situaci ve světě či v Evropě, protože sousední země rostly. „Německá, slovenská i rakouská ekonomika, naši největší obchodní partneři, rostla. To, že naše ekonomika meziročně klesá už jeden a půl roku jen ukazuje na chybnou hospodářskou politiku. A než se z toho dostaneme, to bude nějakou chvíli trvat. Chyběla tu prorůstová opatření, vláda neudělala věci, které udělat mohla,“ poukazuje Jiří Paroubek na to, že se koaliční kabinet vůbec nesoustředil na čerpání evropských peněz.

„Očekával jsem nečerpání evropských peněz od sta do dvou set miliard korun, ale teď to vypadá ještě hůř. Vezměme si, že necelých 40 miliard korun je jedno procento hrubého domácího produktu. A kdyby tyhle peníze šly do investic, tak by to vypadalo jinak. A to je jenom jedna výseč. Uškodilo nám nepochybně snížení veřejné spotřeby, včetně spotřeby vlády, tedy investice. Ty jsou nízké především v oblasti dopravní infrastruktury, ale i v dalších oblastech. Vláda udělala všechno pro to, aby podtrhla růst hrubého domácího produktu,“ tvrdí bývalý premiér Jiří Paroubek.

Potřebujeme investice, které budou přinášet efekty rychle

Za hrubou chybu Nečasova kabinetu považuje to, že podsekl spotřebu obyvatelstva. A také na vládním programu kabinetu Jiřího Rusnoka mu vadí, že neřeší, jak podnítit spotřebu obyvatelstva. „Když lidem klesají reálné příjmy, tak nemají zájem utrácet. A jestli nemají zájem utrácet, tak výrobky nejdou na odbyt, nevyrábí se, a to je další faktor, který způsobuje ten meziroční pokles,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek s tím, že nová vláda bude muset udělat inventuru celé hospodářské politiky, ale ne jako Rusnokova vláda, která hovoří jenom o investicích.

Podle bývalého předsedy ČSSD je do budoucna zapotřebí soustředit se nejen na investice, ale i na pobídnutí spotřeby. „Prezident Zeman si myslí, že všechno vyřeší výstavba průplavu Dunaj – Odra – Labe, ale než se začne stavět, uplyne deset, patnáct let. A to je jako egyptské pyramidy. Proto potřebujeme investice, které budou přinášet efekty rychle. V tom vidím spíš možnosti vrhnout se na výstavbu dálniční sítě, sítě silnic první třídy a železniční koridory,“ konstatuje Jiří Paroubek.

Lidem je potřeba zvýšit důchody a veřejným zaměstnancům platy

Zároveň ale upozorňuje, že není možné udržovat spotřebu obyvatelstva tam, kde ji udržovaly pravicové vlády. „Lidem je potřeba zvýšit důchody, veřejným zaměstnancům platy, a to samozřejmě ovlivní pozitivně i soukromý sektor. Rusnokova vláda zatím udělala jediný nesmělý krok, a sice zvýšila minimální mzdu o pět set korun. Kdyby ji zvýšila aspoň o tisíc korun, tak by tady byl nějaký malinkatý tlak na mzdy, ale takhle je to opravdu jenom symbolické. Takže samozřejmě jeden z těch faktorů pro oživení ekonomiky je také ve spotřebě obyvatelstva,“ dodává předseda NS-LEV 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…