Peake rozpálila Bublana. Komentovala alarmující zprávu BIS

22.08.2012 17:20

Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě stále dokola opakuje korupční praktiky kolem veřejných zakázek, ale vláda nic nedělá. To si myslí dva exministři vnitra – Radek John a František Bublan. „Zločinecká struktura je napojena na velké parlamentní strany, podporuje je a je to souvislá mafie,“ reagoval dokonce v souvislosti se zprávou BIS John.

Peake rozpálila Bublana. Komentovala alarmující zprávu  BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Klientelismus a korupční praktiky zasahují velká města, malé obce a také některé firmy se státní účastí. Ve výroční zprávě to tvrdí Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle kontrarozvědky je na regionální úrovni provázaná podnikatelská a komunální sféra. V řadě měst jsou navíc vlivové skupiny schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev.

Podle BIS i loni lobbisté ovlivňovali zakázky státních firem a podniků se stání účastí, například Českých aerolinií, Českých drah nebo České pošty. K netransparentnímu zadávání tendrů mělo dojít i v Lesích ČR nebo Správě železniční dopravní cesty.

A to není všechno. Podnikatelé a lobbisté podle BIS využívali k prosazení svých zájmů ve firmách se státní účastí lidi, kteří mají úzké vazby na jejich vedení. Státní společnosti se navíc dohadují s uchazeči o veřejné zakázky na společném postupu. Machinacím pak nezabránily ani elektronické aukce. Novinkou jsou tajné kódy.

„Některé společnosti si předem domluvily číselné kódy, které potom uváděly v nabízených cenách, a vzájemně se mohly identifikovat," vysvětlil k tomu mluvčí BIS Jan Šubert.

Podle exministra vnitra a člena stálé komise pro kontrolu BIS Františka Bublana (ČSSD) se ale ve zprávě BIS letos objevují věci, které nejsou novinkou, kromě již zmiňovaných tajných kódů při elektronických aukcích. "Český člověk vždy dovede i tady učinit nějaké protiopatření," podoktl Bublan.

Podle něj jsou ale ve zprávě věci, jež se stále opakují. "Třeba i to ovlivňování lobbistickými skupinami v energetice. Je u toho ale snaha zpravodajských služeb do toho nějak zasáhnout, nebo mít potřebné informace, což je logické, neboť se tady například jedná o dostavbu Temelína. Ale je zase otázka, jak dalece se k tomu všemu staví vláda a jak jsou pro ni tyto informace důležité,“ řekl Bublan ParlamentnímListům.cz s upozorněním, že pokud vláda na zprávu BIS nijak operativně nereaguje, tak je to podle něj špatně.

Kritizoval také vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM), podle níž je zpráva pouze nějaká inspirace pro to, jak má vláda postupovat dál v přípravě protikorupčních zákonů. Podle Bublana totiž některé věci, tedy jednotlivé zprávy od BIS, vláda dostává na stůl již v průběhu roku 2011, takže by to pro ni nic nového nemělo být.

„Nejde jen o to, aby se zlepšily zákony, ale vláda by mohla zasahovat přímo do jednotlivých procesů třeba u firem se státním majetkem. Tedy u těch věcí, které se dějí kolem korupce a ovlivňování zakázek by vláda mohla konat hned. Já si počkám ještě na tajnou zprávu a pak to budeme projednávat v parlamentní komisi a budu se ptát ředitele BIS, zda vláda ty některé dílčí výsledky a zprávy vskutku dostala včas a mohl tak kabinet i něco konkrétně dělat. Jinak to nemá smysl,"  zdůraznil Bublan.

Musí na to reagovat průběžně!

Podle jeho mínění by ale i samotná činnost BIS měla být více provázaná v čase a nemělo by to být jen jednoroční hodnocení toho, co se stalo před půlrokem.

„Já chápu, že vláda může reagovat jen návrhem nového zákona, nebo novely, ale může na to vše reagovat i průběžně a konkrétně. Reagovat na to jednou za rok je dost divné,“ zopakoval.

On sám je se zprávou BIS dokonce v některých směrech i spokojen. „Ta zpráva je podle mého soudu lepší, než ta loňská. Je komplexnější, konkrétnější a jsou tam některé nové poznatky nebo je lépe zpracovaná. Jsem překvapen, že se tam jako loni již neobjevují některé fráze, že se posunula,“ řekl.

S obsahem zprávy ale spokojen už tak není, i když třeba informace o klientelismu a korupčních praktikách v regionech byly podle něj obsaženy i v té loňské zprávě.

„Možná je trošku novější zaměření na zneužívání systému vysokoškolského vzdělávání. Trošku mne tam také zarazilo popisování tří kol, kde došlo ke zneužívání evropských peněz. Také provázanost mezi soudy a advokáty a to především v insolvenčních řízeních je zajisté alarmující zvláště pro ministra spravedlnosti, který se tím bude muset zabývat. Já doufám, že tady k tomu dostane nějaké podrobné zprávy, jak může postupovat,“ dodal Bublan redakci.

Připomeňme, že podle BIS kritická místa v oblasti vysokého školství ovlivňují fungování veřejnoprávních institucí i ekonomických a bezpečnostních zájmů státu. „Jde zejména o obchodování se vzděláním a tituly, nedodržování vzdělávacích standardů, obcházení akreditací studijních programů. Stejné negativní dopady má uznávání vzdělání dosaženého na některých zahraničních školách, které však svým obsahem neodpovídá požadovaným standardům českého vysokého školství," uvádí BIS, která také upozornila, že náprava stavu na plzeňské právnické fakultě byla prováděna nedůsledně, a poté, co ustal tlak médií a veřejnosti, se reformní étos na škole zcela vytratil.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

John: Je tady stále dokonalá zločinecká síť

Pro předsedu Věcí veřejných a taktéž exministra vnitra Radka Johna (VV) je zpráva BIS důkazem toho, proč šel do politiky.

„Totéž, co tvrdí BIS, se říká už několik let veřejně a je překvapující, že se to stále nedaří změnit. Tohle byl důvod, proč jsem šel do politiky, neboť se tady bezostyšně rozkrádá veřejný majetek. My jsme se pokusili alespoň udělat zákon o veřejných zakázkách. Samozřejmě, že zločinecké organizace za 15 let, kdy policie byla zatlačena do rohu, se rozrostly v dokonalou zločineckou síť a porazit ji bude velmi složité. I přesto se ale o to musíme pokusit,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz John.

„Je to pořád stejná písnička a trestuhodné na tom je, že to víme už několik let a několik let do voleb 2010 se s tím vůbec nic nedělalo,“ připomněl. Podle něj se v zprávě již tradičně objevují i Lesy ČR, které se snažily v loňském roce nestandardně ovlivnit lesnické společnosti.

 „To je v Lesích ČR tradiční, všichni to víme. Dopravní podnik hlavního města Prahy – o něm také všichni víme, že tam je zločinecká struktura. Toto není vůbec žádná novinka. Děsivé je ale to, že se stále nedaří rozbít zločineckou strukturu. Na druhé straně -  ona zločinecká struktura je napojena na velké parlamentní strany, podporuje je a je to souvislá mafie navzájem se podporující,“ dodal John.

Kalousek chce víc informací k Aeroholdingu

Na zprávu BIS reagoval i ministr financí Miroslav Kalousek. BIS totiž ve zprávě uvedla, že některé finanční instituce, například Česká exportní banka, postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty.

„Budu muset poprosit zpracovatele zprávy o upřesnění, například v případě Aeroholdingu. S panem premiérem jsme se věnovali obsazení správní rady velmi pečlivě," zmínil k tomu Kalousek.

BIS tvrdí, že o problémech informuje vládu i prezidenta pravidelně. K dispozici podle služby mají pak i tajnou výroční zprávu, která je mnohem obsáhlejší než ta určená pro veřejnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…