Podezřelé financování STAN? Vyřešeno. Kumulace funkcí u Pirátů? Nezajímá... Okamura střílel do Fialy. Ten byl v klidu

27.01.2022 17:44

S jednou z interpelací na premiéra Petra Fialu (ODS) vystoupil i lídr SPD Tomio Okamura. Ten poukázal mimo jiné na financování hnutí STAN či na zdražování.

Podezřelé financování STAN? Vyřešeno. Kumulace funkcí u Pirátů? Nezajímá... Okamura střílel do Fialy. Ten byl v klidu
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Lídr SPD Okamura položil premiérovi šest dotazů. „Vaše koaliční hnutí STAN a první vicepremiér vaší vlády Vít Rakušan dodnes neodpověděl na otázky, kdo jsou koncoví majitelé firem, které jim sponzorovaly volební kampaň, nelze to dohledat. Nevadí vám to? Proč se Víta Rakušana nezeptáte, aby to vyjasnil. To je zásadní věc. Říkal jste, že budete pro transparentnost, a skutek utek. To je můj první dotaz,“ sdělil nejprve Okamura.

„Kdy vyzvete předsedu Pirátů Ivana Bartoše, který v rozporu s pirátským kodexem kumuluje tři funkce najednou? Místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj a poslanec. Proč k tomu mlčíte?“ zazněl další dotaz. 

„Za třetí: ministr Rakušan se nám už mstí a v aktuální zprávě Ministerstva vnitra, kterou vydal dneska, označuje SPD jako dezinformátory. Samozřejmě zneužívá Ministerstvo vnitra s cílem manipulovat veřejné mínění, a tím oslabit politickou konkurenci. Tak ať přestane zneužívat, jestli ho k tomu vyzvete,“ podotkl. Čtvrtý dotaz se týkal správní rady VZP a nominace Miroslava Kalouska (TOP 09). „Posíláte kunu do kurníku. To je ta změna, kterou jste avizovali? To je ten nový vítr?“ zeptal se.

„Za páté: proč zvyšujete daně, když jste slíbili, že je nebudete zvyšovat. Váš ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka řekl, že hodláte zvyšovat spotřební daně. Proč porušujete předvolební slib?“ zeptal se. „A za šesté: kdy vyřešíte zdražování?“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To, co dělá naše vláda proti zdražování, to přece zaznělo, ta moje odpověď, nebo jeden z těch klíčových kroků, to přece zaznělo v odpovědi, co se týče rozpočtu. To, co můžeme udělat proti inflaci, aby se lidem neznehodnocovaly peníze, aby se zastavila inflace, aby se zastavila ta drahota, kterou tady způsobila i svou špatnou hospodářskou politikou předcházející vláda, tak přece to, co musí vláda udělat, na tom se shodují všichni ekonomové, je jednoznačně dát signál, že stát bude hospodařit lépe, že vláda bude šetřit na výdajové straně, že bude šetřit na provozu státu a že přestane roztáčet tu inflační spirálu. To je přece jasné řešení a na tom naše vláda intenzivně pracuje,“ odvětil Fiala Okamurovi na jednu z otázek.

„Pokud jde o daně, tak si přečtěte náš program koaliční opravdu pořádně. My jsme slíbili lidem, že nebudeme zvyšovat celkově daně. My dokonce jsme se zavázali, že přineseme daňovou brzdu, to znamená legislativně zakotvíme to, že když celkově daně dosáhnou určité výše, takže už vláda nebude moci zvýšit nějakou daň, aniž jinou nesníží. To je náš závazek a to také v průběhu volebního období uděláme a připravíme. Daně v žádném případě zvyšovat nebudeme a nestrašte lidi. To, na co vy narážíte, to jsou slova Mariana Jurečky, která odpovídají volebnímu programu. My jsme řekli, že je možné upravit spotřební daně na základě škodlivosti a že je také možné upravit daně na druhé straně, pokud se to týká věcí, které jsou ekologicky přijatelné,“ dodal Fiala, že toto není zvyšování daní.

Vyloučil také to, že by se nezeptal hnutí STAN, jak je to s jeho financováním. „Nemám důvod nevěřit panu Vítu Rakušanovi, který řekl, že financování STAN není v rozporu se zákonem. Oceňuji i to, že hnutí STAN se rozhodlo vrátit všechny dary od právnických osob, které dostalo od loňských sněmovních voleb, celkem ve výši 3,42 milionu korun. To si myslím, že je jasné gesto. I tam, kde nebyly pochybnosti, tak všechny dary od právnických osob vrátili. A STAN vyjádřil také ochotu uplatňovat přísnější pravidla na financování, než jsou stanovena zákonem a než mají jiné politické strany, právě proto, aby odstranil všechny pochybnosti. A to si myslím, že jsou nejenom jasná slova, ale i jasné činy. Hnutí STAN vrátilo 3,42 milionu korun, aby vyvrátilo všechny pochybnosti. To se mi zdá jako odpovědné řešení té současné situace a jenom věřím, že podobně ke svému financování přistoupí i další politické strany, pokud se tam objeví problémy s jejich financováním. A určitě i vaše SPD půjde v této věci příkladem,“ podotkl Fiala.

Z úst předsedy SPD Okamury následně zazněla doplňující otázka. „Zapomněl jste odpovědět na pana Bartoše, ale určitě ještě odpovíte. Co se týče zdražování, tak všichni vidí, že jste nic konkrétního nenavrhli. Výsledek není a ani nebude. Vy to nevyřešíte, protože byste se museli postavit tomu zelenému údělu, takzvanému Green Dealu Evropské unie. Také byste museli odmítnout systém obchodování s emisními povolenkami. To vy ale neuděláte, protože jste servilní vůči Bruselu a nebudete hájit zájmy občanů Česka,“ dodal Okamura.

„Opravdu jsem neodpověděl na vaši otázku dodržování pirátského kodexu. Mě totiž to, co je v pirátském kodexu, fakt tak netrápí. Zajímám se o to, aby dobře fungovala vláda, aby fungovala naše pětikoalice. Myslel jsem si, že o pirátský kodex se starají především členové Pirátské strany, vidím, že se o to staráte i vy, což mě překvapuje, čímž vás nepodezírám z toho, že byste se stal tajně členem Pirátské strany. Pokud jde o ty dotazy, které se týkají lidí a toho, co na ně dopadá, jasně jsem tady ukázal, co vše řešíme. Řešíme ceny energií a pomohli jsme těm, na které ceny energií dopadly. Pomohli jsme adresně, konkrétně, lidé to pociťují a vědí to. Děláme i informační kampaň,“ zmínil k energiím v odpovědi na doplňující otázku Fiala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…