Policejní provokace. Zoufalý pokus o změnu volebních preferencí... Miloš Zeman řádil před kamerou a už se ozvali z ČSSD

25.08.2017 18:31

„Chci věřit, že ta policejní provokace není posledním zoufalým pokusem změnit volební preference...,“ řekl kromě jiného prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov na konto policejního stíhání Andreje Babiše (ANO) a nadcházejících podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Co na to míní poslanci, předně z řad ČSSD? „Pan prezident si mohl tento ‚vedlejšák‘ odpustit!“ „Tvrzení kritiků jsou politické kecy! Případ prostě uzrál a nekonat kvůli volbám znamená pro policistu hrozbu stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby.“ „Miloš Zeman nepřekvapil, protože tímto provokativním prohlášením opět jasně a zřetelně demonstroval svůj mocenský pakt s oligarchou Babišem.“ To sdělili ParlamentnímListům.cz poslanci Jiří Koskuba, Stanislav Huml a Richard Dolejš.

Policejní provokace. Zoufalý pokus o změnu volebních preferencí... Miloš Zeman řádil před kamerou a už se ozvali z ČSSD
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov odpálil bombu týkající se policejního stíhání Andreje Babiše (ANO) a nadcházejících podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

„Víte, co je to presumpce neviny? Presumpce neviny, starořecká právní zásada, říká, že až do okamžiku odsouzení je na člověka pohlíženo jako na nevinného,“ připomněl k tomu Zeman s tím, že mu ale vadí, když policie požádala o vydání Babiše dva měsíce před volbami, neboť za dva měsíce policie podle něj nic nevyřeší.

Právě to, že policie zažádala o Babišovo vydání takhle krátce před volbami, vyvolává v prezidentovi podezření, že jde o účelovou akci, ba přímo o provokaci. „Já bych nemluvil o policejních akcích, ale o policejních provokacích,“ vypálil bez obalu v pořadu prezident.

Odvětil i na dotaz, zda výměna Bohuslava Sobotky v ČSSD za Lubomíra Zaorálka této straně pomohla.

„Lubomír Zaorálek, ale i Milan Chovanec mohou zachránit sociální demokracii před tím úplně nejhlubším pádem, do kterého ji vehnal právě Bohuslav Sobotka. Samozřejmě, že to nebude tak zářný výsledek, aby dohnali hnutí ANO. Chci věřit, že ta policejní provokace, o které jsme před chvílí mluvili, není posledním zoufalým pokusem změnit volební preference...“ dodal k tomu ale vzápětí Miloš Zeman.

...z toho, co slyším, to zase až tak křišťálově čisté nebude!

ParlamentníListy.cz se otázaly některých sociálních demokratů, co si o otevřených slovech Zemana myslí. „Má Zeman pravdu v tom, že může stíhání Babiše hrát ČSSD kvůli preferencím a volbám do karet?“

„Omlouvám se, pořad jsem neviděl. Jen jsem dnes na ParlamentníchListech o něm něco četl. V pohledu na značné problémy ČSSD se s panem prezidentem jistě shodneme. Zřejmě i proto jsme ji oba opustili...,“ uvedl na úvod poslanec Jiří Koskuba, který ke konci letošního dubna opustil ČSSD, ovšem v poslaneckém klubu této strany funguje dál.

Prý nikdy neměl v rámci strany na její personální záležitosti žádný vliv.

„Aby bylo jasno, já opravdu nejen pana Špidlu do čela této nejstarší tradiční české partaje nechtěl! A jak je mým chronicky nediplomatickým zvykem, ani jsem jej proto nevolil. A to se – v zájmu přežití druhu – zase až tak moc nenosí. A co se kauzy Čapího hnízda týče, opravdu jako pouhý podposlanec k ní nic bližšího neznám. Nicméně z toho, co slyším, to zase až tak křišťálově čisté nebude. Právě proto hned nějaké ty spiklenecké teorie k tomu nesdílím; pan prezident mi snad promine! Pan Babiš má totiž tak trochu smůlu, že vůči jiným byl vždy příliš nekompromisní, až vulgární. A taky rád házel všechny ostatní šmahem do jednoho pytle. Asi jsem hlupák, ale kupříkladu já nekradl. Jistě ani ne současný pan prezident. Takže mi Andrejko tím věčným nálepkováním, že ‚všetci kradnú‘, poněkud lezl na nervy. Není pak divu, že se to mohlo obrátit – a taky obrátilo – i proti němu. O to smutněji pak působí, že ten, kdo tak rád kritizoval a kritizuje jiné, jakoukoliv kritiku své osoby považuje za ‚kampaň‘. Zvláště když ve Sněmovně v této věci dosti neuměle a zjevně mlžil. Sorry jako! Ale jistě právě on má za advokáta skutečného profesionála. Pan prezident si proto mohl tento ‚vedlejšák‘ odpustit – pokud však není určen hlavně stále velice početným uším a očím páně Babišova voličstva. Ony se totiž blíží i volby prezidentské a tam je potřebný skutečně každý hlas. To není jako u některých nejmenovaných, srazit straně preference a poté sám další čtyři roky odsedět a planě odkecat v opoziční lavici. Pak snad lze pana prezidenta pochopit, taková prostě demokracie je,“ dodal Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Člen sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Huml (ČSSD), který se stal zpravodajem k případu žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO), sdělil: „Obviňovat policii z účelového postupu před volbami je nekorektní. Ztotožňuji se s názorem, který v rozhovoru na ParlamentníchListech.cz pronesl exministr vnitra Sokol. Případ prostě uzrál a nekonat kvůli volbám znamená pro policistu hrozbu stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby. Tvrzení kritiků jsou politické kecy!“

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Spojenectví až za hrob, značně za hranou!

„K vyšetřování pana Babiše se nechci vyjadřovat a tak věc politizovat. Mám jen ty informace, jako ostatní občané. Chci a věřím, že policie v demokratické zemi plní svou úlohu. A politici by se neměli ke konkrétním případům vyjadřovat. Dostatečně stačí spekulace médií,“ napsal redakci v sms zprávě Jaroslav Foldyna.

„Miloš Zeman nepřekvapil, protože tímto provokativním prohlášením opět jasně a zřetelně demonstroval svůj mocenský pakt s oligarchou Andrejem Babišem. Je to spojenectví téměř až za hrob. Miloš Zeman potřebuje ke svému znovuzvolení prezidentem podporu Andreje Babiše a proto ho pochopitelně podržel i v kauze Čapí hnízdo. Prezident zpochybnil postup orgánů činných v trestním řízení evidentně účelově a cíleně. V tomto ohledu jsou jeho výroky, podobně jako výroky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, značně za hranou! Jen doufám, že jejich tlak nesměřuje zároveň k zastrašování policistů a státních zástupců a to s cílem narušit průběh vyšetřování tak, aby podezření vůči Andreji Babišovi z dotačního podvodu bylo zameteno pod koberec. Může se jednat i o cílený mediální tlak na poslance, aby se báli hlasovat pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Myslím si však, že konání prezidenta je v tomto směru kontraproduktivní,“ uvedl ke slovům prezidenta i sociálnědemokratický poslanec Richard Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…