Politik ČSSD varuje: Hrozí sociální katastrofa a vláda nečinně přihlíží

18.03.2013 14:07

Vedle volby nového vedení byla na ostravském sjezdu ČSSD řeč i o poměrně zásadním tématu, prolomení limitů těžby hnědého uhlí na Ústecku. ParlamentníListy.cz se obrátily na náměstka mosteckého primátora Karla Novotného, který v Ostravě k tomuto tématu mluvil.

Politik ČSSD varuje: Hrozí sociální katastrofa a vláda nečinně přihlíží
Foto: red
Popisek: Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer

„Na sjezdu bylo přijato usnesení k zahájení vnitrostranické diskuse o prolomení limitu těžby hnědého uhlí na Mostecku. Týká se to z velké části i prohlubování nezaměstnanosti v okresech Most, Chomutov, Teplice a Louny. Má to samozřejmě i bezpečnostní rizika, ale především je to o nezaměstnanosti a o tom, aby ústřední výkonný výbor k tomu vydal resumé, aby to probral,“ uvedl redakci Novotný.

Ten upřesnil, že požadavek byl vznesen na základě usnesení krajské konference Ústeckého kraje z 5. ledna letošního roku. „My to považujeme za jedno z nejdůležitějších témat v této době, ale i době budoucí, protože práce na Mostecku, Chomutovsku a těch dalších okresech opravdu není. Míra nezaměstnanosti rapidně stoupá a bojíme se možných narůstajících sociálních nepokojů,“ upozorňuje.

Stejný pohled na prolomení limitů má podle jeho slov i předseda krajské konference ČSSD Ústeckého kraje Radek Scherfer.

Hrozba sociálních nepokojů a růstu kriminality

„Hnědé uhlí je energetická surovina, která je dostupná, máme ji v zemi a musíme se domluvit, jakým způsobem ji vytěžíme a tím zachráníme i místa pro horníky. Nejde ale zdaleka jen o pracovní místa v těžebních společnostech, ale pro všechny přidružené provozy. Pro služby, obchod a tak dále. V případě, že by se netěžilo dál, spustí to dominový efekt a nárůst desetitisíců nezaměstnaných v Ústeckém kraji,“ obává se Karel Novotný.

S tím navíc podle jeho slov souvisí hrozba sociálních nepokojů a nárůst kriminality. „Ostatně už dnes běžná pouliční kriminalita narůstá a existuje i zpráva Policie ČR za loňský rok, která říká, že kriminalita ve všech směrech (jako pouliční kriminalita, prostituce, drobná hospodářská kriminalita) roste. Jsou to spojené nádoby a jsem rád, že usnesení bylo přijato. Uvidíme, jaká se k tomu na ÚVV rozvine diskuse,“ sděluje náměstek mosteckého primátora pro ekonomiku.

Bez uhlí se české hospodářství neobejde

„Vnímáme samozřejmě názory pro i proti, ale okresní konference v Mostě i krajská konference Ústeckého kraje se zcela jednoznačně vyjádřily, že jsme pro prolomení limitu těžby uhlí právě proto, aby nezaměstnanost nenarůstala. K této problematice s diskusním příspěvkem na sjezdu vystoupil Lubomír Holý, který je odborář a v dané problematice expert, a já. Zároveň své stanovisko v této věci vyjádřil i předseda krajské konference Radek Scherfer, jehož stanovisko je úplně stejné, jako stanovisko celé krajské konference,“ uvedl Novotný.

Ve svém projevu na sjezdu upozornil, že uhlí vedle snížení nezaměstnanosti poskytne i nejlevnější zdroj pro vytápění milionu domácností. „Naše uhlí – klíčový zdroj, bez kterého se hospodářství neobejde, nás živilo po desetiletí. Vláda, která drží limity těžby hnědého uhlí, si nevidí na špičku nosu. Copak se můžeme bez uhlí v budoucnosti obejít? Za jakou cenu a čím ho nahradíme? Proč kolem limitů chodíme jako kolem horké kaše? Uhlí za limity dá práci desetitisícům lidí. Vytopí nejlevněji milion domácností. Nejméně na dvě další generace,“ řekl před delegáty mimo jiné Karel Novotný.

Ústecko má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost

Diskuse o možném prolomení či naopak zachování územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách probíhá celá léta. Nečasova vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že těžební limity zachová. Poslední dobou za to však čelí stále větší kritice, hlavně z řad levicových politiků. Za prolomení limitů především bojují politici z Ústeckého kraje, kterého se to přímo dotýká. Ti upozorňují na obrovskou nezaměstnanost a s tím narůstající sociální problémy obyvatel. Proti se naopak hlasitě staví různé ekologické organizace, včetně Strany zelených.

Faktem však je, že Ústecký kraj je dlouhodobě regionem s nejvyšší nezaměstnaností. Její hodnota se pohybuje okolo dvanácti procent, což je zhruba o čtyři procenta víc, než je celorepublikový průměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…