Poslanci debovali o korupci. Program koalice neschválila

22.09.2011 11:53

AKTUALIZOVÁNO Poslanci sice diskutovali o nákupu vojenských dopravních letounů CASA a zakázkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na vymáhání pohledávek, program schůze ale poslanci neschválili. Opoziční ČSSD chtěla na mimořádné schůzi řešit také majetkové poměry exministra dopravy Aleše Řebíčka a požadavek na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry kvůli kauze Promopro.

Poslanci debovali o korupci. Program koalice neschválila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Sněmovna program schůze neschválila. Poslanci vládní trojkoalice totiž nepodpořili čtvrteční program mimořádné sněmovní schůze, kterou si vyžádala opoziční ČSSD.

Zástupci VV i TOP 09 ráno potvrdili, že se v koalici dohodli na společném postupu a že jednání znemožní. Ačkoliv se schůze neuskutečnila, poslanci o záležitostech debatovali během dopoledne.

Koaliční poslanci hlasovali až na dvě výjimky proti návrhu opozice. Poslanec TOP 09 František Laudát už České televizi řekl, že jeho strana hlasovat pro schůzi nebude. "Tyhle problémy by měla řešit policie, ne poslanci," zdůraznil.

Pře mezi opozičními a vládními poslanci se strhla už při déle než dvouhodinové debatě o programu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nazval kabinet Petra Nečase (ODS) "silně zapáchající pozůstatek vlády Mirka Topolánka (ODS)", za níž prý nastal největší rozmach korupce v Česku.

Opozice se vyjádřila i ke Kalouskově facce:
Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Sobotka: Kalousku, odejdi

Nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295 bývá označován za předražený, ministerstvo obrany je pořídilo bez výběrového řízení. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu a dosud neprošly uživatelskými zkouškami.

Čtěte vše o letounech CASA ZDE

Zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny za 108 milionů na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Ve Vondrově případě ČSSD poukazuje na to, že premiér Petr Nečas dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o jeho odvolání. Usnesení ale nebylo pro předsedu vlády závazné.

U Řebíčka, který na sebe upozornil v poslední době nákupem fotbalového klubu Slavia Praha, upozorňují sociální demokraté na jeho údajně podivné zbohatnutí. Exministr spoluvlastnil firmu Viamont, která prý v době Řebíčkova působení ve vládě Mirka Topolánka získala od státu miliardové zakázky.

Čtěte:

Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA

Exministr Řebíček koupil Slavii. Má 98 procent

Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…