Poslanci mají jasno: Počty sněmovních výborů se nezmění

21.11.2013 13:32

Počet sněmovních výborů by měl v nadcházejícím období zůstat stejný jako dosud, mělo by jich tedy být 19. Na dnešní schůzce se na tom shodli předsedové poslaneckých klubů. "Domluvili jsme se, že bude stejná struktura výborů jako minule," řekl ČTK po jednání předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Předsedové podle něj řešili hlavně zřízení výborů, počty jejich členů a počty míst, která v nich obsadí poslanci jednotlivých stran. Funkce pro členy prý neřešili.

Poslanci mají jasno: Počty sněmovních výborů se nezmění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

Dohoda znamená, že se nebude slučovat výbor pro obranu s výborem pro bezpečnost, jak se na tom počátkem listopadu dohodli lidovci a ANO. Obě strany uvažovaly o tom, že z těchto dvou výborů bude vytvořen společný výbor pro obranu a bezpečnost. "Nebudou se slučovat. Jeden z klubů navrhne sloučení, nicméně ostatní kluby to nepodpoří, takže v tuto chvíli pracujeme s tím, že budou dva samostatné výbory," řekl dnes Stanjura. Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka dnes s návrhem na sloučení klubů zůstalo hnutí ANO osamoceno.

Největší parlamentní strana uvažuje, že si řekne o výbory v protikladu k ministerstvům, která obsadí

Předsedové klubů se podle něj dohodli také na zrušení jedné stálé komise, sloučení dvou delegací a přejmenování volebního výboru na mediální, protože to více vystihuje jeho náplň. Podvýbory zatím zřizovat nechtějí. "Počkali bychom nějaký delší čas, přibližně dva - tři měsíce, a poté se teprve vrátili k diskuzím o zřízení podvýborů," uvedl Sklenák.

ČSSD podle něj vychází z principu poměrného zastoupení a má tak představu, že povede asi pět sněmovních výborů. Největší parlamentní strana uvažuje, že si řekne o výbory v protikladu k ministerstvům, která obsadí. "O tomto se skutečně jedná, není to uzavřená záležitost," komentoval informaci ČTK Sklenák.

Výbory se podle Stanjury budou obsazovat podle poměrného zastoupení. "Ty počty v zásadě odpovídají poměrnému zastoupení, to je ze zákona, takže teď už jednotlivé kluby ví, kolik svých zástupců mají kam nominovat," popsal. "Pro mě jako předsedu klubu je to po třech týdnech velmi zásadní a velmi dobrá informace. Náš klub může začít pracovat a diskutovat se svými poslanci o tom, v kterém výboru by rádi pracovali," řekl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…