Poslanci o rozpuštění sněmovny budou hlasovat v úterý

16.08.2013 14:10

Poslanci skutečně přerušili schůzi o rozpuštění sněmovny do úterý 20. srpna. Sněmovna tak zamítla návrh ODS na přerušení schůze až do 3. září. ODS chtěla totiž počkat na to, až Senát schválí zákony, které nyní sněmovna projednala. Uvedl to v odůvodnění žádosti předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Poslanci o rozpuštění sněmovny budou hlasovat v úterý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny se na galerii pro veřejnost přišlo podívat nezvykle mnoho lidí

Poslanecká sněmovna by o svém rozpuštění měla vskutku hlasovat už příští úterý. Poslanci totiž dnes přijali návrh předsedy poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petra Gazdíka, jenž navrhl, aby poslanci hlasovali o rozpuštění dolní komory v úterý 20. srpna. Pro jeho návrh hlasovalo 108 poslanců, proti bylo 28.

Zástupci stran, které chtějí dát dohromady ústavní většinu 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny, zatím spíše uváděli, že chtějí hlasování už příští týden.

„Byl přijat návrh pana poslance Gazdíka a přerušuji schůzi do úterý 20. srpna do 14.00 hodin,“ uvedla dnes odpoledne po deseti minutách od začátku schůze šéfka dolní komory Miroslava Němcová. Před tím ovšem protestovala Jana Černochová z ODS s tím, že Petr Gazdík neuvedl důvod přerušení.

„Já bych prosila o to samé odůvodnění Petra Gazdíka, stejně, jako to tady přednesl poslanec Benda,“ poznamenala Černochová.

Benda totiž řekl, že ODS chce počkat na to, až Senát schválí zákony, které nyní sněmovna projednala. Poslanci ještě na poslední chvíli schválili dva zákony: o podpoře obnovitelných zdrojů energie a o sociálních službách. Pro Bendův návrhale  zvedlo ruku jen 33 ze 143 přítomných poslanců, 105 jich bylo proti.

Předsedkyně sněmovny Němcová ovšem Černochovou upozornila, že se nevede rozprava.

Vláda už nebude projednávat zákony, která má na programu

Podle Ústavy může Senát po rozpuštění Sněmovny přijímat na návrh vlády zákonná opatření v naléhavých věcech, v kterých by bylo jinak nutné schválení zákona. Opatření se ale nesmí týkat ústavy, rozpočtu, závěrečného účtu, volebního zákona a mezinárodních smluv. Schváleno pak musí být Poslaneckou sněmovnou na její první schůzi. Pokud se tak nestane, opatření přestane platit.

Pokud poslanci v úterý odhlasují rozpuštění sněmovny, vláda už nebude ve středu projednávat návrhy zákonů, která má na programu jednání. Pro ČTK a Českou televizi to řekl premiér Jiří Rusnok. Vláda má na programu mimo jiné novely zákonů o obalech, o podpoře regionálního rozvoje, o ochraně zemědělského půdního fondu či novelu služebního zákona.

"Samozřejmě počkáme na výsledek jednání sněmovny a podle toho se přizpůsobíme. V případě návrhů zákonů nemá smysl se jimi asi zabývat, pokud bude sněmovna rozpuštěna," řekl Rusnok.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…