Poslanci rozhodnou o daňovém balíčku až příští týden

24.10.2012 17:24

O zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty a dalších rozpočtových opatřeních obsažených ve vládním balíčku se rozhodne zřejmě až příští středu. Poslanci dnes předlohu projednali ve druhém čtení a načetli řadu pozměňovacích návrhů. Ty se týkají zejména zachování sazeb DPH. Ministr financí si ale k normě neodpustil dloubnutí do rebelů a hovořil o jejich "zástupných důvodech".

Poslanci rozhodnou o daňovém balíčku až příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Pořád ale není jisté, zda sněmovna daňový balíček schválí. Vedení poslaneckého klubu ODS totiž stále vyjednává s nespokojenými poslanci -  tzv. rebely - o kompromisu. Obě strany se zatím ale ani k dnešnímu dni neshodly.

Sněmovna kvůli tomu dnes vrátila na požadavek ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)  vládě k přepracování návrh státního rozpočtu. Ten ale vycházel z toho, že balíček se podaří schválit a že změny budou platit. Vláda tak nyní musí předložit nový návrh, který bude muset vycházet z platného znění zákonů.

Mezi dnešními pozměňovacími návrhy je i návrh šestice nespokojených poslanců ODS, kteří nesouhlasí s navrhovaným zvýšením daně. S předlohou, která mimo jiné zvyšuje DPH v obou sazbách o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy, spojila dokonce vláda důvěru.

Šestice poslanců ODS navrhla, aby se sazby DPH ani daň pro vysokopříjmové skupiny nezvyšovaly vůbec. Chtějí také z balíčku vypustit omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Zákon by podle nich také neměl v letech 2013 až 2015 rušit základní slevu na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce.

Premiér Petr Nečas (ODS) se už v úterý snažil přesvědčit skupinu vnitrostranických rebelů, aby podpořili jím připravenou kompromisní podobu daňových změn. Ani na ní se ale neshodli. Nyní tak není jasné, v jaké podobě bude balíček nakonec schválen, pokud vůbec schválen bude.

Od ledna 2013 může platit sjednocená sazba 17,5 procenta

Sněmovna už jednou balíček schválila, ale levicí ovládaný Senát ho zamítl. Při opakovaném hlasování ve sněmovně se proti němu postavila již zmíněná šestice poslanců ODS a zákon skončil. Pokud by parlament do konce roku ohledně sazeb DPH nepřijal nic, platila by od ledna 2013 sjednocená sazba 17,5 procenta.

Rozpočtový výbor pak doporučil, aby se v balíčku ponechaly sazby daně z přidané hodnoty na současné úrovni, tedy 14 a 20 procentech. Současně s tím doporučil vypustit z balíčku sjednocení sociálních dávek poskytovaných na bydlení. Vypustit sjednocení dávek na bydlení chtějí i poslankyně ODS Lenka Kohoutová, Ivana Řápková a další.

Poslanec VV Michal Babák chce zvýšit solidární zdanění lidí s příjmy asi nad 100 tisíc korun měsíčně z navrhovaných sedmi na osm procent. Současně s tím chce do balíčku vložit snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny na litr.

Nebyl by to ale ministr financí Kalousek, kdyby si před debatou k normě neodpustil ve sněmovně dloubnutí do „rebelů“. „Každé přirovnání tady kulhá,“ zmínil třeba a jal se citovat z Nového zákona a neodpustil si ani poznámky ke zrádcům.

„Já nechci teď přirovnávat Jeshuu k Nečasovi a Tluchoře k Pilátovi Pontskému. Já prostě jenom tím chci říci, že určité motivy lidského chování jsou stále stejné. Že když chceme udělat něco opravdu odporného, odporného z hlediska našich vlastních zásad a našich vlastních pravidel, a nemáme dost odvahy říct ty pravdivé důvody, tak si najdeme nějaké důvody zástupné. A já bych se chtěl omluvit Poslanecké sněmovně, že předloha z dílny ministerstva financí posloužila těmto odporným motivům jako zástupný důvod,“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…