Poslanci tvrdí, že rozpočet by měl prvním čtením projít bez problémů

06.12.2013 10:04

Poslanci se zakousli do dalšího jednacího dne. Dnes mají jednat o státním rozpočtu, k němuž mají ale výhrady nejen opoziční strany. Nelíbí se totiž ani ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Rozpočet totiž připravila vláda v demisi, přičemž schodek by měl dosáhnout až 112 miliard korun. Podle některých to je ale příliš.

Poslanci tvrdí, že rozpočet by měl prvním čtením projít bez problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka v jednání poslanecké sněmovny

Pro dnešní schůzi se omluvilo osm poslanců, z členů vlády pak hned šest ministrů včetně premiéra Jiřího Rusnoka (omluvil se do 12.00 hodin). Někteří podali omluvy z pracovních důvodů, jiní - jako například ministr vnitra Martin Pecina - ze zdravotních důvodů.

V prvním čtení zákona o státním rozpočtu by měli zákonodárci schválit základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a schodek. Deficit má být o 12 miliard korun vyšší než loni. Dosáhnout by měl až 112 miliard korun.

Dnešní schůzi k rozpočtu svolal předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) teprve ve středu. Proti  tomu ale protestovali někteří poslanci, neboť jednací řád uvádí, že poslanci musejí být o schůzích informování nejméně pět dní předem. Pokud lhůta není dodržena, může kterýkoli poslanec žádat odročení; o takovém návrhu se pak rozhoduje hlasováním. Přesto ale rozpočet chtějí možné strany budoucí vládní koalice schválit do konce roku. Všichni by se totiž rádi vyhnuli hrozícímu rozpočtovému provizoriu.

Rychlost projednávání rozpočtu se nelíbí zejména klubu TOP 09 a Starostů. Předseda tohoto klubu Miroslav Kalousek, který je zároveň exministr financí, navíc už při zasedání rozpočtového výboru neúspěšně navrhoval, aby schodek činil nejvýše 105 miliard korun.

„Je to zcela jistě jeden z nejdůležitějších zákonů, naprosto klíčový pro fungování vlády a ekonomickou stabilitu. Zařadit ho na program schůze, kdy na programu není, je absurdní. Obcházet to tím, že se sjedná o mimořádnou schůzi na projednávání státního rozpočtu ze dne na den, je také naprosto absurdní,“ uvedl rozzlobený Kalousek pro Český rozhlas.

Ve druhém čtení uděláme úpravy

„V prvním čtení jsme schopni podpořit návrh, který vypracovala Rusnokova vláda. Ve druhém čtení chceme dělat úpravy, které by směřovaly k úsporám,“ vysvětlil také předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Jenže předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD míní, že hlavní prioritou je nyní vyhnout se rozpočtovému provizoriu.

„Je politická vůle rodící se koalice, aby byl rozpočet projednán ještě před vánočními svátky a mohl vejít v platnost 1. 1. 2014. Vyhneme se tak rozpočtovému provizoriu, to bychom si měli přát všichni. Je to i určitý signál směrem k veřejnosti, že sněmovna pracuje,“ zmínil Votava.

Komunisté podle místopředsedy této strany Jiřího Dolejše v prvním čtení rozpočet podpoří. Prý se tak rozhodli těsně před začátkem sněmovní schůze na jednání svého poslaneckého klubu. "Podpoříme první čtení, třetí čtení je ale otevřené," zmínil pro ParlamentníListy.cz Dolejš. Podle něj je ale ovšem politicky složité zařadit tento návrh právě nyní. Proč?

„Připravovat ho totiž začala na jaře tohoto roku ještě vláda Petra Nečase a ministr financí Kalousek. Po pádu této vlády jej už dokončila a vlastně jen dílčím způsobem upravila vláda Jiřího Rusnoka v demisi a ministr financí Jan Fischer. Rodící se nová vláda už na tento rozpočet bude mít také jen minimální vliv, protože do doby jeho projednání nejspíš ani nevznikne,“ zmínil Dolejš pro ParlamentníListy.cz

Přesto bude podle něj páteční projednávání návrhu rozpočtu předmětem politických tahanic.

„Zejména poslanec Kalousek zvedl prapor, aby všem ukázal, že jakýkoliv zásah do jeho díla je pouze k horšímu. Argumentem bývalých vládních stran TOP 09 a ODS bude tempo snižování deficitu, který v roce 2011 dosáhl rekordních 163 miliard korun. Loni ještě plánoval Kalousek na rok 2014 v rámci fiskálního výhledu deficit 85 miliard korun a na jaře kvůli přetrvávající recesi zvýšil návrh deficitu na 105 miliard korun. Nyní znovu přichází oživení a počátkem prosince dosáhlo saldo letošního rozpočtu 83 miliard korun,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Návrh rozpočtu předpokládá zvýšení příjmů proti letošnímu roku o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje mají vzrůst o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ještě před rozpočtem budou poslanci potvrzovat nově zvolené předsedy výborů a zřizovat sněmovní komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…