Poslanci vyšetřovací komisi k zakázkám v dopravě neprosadili

15.10.2014 15:00

Sněmovna dnes podle očekávání neodhlasovala pořad schůze na zřízení vyšetřovací komise kolem zadávání veřejných zakázek v resortu dopravy. Schůze byla svolána na popud opozičních stran ODS a TOP 09, jejichž zástupci tvrdí, že ministerstvo dopravy pod vedením současného ministra Antonína Prachaře (ANO) ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek a přiděluje je firmám s neprůhledným vlastnictvím. S tím ale 62 poslanců zjevně nesouhlasilo. Naopak pro zahájení schůze hlasovalo 49 poslanců.

Poslanci vyšetřovací komisi k zakázkám v dopravě neprosadili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Jak ODS, tak TOP 09 chtěly o tématu ministerstva dopravy jednat už na poslední schůzi sněmovny, ale vládní KDU-ČSL a hnutí ANO jednání zablokovaly. Proto opozice sáhla po možnosti svolat mimořádnou schůzi.

Protože však vládní koalice má v dolní komoře většinu, opozici dnes nestačily hlasy na podporu programu schůze. Otevřela se však předtím okleštěná debata o zakázkách v dopravě. Debatovat totiž mohli pouze politici s přednostním právem, tedy hlavně předsedové klubů a stran. V rozpravě tak vystoupil například předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura, místopředseda poslanců TOP 09/STAN František Laudát, předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala anebo sám ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Prachař kromě shrnutí stavu na ministerstvu dopravy svým kolegům ve sněmovně připomněl, v jakém tristním stavu on, když šel do funkce, resort přebíral. Podle něj stejné strany a stejné struktury, co za dvacet let neudělaly na úřadu dopravy vůbec nic, mu nyní spílají.

„Ministerstvo dopravy jsem zdědil v totálním personálním chaosu, kdy jej opanovaly skupiny lidí, kterým šlo o penězovody,“ zdůraznil přitom ministr a připomněl řádění někdejšího svého předchůdce Aleše Řebíčka (ODS), jehož firma Diamont za vlády premiéra Mirka Topolánka získala mnoho ministerských zakázek, přičemž se právě Řebíček zjevně na tomto "napakoval".

Prachařovi ale po jeho padesátiminutovém projevu následně Zbyněk Stanjura vyčetl, že projev četl, přičemž je prý jasné, že si jej nepřipravoval sám a ten, kdo mu jej připravoval, v něm nadělal mnoho faktických chyb.

ODS i TOP 09: Ministře, odejděte!

V předcházející debatě zaznělo od zástupců TOP 09 i ODS, že by měl Prachař ve funkci skončit. Prachař uvedl, že v žádném případě rezignovat nehodlá. Pravice ministrovi vyčítá například údajný chaos na Ředitelství silnic a dálnic a v přípravě dopravních staveb, odkládání liberalizace trhu na železnici a zpoždění při výběru nového provozovatele mýtného systému. Škody prý hrozí i v čerpání evropských dotací.

"Veřejnost má právo znát skutečná fakta o působení ministra Prachaře a jím dosazených lidí," prohlásil kromě jiného František Laudát. V dopravě podle něho nastoupilo plýtvání, navrací se korupční prostředí a do funkcí zamířili laici, jejichž jedinou kvalifikací je prapor hnutí ANO. V narážce na předchozí Prachařovu kariéru Laudát prohlásil, že když má někdo úspěšnou speditérskou firmu, neznamená to ještě, že rozumí dopravě.

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz ale na obranu Prachaře uvedl, že spustil výkupy pozemků pro stavbu silnic a dálnic. "Začal bourat něco, co se dlouhé roky budovalo, ale budovalo se to k ničemu. Nechme ho pracovat," zdůraznil Schwarz.

Schůze se konala jen dva dny před druhým kolem senátních voleb, v němž současný ministr dopravy Prachař bojuje na Přerovsku o místo senátora. Soupeřkou mu je kandidátka lidovců a Strany zelených Jitka Seitlová.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…