Poslanci vzali na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard

23.01.2015 14:34 | Zprávy

Poslanecká sněmovna hlasy 137 poslanců kývla na závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard. Se zprávou dolní komoru v pátek seznámil místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09), samotný předseda komise Bronislav Schwarz (ANO) a člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL). Podle Schwarze komise pro Opencard již podala trestní oznámení na policii a státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Komise se měla zaměřit na postup vyšetřování počátků projektu Opencard.

Poslanci vzali na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Policie se kauzou zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové. To naznačovalo trestný čin organizovaného podvodu. K podobným závěrům pak dospěla i komise poslanců. Se zprávou seznámil v pátek půoslance místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09).

"Vyšetřovací komise dospěla k názoru, že dozor a kontrola v rámci systému státního zastupitelství nebyly dostatečné. Příčinou jsou rigidní vazby a dlouholeté osobní vztahy v hierarchii státního zastupitelství. Já se tímto obracím bohužel na zde nepřítomnou paní ministryni spravedlnosti, aby ve svém návrhu novely zákona o státním zastupitelství věnovala pozornost oněm pasážím a podnětům z naší závěrečné zprávy," zmínil ve své řeči kromě jiného dnes Korte.

Vyšetřování provázela podle něj řada podivných a nestandardních kroků. Šetření kauzy bylo podle něj obstruováno, blokováno a brzděno. "Nadřízení házeli vyšetřovatelům pod nohy klacky a státní zastupitelství sypalo do soukolí písek," uvedl Korte.

„Při vyšetřování kauzy Opencard došlo k zásadním pochybením orgánů činných v trestním řízení, která zmařila řádné vyšetření trestního oznámení doktorky Jany Ryšlinkové poukazující na komplexní ve skupině organizovaný podvod, a to ať už z nedbalosti, nebo úmyslem. Výsledkem bylo odklonění vyšetřování od skutečných hlav celého komplotu a svedení viny na řadové pěšáky. Důsledkem nevyšetření této fáze projektu Opencard bylo absurdní obvinění další politické garnitury, to je případ Svoboda a spol.,“ zmínil také Korte.

Sněmovní vyšetřovací komise již loni v listopadu oznámila, že podá dvě trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jedno směřuje na policii, druhé na dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, což, jak dnes potvrdil poslanec Bronislav Schwarz, bylo již učiněno. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už předal podnět k vyřízení pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové, která se za Máchovou postavila.

Komise podle člena Ivana Gabala (KDU-ČSL) porovnávala postup policie a státního zastupitelství vůči trestnímu oznámení. „Většina pochybení, které jsou identifikované a které případně budou předmětem trestního oznámení, se týkají nepochopitelného a velice rychlého odklonu vyšetřování od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení," řekl před nedávnem poslanec Ivan Gabal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…