Poslanci vzali na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard

23.01.2015 14:34

Poslanecká sněmovna hlasy 137 poslanců kývla na závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard. Se zprávou dolní komoru v pátek seznámil místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09), samotný předseda komise Bronislav Schwarz (ANO) a člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL). Podle Schwarze komise pro Opencard již podala trestní oznámení na policii a státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Komise se měla zaměřit na postup vyšetřování počátků projektu Opencard.

Poslanci vzali na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Policie se kauzou zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové. To naznačovalo trestný čin organizovaného podvodu. K podobným závěrům pak dospěla i komise poslanců. Se zprávou seznámil v pátek půoslance místopředseda komise Daniel Korte (TOP 09).

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

"Vyšetřovací komise dospěla k názoru, že dozor a kontrola v rámci systému státního zastupitelství nebyly dostatečné. Příčinou jsou rigidní vazby a dlouholeté osobní vztahy v hierarchii státního zastupitelství. Já se tímto obracím bohužel na zde nepřítomnou paní ministryni spravedlnosti, aby ve svém návrhu novely zákona o státním zastupitelství věnovala pozornost oněm pasážím a podnětům z naší závěrečné zprávy," zmínil ve své řeči kromě jiného dnes Korte.

Vyšetřování provázela podle něj řada podivných a nestandardních kroků. Šetření kauzy bylo podle něj obstruováno, blokováno a brzděno. "Nadřízení házeli vyšetřovatelům pod nohy klacky a státní zastupitelství sypalo do soukolí písek," uvedl Korte.

„Při vyšetřování kauzy Opencard došlo k zásadním pochybením orgánů činných v trestním řízení, která zmařila řádné vyšetření trestního oznámení doktorky Jany Ryšlinkové poukazující na komplexní ve skupině organizovaný podvod, a to ať už z nedbalosti, nebo úmyslem. Výsledkem bylo odklonění vyšetřování od skutečných hlav celého komplotu a svedení viny na řadové pěšáky. Důsledkem nevyšetření této fáze projektu Opencard bylo absurdní obvinění další politické garnitury, to je případ Svoboda a spol.,“ zmínil také Korte.

Sněmovní vyšetřovací komise již loni v listopadu oznámila, že podá dvě trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jedno směřuje na policii, druhé na dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, což, jak dnes potvrdil poslanec Bronislav Schwarz, bylo již učiněno. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už předal podnět k vyřízení pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové, která se za Máchovou postavila.

Komise podle člena Ivana Gabala (KDU-ČSL) porovnávala postup policie a státního zastupitelství vůči trestnímu oznámení. „Většina pochybení, které jsou identifikované a které případně budou předmětem trestního oznámení, se týkají nepochopitelného a velice rychlého odklonu vyšetřování od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení," řekl před nedávnem poslanec Ivan Gabal.

Jsou obviněni ti, co chtěli nepravosti odhalit

Podle jeho názoru je prý otázkou, kam patří ČR z hlediska finanční kriminality. "Já bych řekl, že jsme zemí, kde se finanční a organizovaná finanční kriminalita nepochybně páchala a páchá, občas dokonce je i souzena a potrestána, zároveň se ale nepochybně - podle výsledků práce komise - řadíme do zvláštní kategorie. Prostě jsme zemí, kde se leckteré vyšetřovací a justiční orgány zastupující stát a daňové poplatníky aktivně spojují v úsilí, aby se organizovaná finanční kriminalita neodhalila, a když už se odhalí, aby se nevyšetřila, a kdyby se vyšetřila, aby se neodsoudila, a když už se odsoudí, tak aby byli odsouzeni ti, kdo se pokoušeli finanční kriminalitu odhalit a usvědčit,“ podotkl dnes k případu ironicky Gabal.

Trestní oznámení Ryšlinkové podle místopředsedy komise Daniela Korteho (TOP 09) prý vskutku naznačovalo trestný čin úmyslného, organizovaného a předem promyšleného podvodu. Státní zástupkyně věc rozdělila podle něho na devět samostatných kauz, ale ty - až na dvě - byly odloženy. „Původní trestní oznámení bylo znehodnoceno,“ řekl k tomu poslancům Korte.

Podle předsedy sněmovní komise Bronislava Schwarze (ANO) se tak lidově řečeno chytila malá ryba, ale velká uplavala.

"Chybí samotné zkoumání, vyšetřování, zda nebyl celý záměr navržen, konstruován a schválen skupinou osob ve vedení magistrátu, respektive v radě, s intencí podvodu a neoprávněného zisku," píše se navíc ve zprávě komise poslanců.

Opencard začala Praha zavádět v éře Pavla Béma v roce 2007. Od roku 2008 slouží jako nosič elektronických jízdenek (předtím byla použitelná především k placení poplatků za parkování v centru města), o dva roky později byly zrušeny papírové kupony s výjimkou přenosných (anonymních) časových jízdenek. Později se vlastnictví Opencard stalo podmínkou využívání bezplatného jízdného pro některé skupiny cestujících. Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících.

Opencard stála Prahu zatím minimálně 1,35 miliardy korun. Okolnosti jejího vzniku, zavedení a uzavření smlouvy na provoz systému s firmou Haguess (od ní předloni odkoupila práva EMS) vyšetřovala policie. Před soudem už stanulo pět úředníků pražského magistrátu. Tři z nich loni v prosinci odvolací soud zprostil viny, bývalému vedoucímu odboru IT Ivanu Seyčkovi naopak trest zpřísnil a poslal ho do vězení. Všechny původní tresty byly podmíněné. Předsedovi hodnotící komise Jiřímu Chytilovi odvolací soud snížil podmíněný trest ze dvou let na 1,5 roku. Ačkoli jsou verdikty pravomocné, spor ještě zcela u konce není. Seyčkův advokát podle informací ČT 24 chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obžaloba padla i na radní TOP 09 a ODS

Kvůli pozdější smlouvě na další provoz systému uzavřené bez soutěže je navíc obžalováno deset bývalých radních z TOP 09 a ODS. Soud navíc řeší i spor Prahy a EMS.

Mezitím média začala spekulovat o tom, že se od března budou v Praze opět vydávat papírové kupóny na MHD, ovšem souběžně s nimi mají zůstat i karty Opencard. Vyplývá to údajně z materiálu, který by měla rada města projednat v úterý. Zároveň město nechá vypracovat analýzu, která určí, co s projektem Opencard bude dál. Zástupci firmy eMoneyServices (EMS), která vlastní práva k Opencard, ovšem i nadále tvrdí, že Praha zatím neřekla ani to, zda chce v projektu pokračovat či nikoli. Za bezchybný chod Opencard prý ručí pouze do konce ledna.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…