Poslanec ODS: Nechci Kalouskova knížete Trautenberga. Je to cizák

17.01.2013 4:44

Europoslanec ODS Hynek Fajmon nedá v prezidentské volbě svůj hlas předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, ačkoli grémium ODS knížete podpořilo. Podle Fajmona je Schwarzenberg v podstatě cizinec a hlavou českého státu by podle něho měl být Čech spjatý s naší zemí.

Poslanec ODS: Nechci Kalouskova knížete Trautenberga. Je to cizák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

„Schwarzenberga nebudu volit z mnoha možných důvodů, ale to nejdůležitější je to, že z mého pohledu se nejedná o českého kandidáta. Jsem přesvědčen, že na Pražském hradě má sedět domácí panovník. V minulosti jsme toto dilema řešili mockrát. Karel Schwarzenberg má jistě vazby k naší zemi. Především majetkové. Má zde rozsáhlý majetek. Ale není to český kandidát. Jeho rodina nemluví česky, on sám mluví česky špatně, nezná ani naši národní hymnu. Český sněm vždy požadoval, aby úřední řečí byla čeština a aby český panovník uměl česky. Je smutné, že po 1100leté historii českého státu může kandidovat na tento úřad člověk, který česky neumí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fajmon.

Nechci cizí dynastii na českém trůně

„Přeji si na Hradě Čecha, který umí česky, nemá loajalitu k jiné zemi, žádný druhý, třetí, čtvrtý domov někde za hranicemi a nemá cizí občanství. Já chci člověka, který je stoprocentně oddaný České republice a nemá žádný jiný domov a ústupovou cestu, kde se schová před českým národem, když mu to nevyjde, nebo s ním národ nebude souhlasit. Já chci člověka, který tu s námi žije od začátku do konce, který tu s námi bude v dobrém i zlém a neuteče někam na svá panství do ciziny,“ dodal Fajmon. Fajmon tak narážel na to, že Schwarzenberg má také švýcarské občanství a švýcarský pas. Žije střídavě v Rakousku, Bavorsku i u nás.

Europoslanec Fajmon zdůrazňuje, že nechce prezidenta, který by nás vracel před 28. říjen 1918 do náruče německé či habsburské říše.

„Měli bychom navázat na tradici českých panovníků a hlav států, jako byli Přemyslovci, Jiří z Poděbrad nebo později Masaryk. Nechci cizí dynastii na českém trůně. Loajalita cizí dynastie vždy přísluší cizině, ne naší zemi. Cizí panovníci se vždy především starali o svá zahraniční dominia a teprve potom o naši zemi. Například Habsburkové. A Schwarzenberg se k habsburské tradici očividně hlásí. Je pro mě nepřijatelné, pokud hlava státu nemá loajalitu výlučně vůči naší zemi,“ říká Fajmon.

Pod „ochranou“ německé říše a sudetští Němci

Podle Fajmona Schwarzenberg prosazuje, aby Česká republika nebyla nezávislým státem, ale stala se přívěskem německého prostoru a německé politiky: „Karel Schwarzenberg je reprezentantem konceptu Mitteleuropa, který je založen na zemském uspořádání, a nikoli suverenitě českého státu, a v tomto konceptu hraje dominantní roli Německo. Karel Schwarzenberg by v jistém smyslu byl nejraději, abychom hlavní město neměli v Praze, ale v Berlíně, Bruselu či ve Vídni.“

Fajmonovi vadí Schwarzenbergovy vazby na zájmy a instituce, které jsou v rozporu se zájmy České republiky: „Jde o zájmy Německa, Rakouska, zájmy sudetoněmeckého landsmanšaftu. Ochota obhajovat tyto zájmy proti zájmům České republiky mě silně znepokojuje. Kníže Trautenberk na Hrad nepatří. Ta volba bude o tom, jestli se chceme vrátit před 28. říjen do doby temna, kdy se nám vládlo z ciziny a vládli nám cizinci.“

Schwarzenberg, Kalousek a Bakala – hrozba české ekonomice

Další věci, které Fajmona silně znepokojují, jsou vazby Schwarzenberga na Miroslava Kalouska a uhlobarona Zdeňka Bakalu.

„Schwarzenberg na Hradě rovná se ovládnutí České národní banky Kalouskem a Bakalou. To je přímé ohrožení české suverenity a ekonomické stability a hospodářských zájmů státu. Schwarzenberg i ti ostatní budou nadále dělat vše pro to, aby bylo co nejdříve přijato euro, což by fatálně poškodilo české střadatele a české občany. Guvernérem ČNB by patrně byl Tomáš Sedláček, což je pro mě noční můra. Schwarzenberg podporuje bankovní unii, která znamená, že EU a zahraniční matky vysají peníze českých střadatelů do zahraničí,“ varuje Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…