Poslanec VV varuje vlastní vyjednávače: Jestli couvnete, končím

10.04.2012 16:29

O vládě rozhodne hazardní lobby, tvrdí v poslanec Věcí veřejných Josef Novotný. Pokud prý Véčka ze svých jasných postojů ke zdanění zisku loterijních společností couvnou, nemůže s jeho hlasem vládní koalice napříště počítat, řekl ParlamentnímListům.cz.

Poslanec VV varuje vlastní vyjednávače: Jestli couvnete, končím
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Radek John a Karolína Peake

Svou domněnku, že vláda Mirka Topolánka padla na jaře 2009 kvůli tomu, že se její členové ze Strany zelených pokusili zdanit hazard, zopakoval Josef Novotný i tentokrát. S odkazem na současnou vládní krizi. I v ní podle poslance, který se v rámci své politické kariéry na souboj s údajnou hazardní lobby plně zaměřil, půjde o to, zda vláda premiéra Petra Nečase jeden ze svých programových bodů, tedy zdanění hazardu, z programu odepíše či nikoliv.

"Řekl bych, že v úterý se nedozvíme vůbec nic o tom, zda koalice půjde dál nebo ne. Ty důležité věci - takzvaně pod čarou - vyjdou najevo v pátek," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Za vládní krizí údajně stojí mimořádné rozezlení provozovatelů hazardu na Věci veřejné. Ti si prý dokážou účinně zajistit, aby se v případě potřeby konaly předčasné volby. "Nastanou, pokud Věci veřejné neustoupí ze svého záměru řádným způsobem zdanit hazard a zároveň v zájmu zajištění dodatečných příjmů státního rozpočtu zdanit i výhry, na to si klidně vsaďte," tvrdí Novotný.

Ustupte ze zdanění výher v hazardu a končím, varuje poslanec kolegy

A vyjednavačům strany, za kterou byl zvolen do sněmovny, vysílá jasný vzkaz. Pokud by ze zdanění hazardu i výher z něj jakkoliv ustoupili, nemohou s ním dále počítat jako s poslancem, na jehož hlas se může koalice spolehnout. "V tu chvíli s VV končím, úplně," deklaruje svůj nekompromisní postoj Novotný.

Současný model zdanění, schválený v prosinci 2011, předpokládá, že loterijní společnosti budou odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Čtyři pětiny této částky v případě výherních automatů a 30 procent z ostatních typů her dostanou obce, zbytek připadne státu, který by měl tyto peníze využít na podporu sportu či kulturních aktivit.

Porodné i vyšší zdanění hazardu jsou nepřekročitelné podmínky, tvrdí Skokan

Podle serveru Novinky.cz podmiňují VV svou účast v kabinetu především zachováním porodného. Dostupné informace z jednání také hovoří o shodě koalice na vyšším zdanění lidí s příjmem nad 100 tisíc korun a zrušení stropů na zdravotní a sociální pojištění, což je také dlouhodobě znějící požadavek sněmovní levice.

Oslovení poslanci VV na Novotného tvrzení vesměs reagovat nechtěli. Podle poslance Petra Skokana ústup VV ve věci zdanění hazardu, či zachování porodného nepřichází v úvahu. "Obě věci mají v programu Věcí veřejných svou váhu a jsou klíčové pro zachování sociálního smíru," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec. Reakce dalších členů strany naše redakce zjišťuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…