Potřebujeme prezidenta? Bez něj nám prý bude líp. Žádný chaos a krize

26.11.2012 17:20

Výklad Ústavy je jasný. Pokud v Česku dojde k hradnímu bezvládí, chopí se pravomocí prezidenta další ústavní činitelé. V souvislosti s tím se nabízí otázka, zda je obsazení postu prezidenta pro náš stát nezbytné. Zdá se, že ne.

Potřebujeme prezidenta? Bez něj nám prý bude líp. Žádný chaos a krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Kolem prezidentské volby začíná být pěkně horko. Poté, co ministerstvo vnitra vyřadilo několik uchazečů, například i Tomia Okamuru, z kandidatury na post hradního pána, se množí spekulace o tom, že by Česko v souvislosti s těmito kroky mohlo být nějaký čas i zcela bez hlavy státu.

Právě Okamura totiž podá k Nejvyššímu správnímu soudu žalobu na postup ministerstva. Jeho úředníci prý lhali, a to nemůže zůstat bez následků. Pokud tak NSS Okamurovi vyhoví a začne se žalobou zabývat jako opodstatněnou, může dojít k odsunu přímé volby prezidenta. A tím dojde k situaci, že po skončení volebního období Václava Klause bude na Hradě prázdno.

Pospíšil: Krize nehrozí

ParlamentníListy.cz pátraly mezi sněmovními právníky, jak se situace v tomto případě může vyvinout. Podle exministra spravedlnosti, poslance a právníka Jiřího Pospíšila (ODS) Česku krize nehrozí. I přesto, že se dokonce na několik měsíců může ocitnout bez prezidenta.

Pokud se totiž dotyční, například odmítnutí Tomio Okamura nebo Vladimír Dlouhý, obrátí na Ústavní soud, může skutečně dojít k hradnímu bezvládí.

Bezvládí nevadí

"Pak by došlo k prodlení. Ústava ale zná řešení. Pravomoci prezidenta se rozdělí mezi další zákonodárce, premiéra, šéfy parlamentních komor. Nebezpečí krize a chaosu nehrozí," řekl ParlamentnímListům.cz exminisetr. O tom, jak dlouho může být země bez prezidenta, ale Ústava nehovoří. "Může to být i několik měsíců," tvrdí poslanec.

Podle komunistické  právničky, Zuzky Bebarové-Rujbrové by Česku bez hradní hlavy bylo snad i lépe. "Bez některých ústavních činitelů by národ vydržel i déle," řekla ParlamentnímListům.cz právnička s tím, že se domnívá, že Okamura má v souvislosti se stížností k NSS velkou šanci uspět.

Štěch už ví, co by ho čekalo

Redakce se v souvislosti s možným přechodem prezidentských funkcí na další osoby obrátily i na šéfa Senátu, Milana Štěcha (ČSSD). Ten nijak znepokojen není. "Přeji si, aby to bylo vyřízené co nejdřív a aby proběhla řádná volba," řekl sice ParlamentnímListům.cz, dodal ale, že by tragédie nenastala ani v případě, že by některé z prezidentských pravomocí přešly na něho. "U mě by to bylo hlavně vyhlášení voleb do Sněmovny," uvedl s tím, že podobnému kroku by předcházela ještě řada dalších. K volbám, tedy těm předčasným, se totiž zatím neschyluje.

Zloději a gauneři. Ti nám vládnou

Tomio Okamura, který byl z kandidatury na prezidentský post kvůli údajným chybám v podpisech vyřazen, uvedl, že se nevzdává a za pět let bude kandidovat zřejmě znovu. Chce prý zamezit tomu, aby se nám i dále "zloději a gauneři smáli do ksichtu."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …