Pozor, v EU jde do tuhého. Politici ODS budou k TOP 09 nekompromisní

12.09.2012 20:20

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso ve svém výročním projevu v europarlamentu řekl, že EU musí směřovat k federalizaci. Jen tak se prý vyřeší současné problémy. Pokud by prounijní TOP 09 tento postoj podpořila, ODS by se podle svých politiků měla zachovat nekompromisně a zcela to odmítnout.

Pozor, v EU jde do tuhého. Politici ODS budou k TOP 09 nekompromisní
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Poslanec ODS Boris Šťastný připouští, že možného koaličního kompromisu je možné se dobrat v otázce daňového balíčku ministra financí Kalouska. „Kde možný koaliční kompromis nevidím a to vůbec žádný, je otázka federativního uspořádání Evropské unie. To říkám rovnou předem. Nedovedu si představit, že by Občanská demokratická strana mohla na něco takového přistoupit,“ uvedl poslanec ParlamentnímListům.cz.

„S ohledem na ten projev Barrosa, který jsem samozřejmě zaznamenal, chci jednoznačně deklarovat, že si nedovedu představit, že by se snad ODS mohla touto cestou vydávat. I kdyby TOP 09 takovou věcí podmiňovala cokoli, tak říkám, že všemi dostupnými prostředky budu bojovat za to, aby žádný takovýto zrůdný nápad nebyl žádným způsobem uveden v praxi,“ řekl nekompromisně Šťastný.

ODS na to nesmí přistoupit a musí to veřejně deklarovat

Smysl Evropské unie nad rámec volného pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu je podle jeho slov zničující a takový projekt je nesmyslný. Jakékoli další rozšiřování těchto tezí se prý samozřejmě dříve nebo později ukáže jako zcela nepřijatelné.

„Věřím, že jde o izolovaný projev euronaivismu, který nebude mít širší politickou oporu, i když bychom se možná divili. Stále bych věřil, že by ODS mohli na něco takového přistoupit a podporovat to. Dovedu si představit, že to může podporovat ČSSD a bezesporu i TOP 09, ale můj postoj je jasný a přál bych si, aby k tomu ODS dala jasné signály a stanoviska, aby nedocházelo k nějakým pochybnostem,“ doplnil Boris Šťastný.

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery byl Rubikon v tomhle ohledu překročen dávno. „Mám strach, aby vláda pod mimořádným tlakem neustoupila z razance proti bankovní unii. Tohle je nad rámec šílenství. Od Barrosa se nedá nic jiného čekat, ale doufám, že to nebude tak jednoduché a najde se víc států, které s tím budou mít problém,“ doufá senátor.

Šílenství a projev naprostého zoufalství

„Možné je ale všechno, protože to, co se děje třeba s tažením proti kuřákům, tak země, do kterých by to člověk neřekl, najednou pod tlakem kapitulují. Doufám, že ODS neustoupí. Je to totální blbost, což je vidět i na tom, že v EU je i několik království. Že by tu vznikla federace království?“ pozastavuje se.

„Věřím, že se tomu premiér postaví, ale zkušenost s Lisabonskou smlouvou našeptává, jestli je toho schopen. Podle vyjádření k bankovní unii, které jsem četl se zdá, že má tvrdý postoj. Ale kolik už takových tvrdých postojů měl, že? Celé je to šílenství a na tomhle jednou Evropa dojede. Je ale vidět, že to jsou zoufalé kroky od zoufalců, kteří už absolutně nevědí, jak z toho ven,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz.

Teď podle něho nastal ten moment, kdy by se měla otevřít diskuse o vystoupení České republiky z Evropské unie. „Protože tohle už neodpovídá vůbec ničemu, o čem jsme hlasovali v referendu. I na veřejném mínění je cítit, že tu k tomu atmosféra je,“ je přesvědčen Jaroslav Kubera.

Občansko-demokratický europoslanec Ivo Strejček, který celý projev předsedy Evropské komise slyšel, jeho obsah blíže shrnul. „Dnešní datum bychom si měli hodně dobře zapamatovat a zapsat si ho do všech historických kalendářů, protože vystoupení Barrosa bylo průlomové. Byli jsme sice zvyklí, že Barroso toho celkem nikdy moc neřekl a dnes to byla také zvláštní směs floskulí a výzev. Nicméně poselství, které v průběhu toho vyslal, bylo zásadní,“ míní Strejček.

Hvězdné války, bankovní unie a unijní armáda

„Za prvé řekl, že Evropská komise předloží všechny legislativní návrhy, aby byla vytvořena bankovní unie. Za druhé prý komise předloží postup, jak se prohloubí monetární unie, k čemuž by mělo dojít už na podzim. Za třetí, komise si prý je vědoma, že její návrhy na bankovní unii, tak na prohloubení unie monetární i další návrhy vybočují mimo smlouvy a tudíž se smlouvy se musí změnit,“ tlumočí autenticky.

Jinými slovy prý řekl, že Lisabonská smlouva, která měla vyřešit všechno na sto let dopředu, je už děsná a musí se změnit. „Problém pro ně je, jak to udělat, aby mohli obejít ratifikace v jednotlivých členských státech, protože toho se bojí a proto říkají, že Evropský parlament volený lidmi to prostě musí schválit,“ popsal Strejček svůj „zážitek“ ze Štrasburku.

„To mi připomíná planetární senát z Hvězdných válek, který už byl tak neschopný a prolomený sám do sebe, že Darth Vader mohl získat moc. Další, čtvrtý Barrosův návrh, pro nás konzervativce nepřijatelný, je vytvoření nadnárodních politických stran, které mají pro příští volby vytvořit své jednotné celoevropské kandidátky. To je popření národních politických stran. S tím souvisí i jeho přání, že EU musí vytvořit evropské branné síly, které budou schopny zasahovat i mimo EU,“ zmiňuje Ivo Strejček Barrosův návrh na vytvoření armády EU. K tomu se už v minulosti příznivě vyslovil ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Debata o DPH bude příště nesmyslná, Brusel nám to nařídí

Posledním bodem Barrosova projevu byla již zmiňovaná federace národních států. „Tohle všechno jsou naprosto zásadní, stěžejní věci. V tuhle chvíli říkám, že pokud by se vláda měla nedohodnout na tak zásadní věci, jako je velmi rezervovaný přístup k těmto návrhům, tak to pro mě postrádá jakýkoliv smysl. Jestli má tohle projít, tak debata, jestli bude DPH dvacet, nebo dvacet jedna procent, je úplně zbytečná, protože jim Barroso řekne, jaké má být DPH!“ varoval europoslanec důrazně.

„V této chvíli se veřejnosti musí důkladně a srozumitelně vysvětlit, o co jde. Bouchnout do stolu by znamenalo čelit dezinformační kampani, které by se obtížně vysvětlovala. Musíme zahájit vážnou debatu s veřejností. Já si umím představit, že vznikne federální stát, ale ať si o tom občané svobodně rozhodnou, že to tak chtějí. V takovém referendu budu určitě hlasovat, že takový stát nechci,“ poznamenal Ivo Strejček pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…