Pravicový pohled: ODS zničená kmotry, Zeman vyhrál. A příběh o vrahovi a Ištvanovi

08.08.2013 6:48

Publicista, politický analytik a dlouholetý člen ODS Tomáš Haas v odpovědích pro ParlamentníListy.cz přiznává, že vítězem včerejšího dne je Miloš Zeman. Předčasné volby podle něj budou do konce roku, ČSSD v nich ale v žádném případě nezvítězí tak silně, jak by chtěla. Lídrem pravice je Miroslav Kalousek. Haas je zejména rozhořčen tím, jak Zeman ve sněmovně operoval s vyšetřováním Iva Ištvana: Je to prý nehoráznost a vyhrožování politikům.

Pravicový pohled: ODS zničená kmotry, Zeman vyhrál. A příběh o vrahovi a Ištvanovi
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, nicméně se ukázalo, že "stojednička" je mrtvá. Kdo je vítězem včerejšího hlasování a kdo prohrál? Co říci ke změně názoru poslanců Floriána, Úlehly a Peake?

"Stojednička" je definitivně mrtvá a vítězem je samozřejmě prezident Zeman.

Dokázal rozštěpit obě velké strany, ODS a ČSSD. Jinak se ten výsledek interpretovat nedá. Zemanova vláda sice nezískala důvěru, ale na tahu je teď on. Otázkou je jen to, jestli se sněmovna dokáže sjednotit na svém rozpuštění. A pak to, jestli na rozpuštění sněmovny bude po dnešku stále trvat ČSSD.

Prohrála stejně jednoznačně ODS. Nedokázala si zajistit hlasy vlastních poslanců. To je důsledek toho, že nikdy nedokázala řešit svůj hlavní problém - vliv kmotrů, kteří mají větší vliv než její volení přestavitelé v grémiu. Dokázali podtrhout nohy Mirku Topolánkovi a velmi výrazně se podepsali i na pádu Petra Nečase.

Poslanci Úlehla a Florián? Těžko může změnit názor někdo, kdo vlastní názor nikdy na nic neměl. Zřejmě je vliv pana Hrdličky mocnější než usnesení všech relevantních orgánů ODS. Což není nic nového a nepřekvapuje mě to. Píši o tom již léta a je to stále horší.

TOP 09 deklaruje, že pakliže je "101" mrtvá, přeje si předčasné volby. Budou volby ještě letos? Kdo na nich vydělá, koho pohřbí? A jaká vláda nás do nich dovede?

Volby letos asi budou. Otázkou je kdy. A otázkou je i to, zda to budou "volby po třech pokusech", nebo volby po rozpuštění sněmovny. Před týdnem jsem napsal, že ČSSD je primárním cílem Miloše Zemana. Že nechce zničit ČSSD, ale chce ji rozdělit, ovládnout a podřídit si ji. To se mu podařilo. ČSSD je již pod jeho kontrolou. Šance jsou, že ČSSD ve volbách vyhraje, ale myslím, že to nebude tak vysoké vítězství, jak se ještě před pár týdny zdálo. ČSSD je vnitřně rozpolcená. Stává se, jak správně řekl Kalousek, vládní stranou Miloše Zemana. A její lídři se snaží své audience přesvědčit, že to, co vidí na vlastní oči, není pravda. U těch vnímavějších jim to na důvěře nepřidá.

ODS je ohrožená zevnitř ještě víc než ČSSD. Jen to není tak vidět a nestojí proti sobě jasně identifikovatelné znesvářené frakce. Jsou tam spíše kmotrovské državy v krajských organizacích. U ODS je to nemoc dlouhodobá.

TOP 09 je vedle prezidenta Zemana jediným vítězem, dá-li se to tak nazvat, hlasování o důvěře. Miroslav Kalousek dokázal situaci správně vyhodnotit a "zhodnotit", takže TOP 09 z ní vyšla vedle prezidenta jako jediná s kytičkou. Jeho projev ve sněmovně přesně nalinkoval, na čem bude TOP 09 stavět ve volební kampani. A myslím, že věci, které v něm zazněly, budeme slyšet až do voleb, každý den a budeme je číst na billboardech. Miroslav Kalousek je pro svou stranu lídr. A to je něco, co ODS ztratila s Topolánkem a ČSSD našla se Zemanem. ODS by potřebovala svého lídra najít a ČSSD by tohoto svého lídra měla ztratit. Pokud se jim to nepodaří, jsou obě strany vážně poškozeny.

Kdo definitivně ztrácí, jsou Věci veřejné a daší malé straničky ve sněmovně, LEV 21, VV a LIDEM. Pro ně znamenají předčasné volby a vlastně jakékoliv volby, derniéru na politické scéně. Proto ji chtěli tak náležitě využít a my jsme museli sledovat jejich horečné snažení. Snad si bláhově mysleli, že se díky tomu dostanou ve volbách do sněmovny. Není mi moc líto, že je ztrácíme, obávám se, že nových adeptů je plno a někteří se mohou na nové vlně populismu do sněmovny dostat. Doufám, že k tomu nedojde.  

Miloš Zeman včera naznačil, že chce dát vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi čas několika týdnů, během kterých ukončí vyšetřování a oznámí jeho zásadní výsledek. Pravicoví politici mluví o vyhrožování a nehoráznosti. Co k tomu říci? Ovlivní toto "nepříjemné mrazení" případné hlasování o rozpuštění sněmovny?

Hlasování o rozpuštění sněmovny to sotva ovlivní, ale prezident Zeman jenom nenaznačoval. On zcela natvrdo vyhrožoval:

"Za druhé začalo řízení, nebo, chcete-li, vyšetřování, u něhož nikdy nelze vyloučit, že u některého z členů vlády v demisi bude vznesena žádost policie Poslanecké sněmovně na jeho vydání k trestnímu stíhání."

"Jestliže vládní koalice čelí probíhajícímu vyšetřování... "

"Pokud vím, a teď se na závěr svého vystoupení vracím k onomu tématu vyšetřování, jeho základem vůbec není stíhání tří poslanců za údajnou korupci. Jeho základem dokonce není ani vyšetřování nezákonnosti ve Vojenském zpravodajství. Jeho základem je postupné odhalování, propojení některých politiků a politických struktur, s tím, co bych nezdvořile nazval kmotrovskými mafiemi, před nimiž jsem varoval již ve svém inauguračním projevu. Tuto tezi mohu doložit veřejně publikovaným rozhovorem, asi tak před třemi týdny, vrchního státního žalobce Ištvana, tuším, že to bylo v Hospodářských novinách, kde doslova říká, že se čeká senzace v tomto směru, a že pro tuto senzaci již má dostatečné důkazy. Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů, a ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu z důvodů, které jsem již uvedl."

Samozřejmě, že pan Ištvan popřel, že by v Hospodářských novinách něco takového řekl.

A v každém případě je zřejmé, že to, co prezident řekl, a snad ještě více, že vůbec něco takového řekl, je nehoráznost. Nehoráznost bylo už to, že si prezident pozval státního zástupce na Hrad a diskutoval s ním otevřený případ.

Pan Ištvan by měl rezignovat, protože nemá právo diskutovat otevřený případ s politikem, dokonce ne ani s politikem - prezidentem. A rezignovat by měl i prezident, ten nemá právo takto vstupovat do otevřených případů a už vůbec nemá právo obsahem rozhovoru veřejně vyhrožovat a probíhající vyšetřování trestného činu využívat pro své politické cíle. Neměl by o takových věcech vůbec mluvit.

Pamatuji se, jak bývalý americký prezident Richard Nixon, kdysi na začátku sedmdesátých let, v době, kdy se konal soudní proces s mnohonásobným vrahem Charlesem Mansonem, zmínil Mansona v některém svém vystoupení. Způsobilo to ohromný skandál, a málem to znamenalo, že Manson nebude odsouzen, protože tím, že o jeho případu mluvil prezident, ztratil to, na co má každý, dokonce i vrah, právo, totiž právo na spravedlivý proces. Byl prezidentem země označen za vraha, ještě před tím, než byl odsouzen. A my máme prezidenta, který nejen hovoří o probíhajícím případu, ale upozorňuje své politické oponenty, že na řadě mohou být ještě oni a naznačuje, že to má přímo od státního zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…