Předstřelka ve sněmovně: Komunisté pálili do Husáka, on do Grebeníčka

13.07.2012 19:52

Ve sněmovně v pátek při schvalování církevních restitucí vzbudil rozruch protikatolický projev bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka. Poslanec TOP 09 a Starostů Jan Husák jej označil za rétoriku 50. let, kdy komunisti zavírali kněží.

Předstřelka ve sněmovně: Komunisté pálili do Husáka, on do Grebeníčka
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Vládní předloha opět přečkala několik návrhů opozice na odročení jejího projednávání do října, do listopadu i o rok. Poslanci ČSSD rozvinuli v jednacím sále transparent s nápisem "Stop nespravedlivým církevním restitucím".

Předseda komunistů Vojtěch Filip pohrozil ústavní stížností, pokud bude vládní návrh zákona schválen. Předloha je nelegitimní; poslanci, kteří zvednou pro předlohu ruku, budou postupovat proti očekávání voličů, tvrdí. "Bude to silný argument pro Ústavní soud," podotkl předseda komunistů.

Grebeníček, jenž se s poukazy na historii odvolával v projevu i na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, například uvedl, že preláti chtějí jen vliv a mamon. "Dosluhující koaliční obludárium" nechce podle něho kompromis ani referendum. "Je třeba neustále bušit na vrata ideologicky zaslepené aroganci a neúnosnému způsobu zneužívání moci," řekl komunistický poslanec.

Husák: Grebeníček potvrzuje, jací by byli komunisté, kdyby tu vládli

"Zlu hlásanému komunisty se budu bránit," reagoval Husák, podle něhož byl Grebeníčkův projev urážkou demokracie a manipulací s pravdou. Poslanec je podle něho typem komunisty z 50. let. "Potvrzuje, jací by byli komunisté, kdyby tady vládli," prohlásil.

Komunisté si to nenechali líbit. "Jak symptomatické jméno," nepřímo přirovnal Husáka k poslednímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Podle Grebeníčka Husák všechny přesvědčil, že nemá nic společného s církevním reformátorem Janem Husem. Marta Semelová (KSČM) se pozastavila nad tím, že o demokracii mluví zástupce strany, která krátí a omezuje vystoupení poslanců ve sněmovně.

U řečnického pultu se střídají opoziční členové dolní komory. "Katolická církev se chce obohatit na úkor celých generací," komentoval předlohu národní socialista Jiří Šlégr. Otto Chaloupka (VV) řekl ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP 09 a Starostové), že se nechává manipulovat, ale za zákon nese osobní odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…