Projev Davida Ratha: Konec velké legrace

05.06.2012 4:30

Dnešní vystoupení před poslanci bude s největší pravděpodobností historicky posledním, které ve sněmovně zažije David Rath. Během jednání o vydání k trestnímu stíhání se v něm bude pokoušet vysvětlit okolnosti, které vedly k jeho zadržení. Na rozdíl od většiny svých předchozích projevů si pohotový a agresivní rétor ten dnešní dopředu pečlivě připravoval.

Projev Davida Ratha: Konec velké legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Naprosto odlišné vystoupení od všech svých předchozích čeká dnes ve sněmovně Davida Ratha. V minulosti se vždy projevoval jako jedinečný rétor, který dovedl pohotově a ostře zareagovat na jakákoli slova politických oponentů a nemilosrdně vyhmátnout jejich slabá místa. Tentokrát předstoupí s projevem, který si při pobytu v litoměřické vazební věznici mohl důkladně připravit a v němž se pokusí vysvětlit okolnosti převzetí sedmimilionového úplatku.

Do historie projevů ve sněmovně se zapsal už krátce poté, co do ní byl v červnu 2006 poprvé zvolen. Před volbou předsedy dolní komory, v níž byla jedinou kandidátkou Miroslava Němcová (ODS), připomněl Rath její kauzu s neoprávněným používáním služebního vozu, který poskytla své rodině. „V čele sněmovny by měl být člověk, který je vzorem nadhledu a velkorysosti, a ne člověk, který krade v samoobsluze rohlíky,“ řekl doslova Rath. Později přidal na adresu Němcové ještě označení „drobný kleptoman“.

Topolánka vytočilo prohlášení, jak moc si s Talmanovou polepšili

Bývalého předsedu vlády Mirka Topolánka později vyprovokoval k výroku: „Vždyť i to největší hovado má svůj strop. Vy ho nemáte.“ Šlo o reakci na Rathovo tvrzení, jak si premiér a jeho přítelkyně ve funkci místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová polepší po daňových změnách. „Vy letos spolu se svojí přítelkyní do vašeho rodinného rozpočtu přinesete navíc nějakých 100 tisíc dohromady. Možná dokonce 200 tisíc. Slyším tady paní Topolánkovou, která říká 300 tisíc. Děkuji za opravení a upřesnění. Bohužel takto dobře na tom nejsou ostatní rodiny s dětmi a ostatní páry, nebo rodiny důchodců, či důchodci,“ rozzuřil Rath tímto konstatováním Topolánka.

Na kordy byl David Rath především se svým nástupcem v čele resortu zdravotnictví Tomášem Julínkem. „Pane ministře, řekněte, kolik vám platí farmaceutické firmy? Kolik vám letos zaplatily? Řekněte, kolik milionů jste dostal a jak rozhodujete o jejich preparátech? To teď tady řekněte, jaké podle mne úplatky od nich dostáváte. Vy jste normální podle mého soudu korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem,“ tepal Rath Julínka ve sněmovně.

Ministr šel čerpat inspiraci do místní nálevny

V červnu 2008 se pokoušela koalice prosadit změny ve vedení výborů a zřízení funkce šestého místopředsedy sněmovny, která měla připadnout bývalé předsedkyni poslaneckého klubu Strany zelených Kateřině Jacques, přítelkyni Martina Bursíka. „Já kdybych večer uléhal, tak bych si říkal, o co je Lucie Talmanová horší než já?“ prohlásil Rath na adresu Jacques, že by stejně jako premiérova přítelkyně získala i ona jako milá vicepremiéra křeslo místopředsedkyně sněmovny.

S ministrem financí Miroslavem Kalouskem se dostal do křížku kvůli alkoholu už v minulém volebním období. „Všechny zpouráží, a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do jedné z místních náleven,“ prohlásil Rath. Kalousek v reakci sice přiznal, že občas pije, ale o svém sokovi zas řekl, že se často chová jako debil. Podle Kalouska je ale rozdíl v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

Urážky od Ferdy Mravence vážně nebral

V tomto volebním období ale narazil a mandátový a imunitní výbor ho odsoudil k pokutě 10 tisíc korun za výrok o Kalouskově údajné opilosti. „Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu,“ zaznělo z úst Ratha loni v říjnu, což prý pozná podle stupňující se agrese a vulgarity. „Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě,“ řekl Rath, aniž tušil, že po Kalouskově stížnosti bude platit pokutu.

Jeho pozornosti neušel ani neoficiální lídr Věcí veřejných Vít Bárta, jemuž vyčetl vliv ABL na ministerstvo vnitra za šéfování Radka Johna a to, že instaloval svoji ženu Kateřinu Klasnovou do funkce místopředsedkyně sněmovny. Bárta ho oplátkou za jeho řízení Středočeského kraje nazval ruským gubernátorem. „Pokud mě pan ministr tady uráží jako ruského gubernátora, tak mi nezbývá říci, jak tady měl ten krásný šátek, že urážky od Ferdy Mravence neberu vážně. Je to podobná práce všeho druhu,“ pobavil Rath sněmovnu.

Mluvil razantně a přitom precizně formuloval myšlenky

„Davidu Rathovi byla vytýkána určitá vulgarita, ale s tím nesouhlasím. Vysloveně vulgární slova nepoužíval, spíš šlo o to, že volil razantní rétoriku. Dokázal precizně formulovat myšlenky, aniž by mluvil dlouho, nepochybně měl řečnický talent. Uměl si vyhledat podstatné informace, byl většinou velmi dobře připravený po faktografické stránce. A tím, jak uměl i trefně přirovnat, nadzvedával ze židlí mnohé politiky z vládních koalic, ať už to bylo za Topolánkovy, nebo Nečasovy vlády,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš, vedoucí katedry politologie Metropolitní univerzity Praha.

„Rath byl velice pohotový rétor, ale jeho vystoupení někdy sklouzávala až k hulvátství. Byl to opravdu vynikající řečník a ke všemu dobře vypadá, takže působil jako prototyp úspěšného amerického politika. Nikdy jsem mu nefandil – on to byl takový hezounek – nicméně jeho vystupování bylo takové, že z něj museli mít političtí oponenti vítr,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, mediální expert a lektor komunikace na VŠE v Praze.

Zeman byl v projevech elegantnější, Rath agresívnější

Politolog Bureš poukazuje na to, že Rath plnil pro ČSSD roli mouřenína. Člověka, který říká nahlas poměrně razantně nepříjemné věci. „Byl nasazován do nejtvrdších debat, zejména pokud se jednalo o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Nepochybně přitahoval určitý typ voličů sociální demokracie, ty nespokojené, kteří nechtějí slyšet nějaké uhlazené politické řeči. A těm Rath do jisté míry promlouval z duše právě proto, že mluvil poměrně radikálně,“ tvrdí Jan Bureš.

Podle mediálního odborníka Mikeše byl David Rath beranidlem ČSSD, k čemuž měl bezvadnou průpravu jako bývalý prezident České lékařské komory. „Ale i když byl výborný řečník, tak kvalit Miloše Zemana nedosahoval. Zeman byl v projevech elegantnější se zásobárnou bonmotů, zatímco Rath byl daleko útočnější, byl to opravdu dravec,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Skvělá paměť a schopnost srovnat si argumenty

Jan Bureš vidí za řečnickým uměním Davida Ratha výbornou paměť a schopnost setřídit fakta a argumenty. „Chcete-li dosáhnout určitého cíle, tak si musíte srovnat argumenty, aby zapadaly do vaší strategie. To David Rath uměl, často mluvil spatra a určitě měl i velmi dobrou paměť, protože si byl schopen pamatovat řadu čísel a údajů, jimiž srovnával vývoj kupříkladu ve zdravotnictví,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš s tím, že se na Davida Ratha bude vzpomínat i jako na člověka, který z hlediska opozice dělal svou práci velice kvalitně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…