První hádka ve sněmovně. Vláda nechce pomoci Šluknovsku, hřímal Tejc

07.02.2012 17:05

Kdo by si myslel, že se poslanci pohádají dnes až u zákona umožňujícím rozsáhlé restituce církví, ten by se mýlil. Roztržka mezi koalicí a opozicí vznikla totiž odpoledne na půdě dolní komory Parlamentu už kvůli zákonu o přestupcích. Norma má přitom částečně řešit neutěšenou situaci v Ústeckém kraji a v sociálně vyloučených lokalitách. Předložený zákon ale není podle koalice zralý na to, aby jej řešili poslanci. Proto byl bod odložen a přerušen a to na návrh pravice. To ale levice neskousla.

První hádka ve sněmovně. Vláda nechce pomoci Šluknovsku, hřímal Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ČSSD a VV ve sněmovně

O odložení a přerušení do června žádali poslanci z ODS. Normu přitom předložilo do sněmovny zastupitelstvo Ústeckého kraje již loni v říjnu, ale podle poslance a šéfa poslanecké frakce ODS není zákon zralý na to, aby jej poslanci projednávali ve výborech, neboť by jej bylo nutné předělat a dodělat.

S tím ovšem nesouhlasil předseda poslanecké frakce ČSSD Jeroným Tejc. „Já žasnu. Vláda stále proklamuje, jak chce pomoci šluknovskému výběžku a těm, co tom bojují s kriminalitou. Ale vláda nebyla schopná dodneška předložit nic, žádné vládní návrhy, co by tento boj s kriminalitou řešilo Tak se teď dozvídáme, že koalice nechce nic takového řešit, že teprve vláda zasedne a bude připravovat zákony, které s tím souvisí. To ale zabere spousty měsíců. Musím říci, že tady vláda zcela selhala,“ zaburácel k tomu za sněmovním pultíkem Tejc.

Stanjura ale následně k tomu poznamenal, že kdyby normu nyní zákonodárci pustili do druhého čtení, tak by se nic nezměnilo. „My chceme, aby to zpracovala vláda,“ zmínil.

Tejc ale na to oponoval, že poslanci mohli klidně k tomu vést debatu ve výborech. „Tam bychom zjistili, jestli je ten návrh správný. Teď se s tím budou muset lidé smířit,“ dodal sociálně demokratický poslanec.

Kraj předložil trojici zákonů

Ústecký kraj předložil trojici zákonných úprav v souvislosti s problémy na Šluknovsku. Kromě zákona o sociálním bydlení pro lidi v hmotné nouzi navrhl kraj také posuzovat opakované přestupky jako trestný čin a obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů.
   

Kraj předlohy připravil podle ústecké hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) na žádost tamních starostů, podle nichž stát neřeší dostatečně problémy související se sociálně vyloučenými lokalitami. Napětí mezi starousedlíky a Romy vypuklo na severu Čech loni v srpnu po napadeních místních lidí v Novém Boru a Rumburku. Obyvatelé Rumburku a především Varnsdorfu kvůli situaci v regionu řadu týdnů po sobě pravidelně demonstrovali. Na akcích se podle policie snažila zviditelnit i extremistická hnutí.

Ústecká předloha počítá s tím, že nájemné v sociálních bytech by nesmělo překročit maximální částku podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, byť platnost této normy skončí příští rok. Obce by podle předlohy měly disponovat takzvaným sociálním bytovým fondem pro sociálně slabé, který by zahrnoval obecní i soukromé byty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…